Site icon Όλο Υγεία

Οι κίνδυνοι στο εργασιακό περιβάλλον αυξάνονται, αλλά οι ιατροί εργασίας καταργούνται

ΟΕΝΓΕ

ΠΙΣ και Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος ζητούν απόσυρση του άρθρου που καταργεί την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας. Η πρόεδρος των ιατρών εργασίας μιλάει στο oloygeia.gr

Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, προκαλεί η  «κατάργηση της ειδικότητας της Ιατρικής Εργασίας»,  που προβλέπεται στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας ζητούν  την άμεση απόσυρση του άρθρου.

«Tο άρθρο ‘αγνοεί’ εσκεμμένα την Ιατρική της Εργασίας ως Ιατρική ειδικότητα, αφού με ΚΥΑ θα ορίζονται «κατηγορίες ιατρών» που μπορούν να ασκούν καθήκοντά ιατρού εργασίας. Καινοφανής παγκόσμια πρακτική, αντί να ειδικεύει το Κράτος ιατρούς με την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας, ΄βαφτίζει’», τονίζει στο oloygeia.gr η Ευγενία Πανταζή, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, MD Ειδική Ιατρός Εργασίας, MSc Δημόσιας Υγείας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

γιατροί εργασίας πανταζή
Ευγενία Πανταζή, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, MD Ειδική Ιατρός Εργασίας, MSc Δημόσιας Υγείας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Επαρκούν οι ιατροί εργασίας που έχει η Ελλάδα;

Η κ. Πανταζή τονίζει ότι η Ιατρική της εργασίας είναι ιατρική ειδικότητα και αποκτάται μετά από 4 χρόνια ειδίκευσης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 522 ιατροί που ασκούν τα καθήκοντα Ιατρού εργασίας. Οι ανάγκες της χώρας είναι 425 και όπως φαίνεται υπερκαλύπτονται.

Τι προβλέπει η ιατρική νομοθεσία

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την ιατρική νομοθεσία ένας ιατρός μπορεί να αποκτήσει και δεύτερη ιατρική ειδικότητα, όμως δεν μπορεί να ασκεί και τις δύο ειδικότητες, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να διατηρεί το απαιτούμενο επίπεδο ειδίκευσης για δύο διαφορετικά αντικείμενα, για δύο διακριτές ιατρικές ειδικότητες. «Αντίθετα λοιπόν με ότι συμβαίνει για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας διευρύνει και μονιμοποιεί τη δυνατότητα «άσκησης» Ιατρικής Εργασίας και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, καταργώντας επί της ουσίας την ειδικότητα αυτή», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Το επιστημονικό πεδίο του ιατρού εργασίας

Ο ΠΙΣ τονίζει τη σημασία της Ιατρικής της Εργασίας ως την ιατρική ειδικότητα που ασχολείται εξειδικευμένα με τις συνέπειες στην υγεία, την πρόληψη και προστασία της υγείας από παράγοντες κινδύνου στο εργασιακό περιβάλλον. Καθιστούν αναγκαία την ειδίκευση στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και με αυτή την έννοια η ιατρική της Εργασίας αποτελεί χωριστή ιατρική ειδικότητα. Επιστημονικά πεδία της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας περιλαμβάνουν εξειδικευμένα πεδία όπως ενδεικτικά, η βιομηχανική τοξικολογία, η εργονομία κ.α., φωτίζοντας τη συνθετότητα της επιστημονικής προσέγγισης του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Η Ιατρική της Εργασίας έχει θεσμοθετηθεί ως χωριστή ιατρική ειδικότητα από τον προηγούμενο αιώνα στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και με χαρακτηριστική υστέρηση στην χώρα μας. Η πρώτη κλινική Ιατρικής της Εργασίας στην Ιταλία ιδρύθηκε το 1904.

