Site icon Όλο Υγεία

Πανσέληνος: Σχετίζεται τελικά με την περίοδο των γυναικών; Τι απαντούν οι ειδικοί

moon

Beautiful woman in red dress walking to opened window with moon. Elements of this image furnished by NASA

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν αν το φεγγάρι -και ειδικότερα η Πανσέληνος- συνδέεται με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Η Σελήνη (το φεγγάρι, όπως τη λένε οι περισσότεροι) είναι το φωτεινότερο σώμα στον ουρανό μετά τον ήλιο και είναι το κοντινότερη ουράνιο σώμα στη Γη. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη ασκεί ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη, προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες.

Η Σελήνη επιδρά τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο, λένε οι ειδικοί. Η άμπωτη και η παλίρροια, η υπνοβασία και κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές είναι μερικά από τα φαινόμενα που συνδέονται μ’ αυτήν την πανίσχυρη κοσμική δύναμη.

Μία μελέτη τώρα αποκάλυψε ότι το σεληνιακό ημερολόγιο έχει σχέση και με το ημερολόγιο της περιόδου σας! Τα δύο αυτά ημερολόγια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και το φεγγάρι φαίνεται πως παίζει ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Ερευνητές από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα εμμηνορροϊκού κύκλου από 3.296 Ευρωπαίες και 721 Βορειοαμερικανίδες και εξέτασαν αν οι ημερομηνίες έπεφταν σε συγκεκριμένους σεληνιακούς κύκλους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στη Βόρεια Αμερική ξεκινούσαν συχνότερα την περίοδό τους όταν υπήρχε πανσέληνος και οι Ευρωπαίες κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης ημισελήνου.

Ο συγχρονισμός της περιόδου με την πανσέληνο διέπεται από το εσωτερικό ρολόι της γυναίκας

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγχρονισμός μπορεί να οφείλεται στα νέα τους ευρήματα ότι η έμμηνος ρύση διέπεται από το εσωτερικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο μπορεί να επηρεάζεται από τον σεληνιακό κύκλο.

Το φεγγάρι παίζει ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών επειδή ελέγχει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, οι οποίοι λένε στο σώμα της γυναίκας ότι είναι ώρα να ξεκινήσει ο κύκλος της.

Το ρολόι ελέγχει τον καθημερινό (ή “κιρκάδιο”) ρυθμό του σώματός μας σε έναν 24ωρο κύκλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αφύπνιση του σώματός μας το πρωί και τη διασφάλιση της καλής νυχτερινής ξεκούρασης.

Ωστόσο, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα εσωτερικά μας ρολόγια μπορούν να επηρεαστούν από τον σεληνιακό κύκλο που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν τον ύπνο τους – και η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών συνδέεται με διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βαθμονομείται το εσωτερικό μας ρολόι, οπότε «αν ο κύκλος επιμηκυνθεί, για οποιονδήποτε λόγο, αυτή η διαδικασία που βασίζεται στο ρολόι προσαρμόζεται για να τον συντομεύσει γρήγορα» δήλωσε στο BBC Science Focus ο νευροεπιστήμονας Claude Gronfier, από το Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία.

Τι είναι το «άλμα φάσης»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται κάτι που ονομάζεται «άλμα φάσης». Δηλαδή, όταν το βιολογικό ρολόι βγαίνει εκτός συγχρονισμού, προσπαθεί να αυτοδιορθωθεί μετακινούμενο προς τα εμπρός, στην επόμενη σταθερή κατάσταση του σώματος.

Το άλμα φάσης είναι επίσης γνωστό ως «σχετικός συντονισμός», το οποίο συμβαίνει στα κιρκάδια ρολόγια, όπως το αίσθημα κόπωσης και μη συγχρονισμού που νιώθετε όταν ταξιδεύετε σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγχρονισμός μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η έμμηνος ρύση διέπεται από το εσωτερικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τον σεληνιακό κύκλο.

Σε ορισμένα είδη, η μέτρηση μπορεί να συμβεί δύο φορές ανά σεληνιακό κύκλο, όταν οι βόλτες είναι οι ισχυρότερες, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη είναι ευθυγραμμισμένες, κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης ή της πανσελήνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών με περίοδο άνω των 27 ημερών συγχρονίζονταν κατά διαστήματα με τον σεληνιακό κύκλο.

Η αντίθετη άποψη

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ταλαντευόμενη φύση του εμμηνορροϊκού κύκλου και επεκτείνει τον συγχρονισμό σε διαφορετικές φάσεις, σε δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων.

Πολλοί γυναικολόγοι δεν συμφωνούν και αναφέρουν ότι η σύνδεση της Σελήνης με την περίοδο των γυναικών δεν έχει επιστημονική βάση και στην πραγματικότητα μειώνει την προσωπικότητα της γυναίκας.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε με τους συναδέλφους μας ένα νέο τομέα της κιρκαδιανής ιατρικής» δήλωσε ο Gronfier στο BBC.

Εάν η ύπαρξη ενός εσωτερικού ρολογιού που ελέγχει τον εμμηνορροϊκό κύκλο επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες, τότε η ιατρική αντιμετώπιση των διαταραχών της ωορρηξίας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις χρονοβιολογικές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στη θεραπεία του καρκίνου, των διαταραχών του ύπνου και του κιρκάδιου κύκλου και της κατάθλιψης, αναφέρεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχέση μεταξύ σεληνιακού και εμμηνορροϊκού κύκλου είχε εντοπιστεί αιώνες πριν. Χρονολογείται, δε, από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπου η λέξη “έμμηνος ρύση” προέρχεται από τη λατινική λέξη για το φεγγάρι.

Μάλιστα οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο δυνατές διανοητικά και πνευματικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, επειδή συνήθως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανσελήνου!

Παραπομπές

  1. Evidence that the woman’s ovarian cycle is driven by an internal circamonthly timing system
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version