Site icon Όλο Υγεία

5 τρόφιμα που θα προστατέψουν τα μάτια σας από τις ασθένειες

όραση

Παγκοσμίως, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιου είδους διαταραχή της όρασης, με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε προληφθεί ή αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Βρετανία διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των Βρετανών παρατηρούν φθορά στα μάτια τους όσο μεγαλώνουν. Ωστόσο, δυστυχώς λίγοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας παίρνοντας τα σωστά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών από τη διατροφή μας.

Διαβάστε επίσης: Μάτια: Οι 3 κίνδυνοι που κρύβει το μακιγιάζ

«Mόνο το 1/3 των ενηλίκων 19 έως 64 ετών καταναλώνει 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Διατροφής (NDNS). Άρα, τα 2/3 μπορεί να έχουν έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Η καλή διατροφή συμβάλλει στην υγεία των ματιών, με τις βιταμίνες (A, B2, C και E) και τα μέταλλα (χαλκός και ψευδάργυρος) να παίζουν βασικό ρόλο», δήλωσε Francesca Marchetti.

«Τα καροτενοειδή λουτεΐνη, μεσο-ζεαξανθίνη και ζεαξανθίνη βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μάτι. Ως αποτέλεσμα, οι εξαιρετικές διατροφικές συνήθειες συμβαδίζουν με τη γενική υγεία», προσθέτει η οπτομέτρης στη Mirror.

Πέντε τροφές για την υγεία των ματιών

Η Δρ. Marchetti παρέθεσε τις πέντε τροφές που χρειάζονται περισσότερο για την υγεία των ματιών.

  1. Στρείδια
  2. Φύτρο σιταριού
  3. Γάλα
  4. Μούρα
  5. Λαχανίδα και πορτοκαλί πιπεριές

1. Στρείδια

Τα στρείδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό είναι δύσκολο να ληφθεί από τη διατροφή, εκτός εάν καταναλώνετε ζωικές τροφές σε καθημερινή βάση.

Συνολικά το 6% των ενηλίκων ανδρών (19-64 ετών) και το 7% των γυναικών έχουν πρόσληψη ψευδαργύρου κάτω από χαμηλότερα όρια πρόσληψης θρεπτικών συστατικών -επίπεδο που ισοδυναμεί με ανεπάρκεια.

Ωστόσο, ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το ήπαρ στα μάτια για την παραγωγή μελανίνης, μια προστατευτική χρωστική ουσία στα μάτια.

Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς, των κυτταρικών μεμβρανών και των πρωτεϊνικών δομών του ματιού. Μια ανεπάρκεια σε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό έχει συνδεθεί με κακή νυχτερινή όραση.

2. Φύτρο σιταριού

Αυτό είναι μέρος του πυρήνα του σιταριού και παρέχει βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Είναι γνωστό άλλωστε πως το στρες είναι κακό για την υγεία μας -συμπεριλαμβανομένης και της υγείας των ματιών μας.

3. Γάλα

Το γάλα είναι σημαντικό για τη βιταμίνη Β2. Μία στις οκτώ ενήλικες γυναίκες (19-64 ετών) έχει πρόσληψη Β2 κάτω από τα χαμηλότερα όρια θρεπτικών συστατικών και η Β2 βοηθά τον αμφιβληστροειδή να δέχεται και να επεξεργάζεται το φως που εισέρχεται στο μάτι. Η ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

4. Μούρα

Τα μούρα παρέχουν βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου που προστατεύει τη δομή των ματιών. Ωστόσο, καθώς γερνάμε τα επίπεδα κολλαγόνου μας μειώνονται, καθιστώντας πιο σημαντική την εστίαση στη βιταμίνη C.

5. Λαχανίδα και πορτοκαλί πιπεριές

Η λαχανίδα -γνωστή και ως kale- και οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν τα τρία καροτενοειδή -λουτεΐνη, μεσο-ζεαξανθίνη και ζεαξανθίνη- που συμβάλλουν στην προστασία της ωχράς κηλίδας. Το σώμα εναποθέτει φυσικά τα τρία καροτενοειδή στην ωχρά κηλίδα -το τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την καθαρή όραση.

Το kale περιέχει καλά επίπεδα των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (15mg ανά 100g). Κάποια λίγα άλλα λαχανικά παρέχουν παρόμοια ποσότητα με το σπανάκι που περιέχει τη μισή ποσότητα από το kale με βάση το βάρος (μαγειρεμένο). Οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν ένα από τα καροτενοειδή, τη ζεαξανθίνη.

Δεδομένου ότι λίγοι άνθρωποι πετυχαίνουν τον κανόνα των 5 την ημέρα για τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πιθανές οι ελλείψεις στα απαραίτητα για την υγεία των ματιών καροτενοειδή. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει καροτενοειδή, επομένως πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή ή με ένα στοχευμένο συμπλήρωμα για τα μάτια, καταλήγει η Δρ. Marchetti.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version