Η ανακούφιση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών για τα άτομα με επώδυνη οστεοαρθρίτιδα στα χέρια αφού μια μελέτη του Πανεπιστημίου Monash και του Alfred Health διαπίστωσε ότι ένα προσιτό υπάρχον φάρμακο μπορεί να βοηθήσει.
Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet διερεύνησε τη μεθοτρεξάτη, μια χαμηλού κόστους, αποτελεσματική θεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Αυστραλία και παγκοσμίως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεθοτρεξάτη μείωσε τα συμπτώματα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια. Μια εβδομαδιαία από του στόματος δόση 20 mg για έξι μήνες είχε μέτρια επίδραση στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα στα χέρια.
Μεγάλη η επιβάρυνση της οστεοαρθρίτιδας στα χέρια
Η οστεοαρθρίτιδα στα χέρια προκαλεί πόνο και επηρεάζει τη λειτουργία, εμποδίζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο και το φαγητό. Μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Περίπου μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα εμφανίσουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στα χέρια μέχρι να κλείσουν τα 85.
Περίπου οι μισοί θα έχουν φλεγμονώδεις αρθρώσεις, οι οποίες προκαλούν πόνο και σχετίζονται με σημαντική βλάβη στις αρθρώσεις. Παρά τον υψηλό επιπολασμό και την επιβάρυνση της νόσου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.
Η ανώτερη συγγραφέας, καθηγήτρια Flavia Cicuttini, η οποία είναι επικεφαλής της Μυοσκελετικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Monash, είπε ότι η μελέτη εντόπισε τον ρόλο της φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και το πιθανό όφελος από τη στόχευση ασθενών που εμφανίζουν επώδυνη πάθηση.
«Στη μελέτη μας, όπως και στις περισσότερες μελέτες για την οστεοαρθρίτιδα, τόσο ο πόνος της ομάδας εικονικού φαρμάκου όσο και της ομάδας μεθοτρεξάτης βελτιώθηκε τον πρώτο μήνα περίπου», είπε η Δρ. Cicuttini.
«Ωστόσο, τα επίπεδα πόνου παρέμειναν τα ίδια στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, αλλά συνέχισαν να μειώνονται στην ομάδα της μεθοτρεξάτης στους τρεις και έξι μήνες. Η βελτίωση του πόνου στην ομάδα της μεθοτρεξάτης ήταν διπλάσια από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου», πρόσθεσε η ειδικός και συμπλήρωσε:
«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η χρήση της μεθοτρεξάτης μπορεί να εξεταστεί στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στα χέρια με φλεγμονώδες μοτίβο. Αυτό παρέχει στους κλινικούς ιατρούς μια θεραπευτική επιλογή για αυτήν την ομάδα, η οποία τείνει να υφίσταται μεγαλύτερη βλάβη στις αρθρώσεις».
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους ασθενείς τα αποτελέσματα της μελέτης
Η καθηγήτρια Cicuttini είπε ότι σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και φλεγμονή, τα αποτελέσματα της μεθοτρεξάτης ήταν παρόντα για περίπου τρεις μήνες και στους έξι μήνες ήταν πολύ ξεκάθαρο αν είχε αποτέλεσμα.
«Εκείνη τη στιγμή οι ασθενείς και οι γιατροί τους μπορούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή θα το σταματήσουν. Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που κάνουμε σήμερα με άλλες μορφές φλεγμονώδους αρθρίτιδας», τόνισε η ειδικός.
Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 97 ατόμων αξιολόγησε εάν 20 mg μεθοτρεξάτης εβδομαδιαίως μείωσαν τον πόνο και βελτίωσαν τη λειτουργία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και αρθρίτιδα (φλεγμονή) σε διάστημα έξι μηνών.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας στα χέρια, η οποία ήταν ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
«Χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν η επίδραση της μεθοτρεξάτης εκτείνεται πέρα από τους έξι μήνες, για πόσο καιρό χρειάζεται να τη χορηγούμε στους ασθενείς και εάν η μεθοτρεξάτη μειώνει τη βλάβη των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και σχετική φλεγμονή», κατέληξε η ειδικός.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διεξαγάγουν μια δοκιμή επέκτασης για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ερωτήματα, ιδίως εάν οι γυναίκες που αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα στα χέρια κατά την εμμηνόπαυση και συχνά έχουν έντονο πόνο και βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να ωφεληθούν.