Site icon Όλο Υγεία

Ozempic: Γιατί έχει εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά;

ozempic

Photo WomensHealth

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας, αποδίδει ευθύνες για τη συνεχιζόμενη έλλειψη του Ozempic και αποτυπώνει το χρονικό της κατάστασης που έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, με σακχαρώδη διαβήτη που παίρνουν Ozempic και δεν μπορούν να το βρουν στην αγορά. Το παράδοξο είναι ότι 4.000 συσκευασίες μηνιαίας φαρμακευτικής αγωγής που έχουν εισαχθεί από τον ΙΦΕΤ παραμένουν στις αποθήκες, καθώς ο ΕΟΦ, δεν επιτρέπει τη διάθεσή τους. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση των ασθενών που έχουν εξαναγκαστεί να διακόψουν τη θεραπεία τους ,με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί η πάθησή τους.

H μαρτυρία του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη

Ο  Γεώργιος Γανωτόπουλος, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και με το Ozempic, η πάθησή του είχε ρυθμιστεί. Τους τελευταίους μήνες, έχει εξαναγκαστεί να σταματήσει την αγωγή του και όπως λέει χαρακτηριστικά, υποφέρει και πλέον η πάθησή του έχει απορρυθμιστεί. Δείτε τι λέει:

YouTube video player

Τι συμβαίνει και μένουν τα κουτιά στις αποθήκες

Το χρονικό αυτής της κατάστασης, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αποτυπώνει ο Πρόεδρος  της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. Χρήστος Δαραμήλας:

“To τελευταίο χρονικό διάστημα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη του GLP-1 αναλόγου με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη. Η έλλειψη είναι δηλωμένη από τον ΕΟΦ, εδώ και μήνες. Το ΙΦΕΤ προχώρησε, μετά από τις απαραίτητες ενέργειες και οδηγίες του ΕΟΦ, στην αγορά σκευασμάτων που κατάφερε και εντόπισε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγόρασε ποσότητες τόσο των 0,5mg όσο και του 1mg. Από τις ποσότητες του 1mg, διατέθηκαν μόνο 1.300 συσκευασίες περίπου, μετά τα μέσα Μαΐου, για τις οποίες δόθηκαν οι απαραίτητοι κωδικοί διανομής από τον ΕΟΦ. Ενώ για τις υπόλοιπες 4000 περίπου συσκευασίες μηνιαίας φαρμακευτικής αγωγής, εδώ και 2 μήνες περίπου, ο ΕΟΦ δεν δίνει τους κωδικούς διανομής.

Όλη αυτή η αναίτια κωλυσιεργία έχει προκαλέσει τη δημιουργία πλέον, αυθαίρετων συμπερασμάτων, σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν διατίθενται τα μοναδικά σε απόθεμα στην Ευρώπη, σκευάσματα GLP-1 αναλόγου με δραστική ουσία, τη σεμαγλουτίδη του 1mg,  τα οποία διαθέτει το ΙΦΕΤ ,αλλά δεν διανέμονται στους ανθρώπους με διαβήτη που τα έχουν ανάγκη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως, μετά τις 25 Ιουλίου, η φαρμακευτική εταιρία που παράγει το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα έχει διασφαλίσει επάρκεια ώστε να το επανακυκλοφορήσει στην Ελλάδα και οι διαβητικοί τύπου 2 που το έχουν ανάγκη, θα το έχουν στη διάθεσή τους.

Μέχρι πότε όμως; Οι ελλείψεις αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι, στα μέσα Οκτωβρίου 2023.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας

