Site icon Όλο Υγεία

Ουρολόγος κάνει σε κάθε ασθενή την ίδια ερώτηση – Η απάντηση αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σας

ούρηση

Source: 123rf.com

Τι πρέπει να νιώθουμε και να βλέπουμε όταν ουρούμε και ποιο είναι το απροσδόκητο σημάδι στην ούρηση που υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με το ουροποιητικό σύστημα.

Ο Δρ. Γιανίβ Λαρίς είναι ουρολόγος -χειρουργός, παρακολουθεί δεκάδες ασθενείς κάθε εβδομάδα και αντιμετωπίζει κάθε είδους παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, από πέτρες στα νεφρά μέχρι ακράτεια ούρων και ουρολογικούς καρκίνους. Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί κάποιος καταλήγει στο ιατρείο του, κάνει την ίδια ερώτηση σε κάθε ασθενή:

Έχετε προβλήματα με την ούρηση; 7 τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλούν ακράτεια

«Ρωτάω εάν η ουροδόχος κύστη τους είναι ευγενική μαζί τους; Με ρωτούν τι εννοώ, αλλά πρόκειται για μια απλή ερώτηση. Αυτή είναι η στιγμή να μου πουν για την κύστη τους. Λοιπόν, είναι ωραία ή όχι;», ανέφερε ο Λάρις για τους ασθενείς του.

Αποδεικνύεται ότι το «ωραίο» και το «μη ωραίο» μπορεί να ισχύουν για πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως για το πόσο συχνά ουρούμε, τι νιώθουμε ενώ ουρούμε και τι μπορεί να βλέπουμε όταν κοιτάμε στην τουαλέτα αφού τελειώσουμε. Και οι απαντήσεις για τα παραπάνω μπορεί να αφορούν περισσότερα όργανα από την κύστη.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ουρούμε σύμφωνα με τους ουρολόγους

Όσο για το πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ουρήσετε, «δεν υπάρχει μαγικός αριθμός», ανέφερε ο Λαρίς στο Podcast της huffpost.com. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως πολλοί πηγαίνουν τουαλέτα να ουρήσουν, λόγω της κατανάλωσης μπυρών, για παράδειγμα.

«Οπότε νομίζω ότι το ερώτημα δεν είναι πόσο συχνά ουρούμε. Έχει να κάνει περισσότερο με το αν είστε αρκετά ενυδατωμένοι ή υπερβολικά ενυδατωμένοι και σε ποιο σημείο όλα αυτά είναι φυσιολογικά;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα ανησυχητικά σημάδια κατά την ούρηση

«Οι περισσότεροι συνδέουν την ούρηση με το σπρώξιμο, ενώ στην πραγματικότητα, η ούρηση έχει να κάνει με τη χαλάρωση… Το πιο σημαντικό είναι να είσαι χαλαρός», σημείωσε.

«Και θα ξέρετε ότι όλα λειτουργούν σωστά αν τα ούρα βγαίνουν εύκολα και γρήγορα. Δεν θέλουμε να δούμε δισταγμό σε κάτι πριν βγει. Και τέλος, δεν θέλουμε να έχουμε την επιθυμία να ουρήσουμε δύο δευτερόλεπτα αφότου τελειώσαμε τη διαδικασία», υπογράμμισε επιπλέον ο γιατρός.

Το λάθος που κάνουν οι γυναίκες όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες – Ο σωστός τρόπος ούρησης

Μπορεί επίσης να αντιληφθούμε ένα πρόβλημα με βάση το χρώμα που έχουν τα ούρα μας. «Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι πάντα πρόβλημα», τόνισε ο γιατρός και συμπλήρωσε:

«Πρέπει άμεσα να διερευνηθεί. Όταν ένα νεαρό άτομο έχει αίμα στα ούρα και συμπυκνωμένα ούρα, είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά. Εάν είστε μεγαλύτερος σε ηλικία και έχετε αίμα στα ούρα και έχετε ιστορικό καπνίσματος, αυτό μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι πιο κακό, ότι ίσως υπάρχει καρκίνος κάπου».

Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι η παρουσία οποιουδήποτε είδους βλέννας, για την οποία ο Λαρίς ανέφερε ότι είναι ανησυχητική. «Αν δείτε λίγα σωματίδια άμμου στην τουαλέτα σας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει για την αρχή μιας πέτρας στα νεφρά», ανέφερε.

Το απροσδόκητο σημάδι κατά την ούρηση

Άλλο ένα απροσδόκητο σημάδι είναι τα αέρια κάθε φορά που ουρείτε. «Η ουροδόχος κύστη πρέπει να συστέλλεται μόνη της, είναι ένας μυς από μόνος του, δεν συνδέεται με τίποτα άλλο», σημείωσε ο Λαρίς.

«Εάν, λοιπόν, αερίζεστε, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε κοιλιακούς μύες. Αυξάνετε ολόκληρη την ενδοκοιλιακή πίεση για να πιέσετε την ουροδόχο κύστη. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι αερίζεστε για να ξεκινήσετε να ουρείτε ή για να βγάλετε το τελευταίο τρίτο των ούρων σας, κάτι συμβαίνει που πρέπει να αξιολογηθεί».

Οι συμβουλές του γιατρού

Η συμβουλή του Λαρίς για τη διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος συνοψίζεται στα εξής: «Δεν πρέπει να σκέφτεστε τίποτα όταν ουρείτε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Να είστε ενυδατωμένοι, αλλά όχι υπερβολικά. Όλα με μέτρο».

Θεραπευτικές εξελίξεις για τον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος

«Μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα, αν δεν είναι απαραίτητα. Το να είστε συντονισμένοι με το σώμα σας είναι ίσως το πιο σημαντικό. Αν δείτε ότι κάτι έχει αλλάξει, π.χ. «Δεν έχω ξυπνήσει νύχτα εδώ και 20 χρόνια για να ουρήσω και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξυπνάω τρεις φορές τη νύχτα, ναι, αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι αφύσικο, άρα κάτι συμβαίνει», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Exit mobile version