Παρβοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν για σοβαρή νόσηση-Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

μωρό

Δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ μιλούν για τον παρβοϊό, την 5η νόσο που προκάλεσε το θάνατο στο νήπιο από την Θεσσαλονίκη. Σε ποιες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Παρβοϊός: Πρόκειται για την 5η νόσο, ένας αρκετά διαδεδομένος ιός που έχει μολύνει πάνω από το 50% του πληθυσμού και θεωρείται ελαφριά νόσος. Δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή.

Τα παραπάνω ανέφεραν, με αφορμή το θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος-καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ. Το συγκεκριμένο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη, είναι μάλλον η εξαίρεση, με βάσει αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δε νομίζω ότι έχουμε πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται όμως, μια λοίμωξη να επιβαρύνει την κατάσταση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας ότι «οι λοιμώξεις είναι πιο βαριές. Αυτό δεν αποκλείεται, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτή τη φάση διότι είναι ένας ιός τον οποίο έχει περάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού».

«Υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Οι δύο Καθηγητές εξήγησαν ποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο για σοβαρή νόσηση, τα συμπτώματα που προκαλεί και για τα μέτρα προστασίας.

Ποιοι κινδυνεύουν

  • οι έγκυες
  • τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα
  • τα άτομα με ανοσοκαταστολή

Όσον αφορά τις εγκύους, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «στις εγκύους είναι σοβαρό εάν δεν το έχουν περάσει στο παρελθόν, γιατί μπορεί το παιδί που θα γεννηθεί να έχει προβλήματα. Οι έγκυες-σε κάθε περίπτωση-θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με παιδιά που έχουν τον παρβοϊό».

Συμπτώματα παρβοϊού

Σχετικά με τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ιού οι Καθηγητές ανέφεραν ότι έχει πρόδρομα συμπτώματα (πριν την εμφάνιση του εξανθήματος).

Είναι μη ειδικά, δηλαδή παρουσιάζει πυρετό όπως θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε πυρετός.

Το μόνο χαρακτηριστικό είναι το εξάνθημα, που μοιάζει σαν χαστούκι στο μάγουλο. Δηλαδή, αν δεν εμφανίσει το παιδί το εξάνθημα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι έχει κολλήσει παρβοϊό, ανάφεραν.

Αναφορικά τώρα για το αν αυτό το σύμπτωμα είναι ο λόγος που πρέπει να μας κάνει να επικοινωνήσουμε αμέσως με το γιατρό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «καλό είναι να υπάρχει μια επικοινωνία με τον παιδίατρο για να υπάρχει και μια καταγραφή, αν και εφόσον εμφανιστεί το εξάνθημα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει, εκτός κι αν έχουμε κάποιο ανοσοκατασταλμένο στο περιβάλλον. Δηλαδή αν υπάρχει κάποιος καρκινοπαθής ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος, ο οποίος παίρνει ανοσοκαταστολή εξαιτίας κάποιου αυτοάνοσου, θα πρέπει να αποφύγει την οποιαδήποτε επαφή με το παιδί γιατί δεν γνωρίζουμε αν το έχει περάσει».

Μέτρα προστασίας

Όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε, καθώς ο παρβοϊός μεταδίδεται κυρίως με την αναπνευστική οδό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top