Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία, στην Κίνα σε παιδιά και παρότρυνε τον πληθυσμό της χώρας να «λάβει μέτρα» προστασίας.
Άγνωστη αιτία προκαλεί σοβαρή πνευμονία σε παιδιά στην Κίνα. Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών, όπως τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από ξένα Μέσα έχουν σημειωθεί θάνατοι ενώ υπάρχουν υποψίες ότι έχει προσβάλλει και ενήλικες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ εξηγεί στο oloygeia.gr ότι το φαινόμενο στην Κίνα είναι ανησυχητικό καθώς δεν είναι γνωστό το αίτιο της έξαρσης πνευμονίας στα παιδιά Αναφέρεται ως περαπατιτική πνευμονία, με τα συμπτώματα να διαρκούν 7 έως 14 μέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός και πνευμονικά οζίδια ωστόσο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τα αίτια. Υπάρχει αναφορά ότι πολλά παιδιά χρειάζονται νοσηλεία σε δύο επαρχίες κάτι που δείχνει ότι έχει διαδοθεί. «Δεν αποκλείεται να οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την covid-19 ,ωστόσο αυτό θα το γνωρίζουμε αφού η Κίνα αποστείλει στοιχεία στον ΠΟΥ. Σαφώς η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη και αναμένει στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας» ,καταλήγει ο καθηγητής.
Ανάγκη για λήψη μέτρων
Σύμφωνα με το ΑΠΕ τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους σε κλινικές και με επιστήμονες μέσω των συνεργασιών του και των υφιστάμενων κινεζικών τεχνικών δικτύων.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία γνωστών παθογόνων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.
Δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το πώς έγινε δεκτό το αίτημα, ούτε αν έλαβε τα δεδομένα που ζήτησε.
Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Η έλλειψη συνεργασίας στηλιτεύτηκε επίσης από τον ΠΟΥ και διάφορες χώρες στην έρευνα που διενεργείται για να να εξακριβωθεί πώς ενέσκηψε η πανδημία, ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.