Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: 5 προτάσεις στον υπουργό Υγείας για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μείζονα ζητήματα της Ιατρικής Κοινότητας, βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Την επιβολή εισφοράς 10 λεπτών του ευρώ στα προϊόντα καπνού για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εισηγείται στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε ο ΠΙΣ στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.

‘Όπως αναφέρεται πρόκειται για μέτρο, που εφαρμόζεται σε πλήθος χωρών, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν να κατευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

1. Κατάργηση του clαwbαcκ

Πρόκειται για μείζον πρόβλημα, το οποίο απειλεί με αφανισμό μεγάλο αριθμό εργαστηριακών γιατρών αναφέρει ο ΠΙΣ. Θέση του είναι η ανάγκη εμπεριστατωμένης συζήτησης ανάμεσα στον ΠΙΣ και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, προκειμένου να καταργηθεί αυτό το επαχθές μέτρο που υφαρπάζει το εισόδημα των γιατρών, τονίζει στο υπόμνημα ο ΠΙΣ.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας οφείλει να ενεργοποιήσει δεκάδες Θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Τέλος, πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των αποκαλούμενων «ποιοτικών κριτηρίων» που αφορούν στον εξοπλισμό των εργαστηρίων και έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.

2. Προσωπικός γιατρός

Ο ΠΙΣ εκτιμά πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα. Τονίζει την ανάγκη ανασχεδιασμού και θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την Επικράτεια. Ταυτόχρονα πρέπει να καλυφθεί από τον θεσμό ο παιδικός πληθυσμός.

Συλλογική Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ/Συλλογική Σύμβαση με Ιδιωτικές Κλινικές -Ασφ. Εταιρείες/ Ανανέωση συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ πρόκειται για εκκρεμότητες που ανακυκλώνονται διαρκώς, συναντώντας την εμμονική άρνηση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ να συζητήσει με τον ΠΙΣ όπως υποχρεούται εκ του νόμου και να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή σύμβαση εργασίας. Τη στάση του ΕΟΠΥΥ ακολουθούν κατά πόδας και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στον τομέα αυτό κατάσταση μονομερούς επιβολής όρων εργασίας.

3. Ενίσχυση των ιδιωτών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ

Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των ιδιωτών γιατρών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως επίσης και μέσω του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και οι γιατροί αναμένουν τη συμβολή του υπουργείου Υγείας.

4. Χάρτης Υγείας

Ο χάρτης υγείας αποτελεί εγχείρημα που καρκινοβατεί περισσότερο από δεκαετία, αναφέρει ο ΠΙΣ. Εκφράζει την άποψη πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να θέσει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη χάραξη πολιτικών υγείας.

5. Οικονομικά και θεσμικά ζητήματα

Στο υπόμνημα ο ΠΙΣ θέτει επίσης σειρά οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων, όπως οι προκηρύξεις Επιμελητών Β’ στο ΕΣΥ. Τονίζει ότι τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό υπερβαίνουν πλέον τις 5000 με συνέπεια να προκαλούνται τεράστιες δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούν σε επιταχυνόμενο κύμα παραιτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση και στοχευμένη προκήρυξη όλων των κενών Θέσεων, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και λειτουργική ανάταξη του ΕΣΥ.

Ζητάει την απόσυρση επίμαχων διατάξεων, όπως η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς ΕΣΥ και η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, εκτιμώντας ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Επίσης, ζητά αναμόρφωση του ιατρικού Μισθολογίου στο ΕΣΥ, αναφέροντας ότι είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ, τονίζει την ανάγκη στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό, ανάμεσα στο οποίο θα υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών προκειμένου να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι διακομιδές ασθενών.

Καταλήγει με το θέμα των φαρμάκων, επαναλαμβάνοντας τη θέση του «φάρμακα με ιατρική συνταγή». Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να προστατευθεί ο πληθυσμός από κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων, αναφέρει ο ΠΙΣ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top