Site icon Όλο Υγεία

Παιδικά ατυχήματα: 40 σωτήριες συμβουλές από τον παιδίατρο

Σαράντα σωτήριες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα και να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι με τα παιδιά, μας δίνει ο Τάσος Χατζής Παιδίατρος – Εντατικολόγος.

Οι ξέγνοιαστες ώρες στην παραλία κρύβουν κινδύνους για τα παιδιά. Τα παιδικά ατυχήματα αυξάνονται κάθε καλοκαίρι και οι γονείς θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να προλάβουν τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν.

Παιδικά ατυχήματα μέσα στη θάλασσα

  1. Τα πιο σοβαρά παιδικά ατυχήματα μπορεί να προκληθούν από βουτιά από ψηλό βράχο, γιατί δε γνωρίζουμε το βάθος του νερού. Αν είναι πολύ βαθύ, μπορεί να πνιγούμε, αν είναι πολύ ρηχό, μπορεί να χτυπήσουμε άσχημα στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη.
  2. Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει από το παρατεταμένο και ανταγωνιστικό μακροβούτι, που οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου και κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
  3. Σε κάθε περίπτωση, πριν βάλουμε το κεφάλι μας μέσα στο νερό ΔΕΝ παίρνουμε πολλές και βαθιές αναπνοές, πιστεύοντας ότι έτσι αποθηκεύουμε πολύ οξυγόνο. Αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα αυτό που καταφέρνουμε είναι να μειώσουμε πάρα πολύ το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στον οργανισμό μας, οπότε και παρά την έλλειψη οξυγόνου δε νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε αναπνοή. Η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή!
  4. Το σωστό είναι πριν βουτήξουμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας και όταν νιώσουμε την ανάγκη να αναπνεύσουμε, βγαίνουμε άμεσα στην επιφάνεια και αναπνέουμε κανονικά.
  5. Η βόλτα με «μπανάνα», μάλιστα πολλών παιδιών μαζί, σε περίπτωση ανατροπής ενέχει μεγάλο κίνδυνο πνιγμού. Δε συνιστάται για μικρά παιδιά (πχ μικρότερα των 12 ετών). Για τα υπόλοιπα οι κανόνες μέγιστης προστασίας, γιλέκο, ήρεμη θάλασσα, όχι απότομοι ελιγμοί, όχι επικίνδυνα παιχνίδια, παρουσία διασωστών, βοηθούν στην αποτροπή τέτοιου ατυχήματος.
  6. Τα μηχανοκίνητα σκάφη, ιδιαίτερα jet – ski, απαγορεύονται κοντά στις περιοχές που υπάρχουν λουόμενοι. Οι επιβάτες τους θα πρέπει να φορούν γιλέκα, να μην κάνουν χρήση αλκοόλ, να οδηγούν ήρεμα και να αποφεύγουν επικίνδυνους – ανταγωνιστικούς ελιγμούς.
  7. Οι ψαροντουφεκάδες δε θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε περιοχή με λουόμενους, οι ίδιοι να φέρουν σημαδούρα, που να προειδοποιεί για την παρουσία τους τα διερχόμενα ταχύπλοα σκάφη.
  8. Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού

Ο πνιγμός αποτελεί τον ακραίο κίνδυνο από τις δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα, ιδιαίτερα την κολύμβηση.

Η πρόληψη του πνιγμού βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλούς κολύμβησης για μικρούς και μεγάλους, όπως:

Η αντιμετώπιση του πνιγμού ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

Αν μας τσιμπήσει μέδουσα ή δράκαινα

Φέτος έχουμε πολλές περιοχές με μέδουσες. Προτεραιότητα είναι να αποφεύγουμε αυτές τις θάλασσες. Σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Τσίμπημα από τα αγκάθια της δράκαινας: Βυθίζουμε το πόδι ή το χέρι σε ζεστό νερό για να αδρανοποιηθεί η τοξίνη  (35-40 0C / προσοχή μην προκληθεί έγκαυμα), το ψύχουμε με παγωμένο αντικείμενο και μεταφέρουμε το θύμα σε υγειονομική δομή.

Προσοχή στην άμμο και την παραλία

Κι εδώ ισχύει ο κανόνας ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Τα πιο συχνά ατυχήματα παιδιών στην παραλία είναι:

Προστασία από τον ήλιο

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το φαρμακείο των διακοπών.

Όλο Υγεία

Exit mobile version