Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Περίπου 25.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Είναι μια ασθένεια που προκαλεί τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση και μυϊκή δυσκαμψία, τα οποία επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πάθηση καταναλώνοντας περιστασιακά ένα αλμυρό σνακ.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από τα νεύρα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα αρχίζουν αργά και είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ένας ελάχιστα αισθητός τρόμος μόνο στο ένα χέρι.  Ο τρόμος είναι συχνός, αλλά η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία ή επιβράδυνση της κίνησης.

Απίστευτο βίντεο: Ασθενής με Πάρκινσον πριν και μετά τη νέα πρωτοποριακή θεραπεία

Προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανούς φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης ή και πρόληψης της νόσου, σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου Πάρκινσον, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ποτού. Τώρα, χάρη σε αυτήν την ανακάλυψη, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποια άλλα τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά.

Η ασιατική τροφή που θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αντιοξειδωτικά στα φύκια, τα οποία βρίσκονται σε πολλά πιάτα της ασιατικής κουζίνας, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για όσους ανησυχούν για τυχόν ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του New Brunswick, «η εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον συνδέεται με την κακή αναδίπλωση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης».

Ο συγγραφέας παλαιότερης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience Letters, Δρ. Thierry Chopin και οι άλλοι επιστήμονες πίσω από την εργασία διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα από το καφέ φύκι Alaria esculenta μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου ή την καθυστέρηση της εξέλιξής της.

Ο Δρ. Chopin τόνισε επίσης ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση φυκιών στον δυτικό κόσμο, λέγοντας: «Τα φύκια αφορούν κυρίως τους Ασιάτες, με περισσότερο από 97% να παράγεται από την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιαπωνία και τη Μαλαισία».

«Ας ελπίσουμε ότι, καθώς οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα οφέλη των φυκιών για αυτούς και το περιβάλλον, θα δούμε την εμφάνιση αυτού του πόρου και εδώ», συμπληρώνει.

Πάρκινσον: Το συναίσθημα που διπλασιάζει τον κίνδυνο στους άνω των 50

Τα οφέλη των φυκιών για την υγεία

Σύμφωνα με το BBC Good Food, τα φύκια θα μπορούσαν να προσφέρουν τα εξής οφέλη για την υγεία:

  • Είναι πλούσια σε ιώδιο, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του θυρεοειδούς
  • Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς
  • Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
  • Μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top