Τα μέτρα που έλαβε ο ΕΟΦ

Αναφορικά, με τα μέτρα που έλαβε ο ΕΟΦ, ο κ. Δαραμήλας επισημαίνει τα εξής : “Λαμβάνοντας υπόψιν την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΦ, στις 5 Ιουλίου, καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ! Από τα τέσσερα νέα  μέτρα που ανακοινώνει τα δύο πρώτα, τα είχε ήδη αναρτήσει  στη ιστοσελίδα του. Το τέταρτο είχε ήδη εφαρμοστεί, αφού έτσι κοινοποιήθηκε και η παντελής έλλειψη στον ΕΟΦ. Το πέμπτο μέτρο είναι η απόφαση του Υπ. Υγείας ,η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση από τα φαρμακεία, να γίνεται εφόσον υπάρχει συνταγή και εφόσον έχουν συνταγογραφηθει από ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Ωστόσο για να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπ. Υγείας , πρέπει ο ΕΟΦ να δώσει στον ΙΦΕΤ κωδικούς διακίνησης. Για άγνωστο λόγο ο ΕΟΦ δεν δίνει τους κωδικούς εδώ και τρεις μήνες. Επιπλέον, ορίζεται ότι σε περιπτώσεις, που υπάρχει επάρκεια φαρμάκου, οποιασδήποτε ειδικότητας ιατρός μπορεί να συνταγογραφει οποιοδήποτε φάρμακο κάτι που δεν ίσχυε ποτέ στη χώρα μας !

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι και το τρίτο μέτρο:

“Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρίες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί υποχρέωση τους.”

Στην Ελλάδα όπως και γενικά στην Ευρώπη, υπάρχει clowback για τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεούνται να καλύψουν με φάρμακα ή ιατρτεχνολογικά υλικά, το διαθέσιμο χρηματικό ποσό του κλειστού προϋπολογισμού, στον οποίο εντάσσονται, εφόσον έχουν περάσει από διαπραγμάτευση.

Άρα, αν κατά τη διαπραγμάτευση, δεν υπολογιστήκαν οι ποσότητες από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, σίγουρα έγινε από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνεπώς, οποίος αποφάσισε, την επιβολή αύξησης ποσότητας φαρμάκων, αποφάσισε στα τυφλά, αφού κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε διακοπή συμβάσεων των εταιριών, με τη χώρα ! Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που κάνεις δεν μιλά για αύξηση προϋπολογισμων, βάση επιπολασμού χρονίων παθήσεων. Αν πάλι σκέφτονται την επίλυση του προβλήματος, μέσω της αύξησης συμμετοχής των ασφαλισμένων, να την ξεχάσουν διότι θα μας βρουν ως “τείχος” μπροστά τους.

Συμπερασματικά, θα καταλήξω πως, στον ΕΟΦ είτε δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο του Οργανισμού, στον οποίο βρίσκονται είτε επιδιώκουν την απαλλαγή ευθυνών!», τονίζει ο κ. Δαραμήλας.

ozempic

Οι προτάσεις που έχει υποβάλει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι οι εξής:

  1. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) γνωρίζει το πλήθος των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και έχουν λάβει GLP-1 ανάλογα με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη. Το πλήθος αυτό μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το πόσοι «βαφτίστηκαν» διαβητικοί, ώστε να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο μόνο με 10% συμμετοχή και όχι πληρώνοντας το σύνολο της αξίας του, αν το αγόραζαν. Αυτό το δεδομένο μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ ώστε και μέσω του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ να εντοπίσει ΑΜΚΑ ιατρών και ασθενών και να εμποδίσει την παράνομη συνταγογράφηση που οδήγησε σε παντελή έλλειψη του φαρμάκου στη χώρα μας.
  2. Η αποκλειστική διάθεσή αυτής της κατηγορίας σκευασμάτων αποκλειστικά με συνταγή, από το φαρμακείο ( όπως οι αντιβιώσεις)
  3. Η χρήση του Α.Η.Φ.Υ. ως σημείο αναφοράς για την έναρξη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων υγείας
  4. Η υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογραφησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων
  5. Εφόσον γίνουν τα πάρα πάνω, η HTA επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί έχοντας πλέον ως βάση, όχι μόνο τιμή και ποιότητα αλλά και αναγκαίες μηνιαίες ποσότητες, ανάλογα με το πλήθος των ασθενών που τα λαμβάνουν και τον ετήσιο επιπολασμό της πάθησης.
Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (<a href="https://www.real.gr/">real.gr</a>, <a href="https://www.real.gr/realfm/">Real FM</a>, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του <a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείου Υγείας</a>. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Exit mobile version