Ποιες ασθένειες συνδέονται με την εργασία

Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που επισημαίνονται και στην στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία:

Ετησίως εισάγονται στην παραγωγική διαδικασία χιλιάδες νέες χημικές ουσίες σε υφιστάμενους και αναδυόμενους κλάδους. Η πρόληψη και προστασία της υγείας από χημικούς παράγοντες κινδύνου αποτελεί σημαντικό στοιχείο τόσο όσον αφορά το ζήτημα της πρόληψης των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, ιδίως του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ. Εκτιμάται ότι οι καρκινογόνες ουσίες ευθύνονται για 100 000 θανάτους στο χώρο εργασίας εξαιτίας επαγγελματικού καρκίνου κάθε χρόνο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ, ενώ δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες τους και τη σύνδεσή τους με επαγγελματικούς κινδύνους. Αυτό συνιστά εμπόδιο στην ανάπτυξη κατάλληλων μέτρων πρόληψης στο χώρο εργασίας.
Η περαιτέρω έρευνα και συλλογή στοιχείων, καθώς και η προαγωγή της υγείας στην εργασία, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

• Οι μυοσκελετικές παθήσεις πλήττουν εκατομμύρια εργαζομένων στην ΕΕ. Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία μπορούν, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσουν σε αναπηρία και συχνά συνδέονται με συνδυασμό φυσικών, ψυχοκοινωνικών, οργανωτικών και ατομικών παραγόντων, και όχι με ένα μεμονωμένο αίτιο.

Η σημαντική αύξηση της τηλεργασίας ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας καθιστά ασαφή τα παραδοσιακά όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και σε συνδυασμό με άλλες τάσεις της τηλεργασίας, όπως η διαρκής συνδεσιμότητα, η έλλειψη κοινωνικών επαφών, οδήγησε σε πρόσθετη αύξηση των ψυχοκοινωνικών και εργονομικών κινδύνων. Η σύγχρονη επαγγελματική νοσηρότητα και οι σχετιζόμενοι με την εργασία ψυχοκοινωνικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν την πρώτη σε συχνότητα επαγγελματική νόσο.

ΠΙΣ και Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου

«Για όλες τις πλευρές του ανθρώπινου οργανισμού αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα αξιοποίησης σύγχρονης εξειδικευμένης ιατρικής επιστήμης για μέγιστη αξιοποίηση προληπτικών, θεραπευτικών και διαγνωστικών εργαλείων. Σε ότι αφορά την ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με την πρόληψη και προστασία της υγείας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την αναγνώριση και πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, τις επιπτώσεις του εργασιακού περιβάλλοντος στην υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων, γι’ αυτή την ειδικότητα οι εισηγητές του άρθρου 30 δεν θέλουν την αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης. Για αυτό επιλέγουν την άσκηση από ανειδίκευτους γιατρούς, από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ως πάρεργο στην «βασική» ειδικότητα», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Απαιτεί την άμεση απόσυρση του άρθρου γιατί αποτελεί «αντιδεοντολογική προσέγγιση του διακριτού επιστημονικού πεδίου ιατρικών ειδικοτήτων, γιατί πρακτικά ισοδυναμεί με την κατάργηση ιατρικής ειδικότητας, γιατί αντιστρατεύεται κάθε λογική ειδίκευσης και άσκησης ιατρικής ειδικότητας που διέπει την ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία, γιατί τελικά αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, υπονομεύοντας και πρακτικά καταργώντας την ιατρική ειδικότητα « Ιατρική της Εργασίας».

Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί γιατί:

Ο στόχος της οδηγίας πλαίσιο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (οδηγία 89/391 ΕΟΚ) είναι η διασφάλιση ισότιμου επιπέδου ασφάλειας και υγείας προς όφελος όλων των εργαζομένων, αναφέρει η κ. Πανταζή και καταλήγει: Αυτό δεν διασφαλίζεται με το άρθρο αυτό γι’ αυτό και ζητείται η απόσυρση του.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version