Site icon Όλο Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Γιατί ο ΠΟΥ γιορτάζει αυτή τη μέρα

τουαλέτα

Αποχέτευση και νερό για όλους έως το 2030 είναι ο στόχος του ΠΟΥ που έχει καθιερώσει την 19η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας.

Η τουαλέτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να είναι ασφαλής, αλλά για δισεκατομμύρια ανθρώπους, η υγιεινή απειλείται από συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, καταστροφές και παραμέληση. Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα.

O OHE από το 2013 έχει θεσπίσει την 19η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας και σκοπός της είναι η ενημέρωση του κοινού για συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και η ανάληψη δράσης για την επίτευξη του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: αποχέτευση και νερό για όλους έως το 2030.

Μήπως δεν σκουπίζεστε σωστά μετά την τουαλέτα; Τι μπορεί να προκαλέσει και 4 συμβουλές

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο δρόμος είναι μακρύς και τα στοιχεία ανησυχητικά.

3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς αποχέτευση, συμπεριλαμβανομένων 419 εκατομμυρίων που εξακολουθούν να αφοδεύουν έξω

Η ελλιπής αποχέτευση εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 450.000 θανάτους τον χρόνο λόγω διάρροιας

Εκτιμάται ότι περίπου 300.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες, λόγω του μη ασφαλούς πόσιμου νερού, της κακής αποχέτευσης και έλλειψης της υγιεινής των χεριών.

2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς καθαρό πόσιμο νερό

2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται βασικών υπηρεσιών υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων 653 εκατομμυρίων χωρίς καμία εγκατάσταση.

ΠΟΥ: «Οι τουαλέτες απειλούνται»

Οι συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να καταστρέψουν, ή να διαταράξουν τις υπηρεσίες υγιεινής.
Όταν τα συστήματα τουαλέτας δεν λειτουργούν – ή δεν υπάρχουν –τα ανθρώπινα απόβλητα ρυπαίνουν το περιβάλλον, διασπείροντας θανατηφόρες ασθένειες όπως η χολέρα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες αποχέτευσης και ύδρευσης είναι αποτελεσματικές και προσβάσιμες σε όλους.
«Η υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα», καταλήγει ο ΠΟΥ.

Όλο Υγεία

Exit mobile version