Ορθοπεδικά προβλήματα: Μην κάνετε το λάθος της αυτοδιάγνωσης!

ορθοπεδικά προβλήματα

Η αυτοδιάγνωση στα ορθοπεδικά προβλήματα είναι κακός σύμβουλος γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. O ασθενής με τις πρώτες ενοχλήσεις θα πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό, για να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στο χειρουργείο ενώ σε αρχικό στάδιο θα μπορούσε το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί συντηρητικά.
Ας δούμε τα πιο συχνά ορθοπεδικά προβλήματα:

Τενοντίτιδα του ώμου

Μπορεί να είναι αιφνίδια ή χρόνια.

Συμπτώματα: Αίσθημα καύσου κατά τις κινήσεις, πόνος κατά τις κινήσεις οι οποίες επιδεινώνεται τη νύχτα και αδυναμία χρήσης του άνω άκρου στην καθημερινότητά μας.

Διάγνωση: Για να βγάλουμε ασφαλή διάγνωση, κάνουμε κλινική εξέταση, διενεργούμε υπερήχους ή και μαγνητική τομογραφία.

Αντιμετώπιση: Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση, συνιστούμε ανάρτηση του μέλους, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη αγωγή και ως τελευταία λύση έχουμε το χειρουργείο. Οι παλμικές ραδιοσυχνότητες μπορούν να καταστείλουν τον πόνο ώστε ο ασθενής να μπορέσει να γυμνάσει κατάλληλα το σημείο και πιθανώς να γλυτώσει το χειρουργείο ή να το κάνει χρόνια αργότερα.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα ή Tennis Elbow

Είναι χρόνια πάθηση που παρουσιάζεται σε ανθρώπους που καθημερινά καταπονούν τους μύες του αντιβραχίου. Μπορεί να συμβεί σε αθλητές, ανθρώπους που ασκούν χειρονακτική εργασία αλλά και σε άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά λόγω εργασίας ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Συμπτώματα: Πόνος και κάψιμο κυρίως στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, δυσκολία στο σφίξιμο γροθιάς αλλά και δυσκολία και πόνος ακόμα και σε απλές κινήσεις όπως το γύρισμα ενός κλειδιού.

Αντιμετώπιση: Θεραπευτικά συνιστούμε την χρήση νάρθηκα, την παγοθεραπεία, ααντιφλεγμονώδη αγωγή αλλά και φυσικοθεραπείες. Ως τελευταία λύση έχουμε και εδώ το χειρουργείο.

Καρπιαίος σωλήνας

Είναι μια χρόνια πάθηση που βρίσκεται τόσος σε ανθρώπους που δουλεύουν χειρωνακτικά όσο και σε ανθρώπους που δουλεύουν σε υπολογιστή. Οι γυναίκες πάσχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες.

Συμπτώματα: Μούδιασμα και πόνος στα δάκτυλα που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρότι αυτά είναι τα βασικά, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της αισθητικότητας του άκρου.
Αντιμετώπιση: Ξεκινάει στην αρχή, πάντα συντηρητικά στα πρώτα στάδια, ενώ όταν επιδεινωθεί η κατάσταση συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση που επιλύει οριστικά το πρόβλημα.

Οσφυαλγία

Είναι ο πόνος στη μέση που ανεξαρτήτου αιτίας ή σοβαρότητας θα νιώσει το 80% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής του.

Συμπτώματα: Περιορίζεται στο επίπεδο της μέσης ή αντανακλά σε ένα από τα δύο σκέλη.

Αντιμετώπιση: Κυρίως συντηρητική με φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και ειδική ζώνη οσφύος όταν ο πόνος γίνεται μόνιμος. Οι παλμικές ραδιοσυχνότητες έχουν κι εδώ ένδειξη με άριστα αποτελέσματα στην αναλγησία χωρίς παρενέργειες ή αντενδείξεις.

Αυχεναλγία

Πρόκειται για εξίσου συχνό με την οσφυαλγία πρόβλημα που υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει το 70% των ανθρώπων τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Συμπτώματα: Πόνος στον αυχένα που μπορεί να αντανακλά στους ώμους και στα άνω άκρα.

Αντιμετώπιση: Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και τη σύσταση για χρήση μαλακού αυχενικού κηδεμόνα.

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος

Αποτελούν πλέον μια από τις συχνότερες παθήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ορθοπαιδική χειρουργική.

Συμπτώματα: Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στην άρθρωση -στην αρχή κατά την κόπωση- και αργότερα και κατά την ηρεμία. Επίσης με τον καιρό συνυπάρχουν δυσκαμψία, χωλότητα, οίδημα στην άρθρωση και αστάθεια του ασθενούς.

Αντιμετώπιση: Θεραπευτικά συστήνουμε την αποφόρτιση του μέλους, παγοθεραπεία, αποφυγή καταπόνησης, φυσικοθεραπεία, μυϊκή ενδυνάμωση, παλμικές ραδιοσυχνότητες, για εξαφάνιση του πόνου εάν ο ασθενής δεν μπορεί ή δεν θέλει ακόμα να χειρουργηθεί και βέβαια ως τελική λύση είναι το χειρουργείο που χαρίζει ανακούφιση και κινητικότητα στους ασθενείς.

 

Scroll to Top