Τι φέρνουμε στο σπίτι μας με τα παπούτσια; Κρύβονται επικίνδυνες ουσίες

παπούτσια

Καθαρίζετε τα παπούτσια σας στο χαλάκι της εξώπορτας εάν είναι λασπωμένα, σωστά; Αλλά όταν επιστρέφετε σπίτι, βγάζετε τα παπούτσια σας στην πόρτα;

Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν. Για πολλούς, αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος των παπουτσιών τους είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται καθώς επιστρέφουν σπίτι.

Περιβαλλοντικοί χημικοί που εξετάζουν το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτίθονται οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, μέσω του προγράμματος DustSafe, συνιστούν να βγάζουμε τα παπούτσια, πριν μπούμε μέσα στο σπίτι, στην εξώπορτα. Διαβάστε γιατί.

Ποιοι ρύποι υπάρχουν στο σπίτι και πώς έφτασαν εκεί;

Οι άνθρωποι περνούν έως και το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, επομένως το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να φορούν παπούτσια στο σπίτι είναι σημαντικό.

Το θέμα επικεντρώνεται συνήθως στο εξωτερικό περιβάλλον για τους κινδύνους του εδάφους, της ποιότητας του αέρα και του περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Το υλικό που συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι σας δεν περιλαμβάνει μόνο τη σκόνη και τη βρωμιά από ανθρώπους και κατοικίδια που ρίχνουν τρίχες και δέρμα.

Περίπου το ένα τρίτο προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον που μεταφέρεται από τους πάτους των παπουτσιών. Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα παπούτσια και τα πατώματα είναι παθογόνα, ανθεκτικά στα φάρμακα, όπως νοσοκομειακά βακτήρια, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Προσθέστε τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο τα υπολείμματα ασφάλτου και τις χημικές ουσίες από το γκαζόν που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και ίσως αναθεωρήστε για τη βρομιά που σέρνετε μαζί με τα παπούτσια σας.

Τι βρίσκεται κάτω από τα παπούτσια μας

Οι ερευνητές μελέτησαν και αξιολόγησαν την έκθεση σε μια σειρά επιβλαβών ουσιών που βρίσκονται μέσα στα σπίτια, όπως:

  • γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά (γονίδια που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά)
  • απολυμαντικά χημικά στο οικιακό περιβάλλον
  • μικροπλαστικά
  • υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (επίσης γνωστές ως PFAS ή “για πάντα χημικά” λόγω της τάσης τους να παραμένουν στο σώμα και να μη διασπώνται) που χρησιμοποιούνται παντού σε πληθώρα βιομηχανικών, οικιακών προϊόντων και προϊόντων συσκευασίας τροφίμων
  • ραδιενεργά στοιχεία.

Αξιολογήθηκαν τα επίπεδα δυνητικά τοξικών μετάλλων (όπως το αρσενικό, το κάδμιο και ο μόλυβδος) μέσα σε σπίτια σε 35 χώρες. Αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες – και κυρίως ο επικίνδυνος μόλυβδος νευροτοξίνης – είναι άοσμοι και άχρωμοι. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν οι κίνδυνοι από την έκθεση σε μόλυβδο είναι μόνο στα εδάφη ή στους σωλήνες νερού ή αν βρίσκονται επίσης στο πάτωμα του σαλονιού σας.

Η επιστήμη έχει διαπιστώσει μια πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μολύβδου που βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού σας και αυτού στο έδαφος της αυλής σας.

Ο πιο πιθανός λόγος για αυτή τη σύνδεση είναι η βρωμιά, στην όποια έχετε πατήσει εσείς με τα παπούτσια σας ή τα πόδια των αξιολάτρευτων κατοικίδιων σας και την έχετε μεταφέρει μέσα στο σπίτι.

Παπούτσια στην εξώπορτα;

Ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal υποστήριξε ότι τα παπούτσια στο σπίτι δεν κάνουν τόσο κακό. Ο συγγραφέας τόνισε ότι το E. coli – επικίνδυνο βακτήριο που αναπτύσσεται στο έντερα πολλών θηλαστικών και ανθρώπων – είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο που βρίσκεται σχεδόν παντού. Που να αφήνετε λοιπόν παπούτσια σας: μέσα ή έξω;

Το να αφήνετε τα παπούτσια σας στο χαλάκι εισόδου, ουσιαστικά αφήνετε εκεί δυνητικά επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και το να βγάζετε τα παπούτσια στην πόρτα είναι μια εύκολη κίνηση πρόληψης. Φορέστε «εσωτερικά παπούτσια» που δεν φοράτε ποτέ έξω ή παντόφλες.

Βέβαια κάποια βρωμιά είναι πιθανώς ωφέλιμη καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στη μείωση του κινδύνου αλλεργίας. Εξάλλου το «συνδρόμου του αποστειρωμένου σπιτιού», αναφέρεται σε αυξημένα ποσοστά αλλεργιών στα παιδιά. Αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας: το να περπατάτε μέσα έξω, για πεζοπορία και να απολαύσετε το πράσινο.

Απλώς μην φέρνετε τις βρωμιές μέσα στο σπίτι.

Scroll to Top