Καθώς οι συζητήσεις για τα φάρμακα Ozempic και Wegovy συνεχίζονται ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα στην απώλεια βάρους, αλλά και ποιες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να τα λαμβάνουν.
Το 2021, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους, το Wegovy, το οποίο έχει την ίδια δραστική ουσία -τη σεμαγλουτίδη– με το ευρέως έως τότε χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, Ozempic.
Το τελευταίο διάστημα όμως, τα Ozempic και Wegovy έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, με αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. Μερικοί ασθενείς υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα αυτά έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί επικριτές που ανησυχούν ότι χρησιμοποιούνται πολύ ευρέως για απώλεια βάρους, χωρίς να απαραίτητα αυτός ο σκοπός τους.
Τι είναι τα Ozempic και Wegovy και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται
Ουσιαστικά, πρόκειται για το ίδιο φάρμακο, το οποίο απλώς χρησιμοποιείται για δύο διαφορετικές ασθένειες. Τα Ozempic και Wegovy χρησιμοποιούνται, το πρώτο σε χαμηλότερες δόσεις για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και το δεύτερο σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους ανθρώπους, αλλά Ozempic και Wegovy ουσιαστικά είναι το ίδιο φάρμακο.
Έτσι, στους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία, τα φάρμακα Ozempic και Wegovy πιστεύεται ότι μειώνουν την όρεξη επιδρώντας στον εγκέφαλο. Ενισχύουν ιδιαίτερα τον κορεσμό και έτσι τα άτομα που χρησιμοποιούν το φάρμακο αναφέρουν ότι χορταίνουν πιο γρήγορα ενώ τρώνε ένα γεύμα και αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Και τελικά, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικοί τρόποι με τους οποίους λειτουργεί για τη διαχείριση της πείνας.
Τι γίνεται αν κάποιος διακόψει τη λήψη Ozempic και Wegovy
Έχουν υπάρξει επίσης αναφορές ότι οι άνθρωποι που διέκοψαν τα φάρμακα, στη συνέχεια ανακτούσαν το βάρος που έχασαν. Θα πρέπει λοιπόν να παίρνουν αυτό το φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής τους; Ο διευθυντής του Κέντρου για την Παιδική Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Δρ. Aaron Kelly, υποστηρίζει πως ναι, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε άλλες χρόνιες ασθένειες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την αρτηριακή πίεση. Εάν ένας ασθενής έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και ο γιατρός του τον προτρέπει να αρχίσει να παίρνει ένα φάρμακο για αυτό, αυτό το άτομο πιθανότατα θα συνεχίσει να παίρνει αυτό το φάρμακο επ’ αόριστον. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, η αρτηριακή πίεση θα ανέβαινε αμέσως.
Το ίδιο ισχύει και με τον διαβήτη, όπως και με την ψυχική υγεία. Η παχυσαρκία δεν διαφέρει. «Συνεπώς, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, για να εκπαιδεύσουμε όχι μόνο το ευρύ κοινό αλλά ακόμη και την ιατρική κοινότητα ότι η παχυσαρκία είναι πραγματικά μια χρόνια ασθένεια και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια μακροπρόθεσμα», καταλήγουν οι ειδικοί.
Αδυνάτισμα με χάπια: Μετά το Ozempic έρχονται νέα φάρμακα