Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε παρακεταμόλη, σύμφωνα με ειδικό

παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και είναι ένα ασφαλές φάρμακο όταν ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε κάτι όταν λαμβάνετε παρακεταμόλη για να μην εμφανίσετε παρενέργειες και μάλιστα επικίνδυνες για την υγεία σας.

Η παρακεταμόλη είναι το πιο συνηθισμένο φάρμακο που χορηγείται χωρίς συνταγή. Καταπολεμά τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, τον πόνο στην πλάτη, στη μέση, τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης. Αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, πολλά είδη ήπιου έως μέτριου σε ένταση πόνου και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και να μην υποφέρετε τόσο.

Ένα άλλο όφελος της παρακεταμόλης είναι ότι δεν προκαλεί στομαχικές διαταραχές ή προβλήματα στην καρδιά, σε αντίθεση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκής από το γαστρεντερικό ή και το καρδιαγγειακό σύστημα..

Η παρακεταμόλη μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την ανακούφιση από τον πόνο για εκείνους που διατρέχουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή υποφέρουν από στομαχικά προβλήματα και λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Όταν η παρακεταμόλη λαμβάνεται σωστά, δεν έχει παρενέργειες, λένε οι ειδικοί. Αν δεν ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας, μπορεί να παρουσιάσετε κάποιες παρενέργειες.

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε παρακεταμόλη

Ο γενικός ιατρός Donald Grant, ανώτερος κλινικός σύμβουλος στο The Independent Pharmacy, σας συμβουλεύει τι πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε παρακεταμόλη για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας και αποκάλυψε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ο ίδιος εξήγησε: «Η υπερβολική λήψη παρακεταμόλης ή η χρήση του φαρμάκου όταν δεν είναι απαραίτητο μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη σωματική μας ευεξία – τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρακεταμόλη για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνεται μόνο όταν χρειάζεται».

Ως εκ τούτου, παρότρυνε τους ανθρώπους να μην παίρνουν ποτέ περισσότερη παρακεταμόλη από όση χρειάζεται και να μην παίρνουν ποτέ το φάρμακο ενώ πίνουν αλκοόλ.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη, είπε ο Δρ Grant, αλλά να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια σας τη ζωή και να οδηγήσει στο θάνατο.

«Η υπερβολική ποσότητα παρακεταμόλης μπορεί να έχει δραστικές επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες» ανέφερε ο ίδιος. Και πρόσθεσε πως «Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα του φαρμάκου στον οργανισμό», ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τις συνιστώμενες δόσεις για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στο συκώτι, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν λαμβάνετε παρακεταμόλη, καθώς ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο βλάβης.

«Η πρόσληψη περισσότερης από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα παρακεταμόλης μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία, η οποία έχει μια σειρά συμπτωμάτων όπως ίκτερο, ναυτία, απώλεια όρεξης και σύγχυση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Μπορεί να χορηγηθεί αντίδοτο για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας παρακεταμόλης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως» υπογράμμισε ο ιατρός.

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε τη συνιστώμενη δοσολογία παρακεταμόλης για ενήλικες και παιδιά, για να αποφύγετε μια επικίνδυνη πρόσληψη, δήλωσε ο Δρ Grant.

Και συνέχισε: «Οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν δύο δισκία των 500 mg κάθε τέσσερις έως έξι ώρες και δεν συνιστάται να υπερβαίνουν τα οκτώ δισκία σε διάστημα 24 ωρών. Για τα παιδιά, είναι καλύτερο να συζητήσετε με τον παιδίατρο τη σωστή δοσολογία με βάση τη συγκεκριμένη ηλικία και το βάρος του παιδιού, ώστε να διασφαλίζεται η χορήγηση της σωστής ποσότητας παρακεταμόλης».

Κατανοώντας τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η υψηλή πρόσληψη παρακεταμόλης και μαθαίνοντας τη συνιστώμενη δοσολογία, οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top