Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε οστά αδύναμα, εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Καθώς μεγαλώνουμε, η μείωση των ορμονών που προστατεύουν τα οστά μπορεί να προκαλέσει αδυναμία. Ως αποτέλεσμα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτή την πάθηση.
Συχνά η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα, γι’ αυτό και αναφέρεται ως «σιωπηλή» ασθένεια. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν διαγιγνώσκεται πριν από ένα κάταγμα ή την κατάρρευση των σπονδύλων. Η καθυστέρηση στη διάγνωση και οι επακόλουθοι τραυματισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη, απώλεια ύψους και/ή καμπουριασμένη στάση.
Και, ενώ υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν την οστεοπόρωση, τα βότανα έχουν γίνει ένα εξίσου δημοφιλές φάρμακο για όσους υποφέρουν από αυτήν. Η έρευνα πίσω από αυτές τις φυσικές θεραπείες και το κατά πόσο μπορούν να βελτιώσουν την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση είναι πλέον εκτενής
Οστεοπόρωση: Βότανα που συμβάλλουν στη θεραπεία
Υπάρχουν πολλά φυσικά βότανα που συνιστώνται για την οστεοπόρωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική ή να λαμβάνονται ως συμπλήρωμα με τη μορφή χαπιού, σκόνης ή τσαγιού. Ακολουθεί μια λίστα με βότανα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών και να λειτουργήσουν ως εναλλακτική θεραπεία για την οστεοπόρωση:
- Κόκκινο φασκόμηλο
- Κόκκινο τριφύλλι
- Θυμάρι
- Κουρκουμάς
Κόκκινο φασκόμηλο για την οστεοπόρωση
Το κόκκινο φασκόμηλο (Salvia miltiorrhiza) είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανοθεραπεία και έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στην οστεοπόρωση. Μια ανασκόπηση 36 κλινικών δοκιμών βρήκε ότι το κόκκινο φασκόμηλο θεράπευσε και βελτίωσε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων οστεοπόρωσης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερευνών αποτελούταν μόνο από μικρού μεγέθους, βραχυπρόθεσμες μελέτες.
Το σαλβιανολικό οξύ, οι τανσινόνες και το λιθοσπερματικό μαγνήσιο Β είναι ενώσεις στο κόκκινο φασκόμηλο που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Τα σαλβιανολικά οξέα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τη φλεγμονή και την παραγωγή ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με τη διάσπαση των οστών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οστών. Το κόκκινο φασκόμηλο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά.
Αυτό το βότανο μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή τσαγιού. Το κόκκινο φασκόμηλο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια με τη μακροχρόνια χρήση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όταν χρησιμοποιείται με αραιωτικά του αίματος. Γεγονός είναι ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βρεθεί η κατάλληλη δόση για την οστεοπόρωση.
Κόκκινο τριφύλλι για την οστεοπόρωση
Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, καθώς και για μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των αναπνευστικών προβλημάτων και των δερματικών παθήσεων.
Η έρευνα όσον αφορά το κόκκινο τριφύλλι και την οστεοπόρωση είναι ανάμεικτη. Σε μια μελέτη του 2015, 60 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες λάμβαναν 150 χιλιοστόγραμμα κόκκινου τριφυλλιού για 12 εβδομάδες και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο για το ίδιο διάστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οστική πυκνότητα βελτιώθηκε στις γυναίκες που έλαβαν κόκκινο τριφύλλι. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έδειξαν καμία αλλαγή στην υγεία των οστών.
Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να καταναλωθεί ως συστατικό στο τσάι από βότανα, σε μορφή κάψουλας, βάμματος, εκχυλισμάτων ή ως τοπική θεραπεία.
Θυμάρι για την οστεοπόρωση
Το θυμάρι (Thymus vulgaris) είναι ένα βότανο της οικογένειας της μέντας (Lamiaceae) που προέρχεται από τη Μεσόγειο. Αυτός ο μικρός θάμνος χαμηλής ανάπτυξης είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στη μαγειρική. Είναι επίσης ένα φαρμακευτικό φυτό που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και τη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού, των νεύρων και της καρδιάς.
Μια μελέτη εξέτασε πώς η λήψη 1.000 χιλιοστόγραμμων θυμαριού καθημερινά για έξι μήνες θα επηρέαζε 40 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση θυμαριού βελτίωσε την οστική πυκνότητα καλύτερα από ένα συμπλήρωμα ασβεστίου/βιταμίνης D3. Το θυμάρι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται με φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Στη μελέτη, τα επίπεδα οστικής πυκνότητας των γυναικών ήταν υψηλότερα με αυτόν τον συνδυασμό από ό,τι μόνο με το θυμάρι.
Το θυμάρι θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Μεγάλες δόσεις αυτού του βοτάνου έχουν συσχετιστεί με παρενέργειες. Το θυμάρι μπορεί να είναι επιβλαβές σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και ορμονοευαίσθητες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες σε όσους είναι αλλεργικοί σε άλλα φυτά της οικογένειας Lamiaceae όπως η ρίγανη, το φασκόμηλο και η λεβάντα. Πάντως, δείχνει πολλά υποσχόμενο ως θεραπεία για την οστεοπόρωση, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς μπορεί να βοηθήσει τα οστά μακροπρόθεσμα.
Κουρκουμάς για την οστεοπόρωση
Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι μια κίτρινη ρίζα που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ (Zingiberaceae) και εντοπίζεται κυρίως στη Νότια Ασία. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες το έχουν κάνει σημαντικό για τη βοτανοθεραπεία τα τελευταία 4.000 χρόνια. Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσεως, της αρθρίτιδας και πεπτικών προβλημάτων.
Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στη χαμηλή οστική πυκνότητα. Μια προκαταρκτική μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης για έξι μήνες έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε 57 άτομα με χαμηλή οστική πυκνότητα. Ο κουρκουμάς βρίσκεται συνήθως σε μορφή σκόνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Διατίθεται επίσης σε μορφή βάμματος, υγρού ή κάψουλας.
Παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί κατά τη χρήση μεγάλων δόσεων ή τη λήψη κουρκουμά για περισσότερους από 12 μήνες. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες και επιπλοκές σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, διαβήτη και προβλήματα χοληδόχου κύστης. Σε γενικές γραμμές, πάντως, μεγαλύτερες μελέτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συνολική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.