Site icon Όλο Υγεία

Πάρκινσον: Το σημάδι στο χειρόγραφό σας που μπορεί να αποκαλύψει αν πάσχετε

Πάρκινσον

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με Πάρκινσον είναι αντιμέτωποι με μια προοδευτική νευρολογική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ασθενείς με την πάθηση γνωρίζουν ότι μέρη του εγκεφάλου τους να καταστρέφονται προοδευτικά με τα χρόνια. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι ακούσιο τρέμουλο συγκεκριμένων σημείων του σώματος, η αργή κίνηση, οι δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες.

Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, προβλήματα ισορροπίας, απώλεια της όσφρησης, προβλήματα ύπνου και προβλήματα μνήμης. Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να είναι μια αλλαγή στο χειρόγραφό σας.

Αν και είναι φυσιολογικό το χειρόγραφό σας να αλλάζει με τα χρόνια, ειδικά εάν έχετε κακή όραση ή δύσκαμπτα χέρια ή δάχτυλα, η γραφή σας μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης και είναι συχνά ένα από τα πρώιμα συμπτώματα. Εκτός από το ότι οι λέξεις που γράφετε στην περίπτωση αυτή θα είναι γενικά πιο μικρές και στριμωγμένες μεταξύ τους, το μέγεθος του κειμένου σας μπορεί να μικραίνει σταδιακά καθώς συνεχίζετε να γράφετε, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον.

Ο ιστότοπος εξηγεί: «Η σμίκρυνση των γραμμάτων προκαλείται από τις ίδιες διεργασίες στον εγκέφαλο που οδηγούν σε άλλα κινητικά συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα – βραδύτητα κίνησης, τρόμος και ακαμψία – μπορούν όλα να κάνουν πιο δύσκολη τη σύνταξη ενός κειμένου.»

Φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κίνηση θα μπορούσαν να βελτιώσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένες στρατηγικές που κάνουν το γράψιμο πιο άνετο – συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής μιας σελίδας κάθε μέρα, της χρήσης χαρτιού με γραμμές, την τοποθέτηση του καθίσματος σε όρθια θέση σε άνετη θέση και των τακτικών διαλειμμάτων. Το Ίδρυμα του Πάρκινσον προσθέτει: «Αν η γραφή γίνεται πολύ δύσκολη για εσάς ή πολύ δύσκολη στην ανάγνωση, δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε».

Εάν ο έλεγχος κινητήρα το κάνει επίσης πολύ δύσκολο, δοκιμάστε το λογισμικό υπαγόρευσης. Υπάρχουν προγράμματα για το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία που οδηγεί σε μείωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, εξηγεί το NHS.

Οι αιτίες

Η ντοπαμίνη παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης του σώματος. Η μείωση της ντοπαμίνης είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Το τι ακριβώς προκαλεί την απώλεια των νευρικών κυττάρων είναι ασαφές, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι υπέυθυνος είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα περισσότερα άτομα με Πάρκινσον αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα όταν είναι άνω των 50 ετών, αν και ορισμένα άτομα με την πάθηση εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα όταν είναι κάτω των 40. Οι άνδρες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη νόσο του Πάρκινσον από τις γυναίκες.

Η αντιμετώπιση

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των κύριων συμπτωμάτων και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο. Περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Οι εξελίξεις

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές εντόπισαν μια προηγουμένως άγνωστη γενετική μετάλλαξη που παρέχει σημαντική προστασία έναντι της νόσου του Πάρκινσον και θα μπορούσε να παράγει νέες ιατρικές θεραπείες για την δύσκολη αυτή πάθηση. Η προηγουμένως άγνωστη μετάλλαξη σε μια μικρή πρωτεΐνη είναι σπάνια και εντοπίζεται γενικά σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, αλλά μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Η παραλλαγή, που βρίσκεται σε μια μιτοχονδριακή μικροπρωτεΐνη που ονομάζεται SHLP2, βρέθηκε σε προηγούμενη μελέτη ότι σχετίζεται με την προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η μελέτη από το USC Leonard Davis School of Gerontology, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry πέρυσι, έδειξε τα επίπεδα SHLP2 να αυξάνονται με την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Ο καθηγητής Pinchas Cohen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι είναι ενθουσιασμένος από τα ευρήματα.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες συναρπαστικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη θεραπειών ακριβείας που βασίζονται σε φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Βοηθάει να κατανοήσουμε το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν από Πάρκινσον και πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για αυτήν την καταστροφική ασθένεια. Υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης των μιτοχονδρίων ως μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών της γήρανσης».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version