Ένα άτομο πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα

Ηπατίτιδας

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C.

«Ώρα για δράση: Έλεγχος – Θεραπεία – Εμβολιασμός». Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ιογενούς Ηπατίτιδας, που έχει οριστεί η 28η Ιουλίου, με στόχο της ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • 304 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με χρόνια ηπατίτιδα Β και C το 2022
  • 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από χρόνια ηπατίτιδα Β και C το 2022
  • 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C κάθε μέρα
  • Πάνω από 6.000 άτομα μολύνονται πρόσφατα από ιογενή ηπατίτιδα κάθε μέρα.

Ένα άτομο πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα, αναφέρει ο ΠΟΥ και προτρέπει τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν δράση για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο, στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.
Τα νέα φάρμακα χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία, με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας χορήγησής της.
Στη χώρα μας, όλοι οι ασθενείς έχουν δωρεάν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν λάβει θεραπεία με τα νέας γενιάς φάρμακα περίπου 15000 άτομα.

Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο: 210 5212054 (λειτουργία 24/7).

Τι είναι η ηπατίτιδα

Ένα συκώτι εκτελεί περισσότερες από 500 ζωτικές λειτουργίες κάθε μέρα για να μας κρατήσει ζωντανούς, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η εξέταση, η θεραπεία και η πρόληψη της ιογενούς ηπατίτιδας, τονίζει ο ΠΟΥ.
Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη ή μη μολυσματικούς παράγοντες (όπως φάρμακα, τοξίνες, αλκοόλ).

Υπάρχουν 5 κύρια στελέχη του ιού της ηπατίτιδας – A, B, C, D και E.

Η ηπατίτιδα Β και C είναι οι πιο σοβαρές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές, που είναι υπεύθυνες σε παγκόσμιο επίπεδο για 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αδιάγνωστων και χωρίς θεραπεία ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα.
Σχεδόν 220 εκατομμύρια με ηπατίτιδα Β δεν έχουν διαγνωστεί, ενώ σχεδόν 36 εκατομμύρια άτομα με ηπατίτιδα C είναι αδιάγνωστα.
Τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει, με τους περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύπτουν ότι έχουν ηπατίτιδα Β ή C μόνο όταν αναπτύξουν σοβαρή ηπατική νόσο ή καρκίνο.
Ακόμη και μετά τη διάγνωση, η κάλυψη της θεραπείας και της φροντίδας για άτομα που ζουν με ηπατίτιδα είναι εκπληκτικά χαμηλή.
Από τα 304 εκατομμύρια άτομα με ηπατίτιδα Β και C, μόνο 7 εκατομμύρια λαμβάνουν θεραπεία για ηπατίτιδα Β και 12,5 εκατομμύρια θεραπεύονται από ηπατίτιδα C.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top