Ούρηση: Η συνήθεια που πρέπει να σταματήσουν οι γυναίκες άνω των 45 ετών

Ούρηση: Η συνήθεια που πρέπει να σταματήσουν οι γυναίκες άνω των 45 ετών

Ποια είναι η συνήθεια κατά την ούρηση που ουρολόγοι και γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες άνω των 45 να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.

Το σώμα αλλάζει όσο μεγαλώνουμε και αυτό περιλαμβάνει και την ουροποιητική λειτουργία, με ένα από τα πιο προφανή «συμπτώματα» να είναι και η πιο συχνή ούρηση. Υπάρχει, ωστόσο, μία συνήθεια την οποία οι γυναίκες άνω των 45- 50 ετών πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με ουρολόγους και γυναικολόγους.

Ακράτεια ούρων στην άσκηση ή τον βήχα: Τι πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες σύμφωνα με το Χάρβαρντ 

Η ουρολόγος-γυναικολόγος Δρ. Τίρσιτ Σιφρόου Ασφό (Tirsit Shiferaw Asfaw), αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το πυελικό έδαφος μιας γυναίκας αλλάζει με την ηλικία, γεγονός που επηρεάζει την υγεία της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος.

Εξηγεί ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να αποδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ακράτεια ούρων και πρόπτωση πυελικών οργάνων.

«Εκτός από τον τοκετό, η γήρανση μπορεί να επηρεάσει αυτές τις δομές και να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας διαταραχές του πυελικού εδάφους.

Όπως συμβαίνει με όλους τους μύες του σώματός μας, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να εξασθενήσουν ως αποτέλεσμα της ηλικίας και της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων, κάτι που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση»,  σημειώνει η Δρ. Λόπα Πάντια (Lopa Pandya), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Εκπαίδευσης για την Αμερικανική Ουρολογική-Γυναικολογική Εταιρεία.

Εξηγεί ότι όταν τα οιστρογόνα μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κολπική ατροφία. «Αυτό προκύπτει από την αραίωση του ιστού στον κόλπο και αυτού που περιβάλλει την ουρήθρα». Προσθέτει ότι οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα.

Ουροδόχος κύστη: Η βλαβερή συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο 

Τι δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες άνω των 50 ετών κατά την ούρηση

Αν και μπορεί να χρειαστεί να ουρείτε πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε, η Δρ. Ασφό λέει ότι η προσπάθεια να κρατήσετε τα ούρα σας για να αποφύγετε να πάτε στην τουαλέτα είναι μεγάλο λάθος.

«Μια υγιής συνήθεια θα πρέπει να είναι να ακούτε το σώμα σας και να μην κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Ορισμένες γυναίκες, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι αποφεύγουν τις δημόσιες τουαλέτες και κρατούν τα ούρα τους όλη μέρα.  Οι νέες  έχουν ισχυρό πυελικό έδαφος και κρατούν τα ούρα τους περισσότερο. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες όμως έχουν ασθενέστερο πυελικό έδαφος και μπορεί να μην μπορούν να κρατήσουν τα ούρα τους αρκετά», αναφέρει η ειδικός.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αλντέν Ζενό (Aldene Zeno), λέει ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών δεν πρέπει να αγνοούν τα ενοχλητικά συμπτώματα του ουροποιητικού τους συστήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά τα συμπτώματα παραβλέπονται, ωστόσο τονίζει ότι «τα άτομα άνω των 50 ετών πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα και να απευθύνονται στον γιατρό τους». Εάν αγνοήσετε τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκληθούν χειρότερα προβλήματα υγείας.

«Η ακράτεια και η υπερδραστήρια κύστη έχουν συνδεθεί με μια κατάσταση που ονομάζεται ευθραυστότητα, η οποία σχετίζεται με απώλεια μυών, μειωμένη δραστηριότητα και αυξημένη νοσηρότητα. Η υγεία ουροδόχου κύστης είναι αναπόσπαστο μέρος της καλής γήρανσης», τονίζει.

Η Δρ. Πάντια καταλήγει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης τυχόν συμπτωμάτων του ουροποιητικού. «Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για τη γενική υγεία και την υγεία της ουροδόχου κύστης».

Κυστίτιδα: Το σύμπτωμα στα ούρα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, σύμφωνα με γιατρό

Αν και είναι φυσικό για το σώμα να αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα ενοχλητικά συμπτώματα του ουροποιητικού είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Για οποιαδήποτε δυσάρεστα συμπτώματα αξίζει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top