Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο για την ουρική αρθρίτιδα; Μια νέα μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει έναν άγνωστο μέχρι σήμερα παράγοντα που μπορεί να παίζει ρόλο στην εμφάνισή της. Αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για θεραπείες και συμπληρώνει τη γνώση που είχαμε μέχρι σήμερα σχετικά με μόνο δύο κύριες αιτίες.
Ουρική αρθρίτιδα: Τι να τρώτε για να την προλάβετε-Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ουρική αρθρίτιδα: Πώς προκαλείται – Τι δείχνει μεγάλη μελέτη
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται κυρίως από την υπερουριχαιμία, δηλαδή την αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
Παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με επιστημονικό δημοσίευμα, περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες (όπως θαλασσινά, κόκκινο κρέας και εντόσθια), αλκοόλ, γλυκαντικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, καθώς και την καθιστική ζωή.
Επιπλέον:
- η ηλικία,
- το φύλο (οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο),
- η παχυσαρκία,
- η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά, ασπιρίνη), καθώς και
- προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η χρόνια νεφρική νόσος, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ασθένειας.
Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, ανέλυσε γενετικά δεδομένα από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 διαφορετικές γενετικές βάσεις δεδομένων. Από αυτούς, 120.295 άτομα είχαν ήδη διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα.
Συγκρίνοντας τον γενετικό κώδικα των ατόμων με ουρική αρθρίτιδα με εκείνον των ατόμων χωρίς την πάθηση, οι ερευνητές εντόπισαν 377 περιοχές του DNA που συνδέονται με την ασθένεια, 149 από αυτές δεν είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την ουρική αρθρίτιδα.
Η γενετική επηρεάζει σημαντικά την ουρική αρθρίτιδα
Αν και παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον εξακολουθούν να παίζουν ρόλο, τα ευρήματα δείχνουν ότι η γενετική προδιάθεση είναι καθοριστική για το αν κάποιος θα αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανώς υπάρχουν ακόμη περισσότερες γενετικές συνδέσεις που δεν έχουν ανακαλυφθεί.
«Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια με γενετική βάση και δεν ευθύνεται ο ασθενής γι’ αυτήν – ο μύθος ότι προκαλείται αποκλειστικά από τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή πρέπει να καταρριφθεί», δήλωσε ο επιδημιολόγος Tony Merriman από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική παίζει ρόλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, επηρεάζοντας τόσο την τάση του οργανισμού να συσσωρεύει ουρικό οξύ όσο και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους κρυστάλλους.
Πότε πρέπει να πάρω χάπι για το ουρικό οξύ; Η σωστή δοσολογία και πιθανές παρενέργειες
Ο μύθος που αποτρέπει τους ασθενείς από τη θεραπεία
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την ασθένεια συχνά αποτρέπουν τους ασθενείς από το να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουν.
«Αυτός ο ευρέως διαδεδομένος μύθος δημιουργεί ντροπή στους ασθενείς, κάνοντάς τους να υποφέρουν σιωπηλά και να μην επισκέπτονται τον γιατρό για να λάβουν την κατάλληλη προληπτική αγωγή που μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα και αποτρέπει τον πόνο τους», πρόσθεσε ο Merriman.
Πώς αντιμετωπίζεται η ουρική αρθρίτιδα;
Εκτός από το ότι ρίχνει φως στα αίτια της ουρικής αρθρίτιδας, η μελέτη παρέχει νέες προοπτικές για θεραπείες, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης της ανοσολογικής απόκρισης στην αύξηση του ουρικού οξέος. Μάλιστα, ορισμένα υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτήν την προσέγγιση.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη: η πλειονότητα των δεδομένων προέρχεται από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ κάποια στοιχεία βασίστηκαν σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων αντί για κλινική διάγνωση. Παρόλα αυτά, η έρευνα παρέχει μια πολύ καλύτερη εικόνα για μια ασθένεια που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους εδώ και αιώνες.
Λεμόνι και ουρικό οξύ: Συνταγή με μαγειρική σόδα που το ρίχνει άμεσα
«Ελπίζουμε ότι, με τον καιρό, θα αναπτυχθούν καλύτερες και πιο προσιτές θεραπείες με βάση τα νέα γενετικά δεδομένα που εντοπίσαμε», τόνισε ο Merriman. «Η ουρική αρθρίτιδα αξίζει μεγαλύτερη προτεραιότητα στο σύστημα υγείας».
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη βοηθά την επιστήμη να φέρει στο φως νέους τρόπους αντιμετώπισης, ώστε να αποφεύγονται οι έντονοι πόνοι που προκαλούνται από την ουρική αρθρίτιδα.