Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την οισοφαγική παλινδρόμηση, τους γνωστούς αναστολείς αντλίας πρωτονίων για τεσσεράμισι χρόνια ή περισσότερο μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με άτομα που δεν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου επιστρέψει στον οισοφάγο, συνήθως μετά από ένα γεύμα ή όταν είστε ξαπλωμένοι. Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να εμφανίσουν καούρα και έλκη, ενώ όσοι βιώνουν συχνά παλινδρόμηση οξέος μπορεί να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.
Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μειώνουν το οξύ του στομάχου στοχεύοντας τα ένζυμα που βρίσκονται στην επένδυση του στομάχου που παράγουν αυτό το οξύ.
«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ωστόσο η μακροχρόνια χρήση τους έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, καταγμάτων οστών και χρόνιας νεφρικής νόσου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Kamakshi Lakshminarayan, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα τακτικά, επομένως εξετάσαμε εάν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Αν και δεν βρήκαμε σύνδεση με τη βραχυπρόθεσμη χρήση, βρήκαμε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων», πρόσθεσε ο ειδικός.
Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Η μελέτη περιελάμβανε 5.712 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν οι συμμετέχοντες έπαιρναν φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξετάζοντας τα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων και κατά τη διάρκεια ετήσιων τηλεφωνικών κλήσεων.
Από τους συμμετέχοντες, 1.490 άτομα (26%) είχαν πάρει τα φάρμακα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το αν είχαν πάρει τα φάρμακα και για πόσο καιρό, ως εξής: άτομα που δεν πήραν τα φάρμακα. όσοι έπαιρναν τα φάρμακα για έως και 2,8 χρόνια, αυτοί που τα έπαιρναν για 2,8 έως 4,4 χρόνια και άτομα που τα έπαιρναν για περισσότερα από 4,4 χρόνια.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο διάμεσης διάρκειας 5,5 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας 585 άτομα (10%) εμφάνισαν άνοια. Από τα 4.222 άτομα που δεν πήραν τα φάρμακα, τα 415 άτομα εμφάνισαν άνοια, ενώ από τα 497 άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα για περισσότερα από 4,4 χρόνια, 58 άτομα εμφάνισαν άνοια.
Ποιοι είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια
Μετά από προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυλή, καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για περισσότερα από 4,4 χρόνια είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από άτομα που δεν πήραν ποτέ τα φάρμακα.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας για άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα για λιγότερα από 4,4 χρόνια.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας και να διερευνηθούν οι λόγοι για την πιθανή σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αναστολέων αντλίας πρωτονίων και του υψηλότερου κινδύνου άνοιας. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως η λήψη αντιόξινων, η διατήρηση υγιούς βάρους και η αποφυγή των καθυστερημένων γευμάτων και ορισμένων τροφών, μπορεί να μη λειτουργούν για όλους», δήλωσε ο Δρ. Lakshminarayan και κατέληξε:
«Είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν κάνοντας οποιεσδήποτε αλλαγές, για να συζητήσουν την καλύτερη θεραπεία και επειδή η απότομη διακοπή αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα συμπτώματα».