Προσέξτε αυτά τα ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια και τα νύχια σας και εξετάστε το ενδεχόμενο να σας προειδοποιούν για οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή ασθένεια που εξασθενεί τα οστά και αυτά γίνονται εύθραυστα και αδύναμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς των οστών που είναι μη αναστρέψιμοι. Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να και επηρεάσει άνδρες και νεότερους ενήλικες.
Η οστεοπόρωση είναι συχνά ασυμπτωματική, που σημαίνει ότι αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί χωρίς ορατά συμπτώματα έως ότου φτάσει σε ένα στάδιο όπου μπορεί να προκαλέσει κατάγματα στα οστά.
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση;
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την οστεοπόρωση. Αυτοί διαχωρίζονται σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν με τις καθημερινές συνήθειες ή σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως είναι:
- Γενετικοί
- Κληρονομικότητα
- Ιστορικό κατάγματος
- Γυναικείο φύλο
- Ηλικία άνω των 50 ετών
- Εμμηνόπαυση
- Διάφορες παθήσεις
- Συνεχής λήψη κορτιζόνης
Παράγοντες που μπορούν να προσαρμοστούν:
- Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω της διατροφής. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των οστών και την υγιή οστική μάζα
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Χαμηλό σωματικό βάρος
- Κάπνισμα
- Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Οστεοπόρωση: 5 ασυνήθιστα σημάδια που εμφανίζονται στα πόδια και τα νύχια σας
Η εξασθένιση των οστών είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και όταν δεν αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αργότερα να διαχειριστείτε την οστεοπόρωση. Εκτός από τα πιο κοινά συμπτώματα, η οποία περιλαμβάνει πόνο στην πλάτη και απώλεια ύψους, υπάρχουν επίσης μια σειρά από ασυνήθιστα σημάδια ου μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια και τα νύχια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης η Μιμή Μαρσέλλου PT, M.Sc. – New York Univeristy, Φυσικοθεραπεύτρια μας εξηγεί ποια είναι τα 5 ασυνήθιστα σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια.
- Παραμορφώσεις στα πόδια
- Πόνος στις «μπάλες» των ποδιών
- Αλλαγές στο πάχος των νυχιών
- Ασυνήθιστος πόνος στις φτέρνες
- Τριχόπτωση στα δάχτυλα των ποδιών
1. Παραμορφώσεις στα πόδια
Η οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει και να αποδυναμώσει τα οστά των ποδιών, οδηγώντας σε παραμορφώσεις όπως κότσι και σφυροδαχτυλία. Η αποδυνάμωση των οστών μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολο για τον ασθενή να περπατήσει σωστά, οδηγώντας σε κακή ισορροπία και συντονισμό.
2. Πόνος στις «μπάλες» των ποδιών
Η οστεοπόρωση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες αλλαγές στα πόδια, που μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο στις μπάλες των ποδιών. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα οστά στα πόδια επηρεάζονται λόγω της εμφάνισης οστεοπόρωσης, η οποία προκαλεί μειώνει την οστική πυκνότητα, καθιστώντας τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.
3. Αλλαγές στο πάχος των νυχιών
Εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στο πάχος των νυχιών, φροντίστε να κάνετε τις εξετάσεις σας για οστεοπόρωση ή οστική πυκνότητα. Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο πάχος των νυχιών των ποδιών. Όταν πάσχετε από αυτή την ασθένεια, τα νύχια των ποδιών σας μπορεί να γίνουν πιο παχιά, πιο εύθραυστα και να σπάσουν.
4. Ασυνήθιστος πόνος στις φτέρνες
Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι της οστεοπόρωσης που μπορεί να παρατηρήσετε στα πόδια είναι ο ξαφνικός και ανεξήγητος πόνος στις φτέρνες. Αυτός ο πόνος συμβαίνει κυρίως επειδή το οστό της φτέρνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα οστά του σώματος και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητο στην οστεοπόρωση.
5. Τριχόπτωση στα δάχτυλα των ποδιών
Η τριχόπτωση στα δάχτυλα των ποδιών σε ένα άλλο ασυνήθιστο σημάδι οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα οστά στα δάχτυλα των ποδιών γίνονται αδύναμα και εύθραυστα όταν πάσχετε από οστεοπόρωση. Αυτή η αδυναμία μπορεί επίσης να κάνει τα πόδια να μην υποστηρίζουν πλέον τους θύλακες των τριχών, γεγονός που προκαλεί απώλεια τριχών.
Πότε πρέπει να γίνεται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας;
- Σε γυναίκες άνω των 65, είτε εμφανίζουν είτε όχι, παράγοντες κινδύνου
- Σε γυναίκες και άνδρες που λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Σε ασθενείς με παραμόρφωση σπονδύλων
- Σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα
- Σε όλους όσους βρίσκονται ήδη σε θεραπεία για οστεοπόρωση, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα