Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιες λέξεις μας βοηθούν στον ύπνο και μας ηρεμούν – Ανατρεπτική μελέτη

ύπνο

Σύμφωνα με νέα έρευνα για τον ύπνο, ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα η καρδιά, ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που ανατρέπει την ιδέα ότι το σώμα μας είναι αποσυνδεδεμένο από το περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μάλιστα, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι χαλαρωτικές λέξεις μπορούν να επιβραδύνουν την καρδιακή δραστηριότητα, επιφέροντας έτσι πιο βαθύ ύπνο, σε αντίθεση με τις ουδέτερες λέξεις που δεν επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Μια ανακάλυψη των ερευνητών από το GIGA – Center of Research Cyclotron στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης αποκαλύπτει ότι το σώμα που κοιμάται αντιδρά στα ερεθίσματα από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου, και αυτό εξηγεί το πώς ορισμένες πληροφορίες από το αισθητήριο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Ερευνητές στο ULiège συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία για να διερευνήσουν εάν το σώμα είναι πραγματικά αποσυνδεδεμένο από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία των αλληλεπιδράσεων εγκεφάλου-καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου και δείχνει ότι τόσο οι εγκεφαλικές όσο και οι σωματικές αντιδράσεις είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αισθητηριακές πληροφορίες ρυθμίζουν τις λειτουργίες του ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ευρήματα αυτά, όχι μόνο διευρύνουν τις γνώσεις μας για τον ύπνο, αλλά επίσης ανοίγουν νέους δρόμους για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μέσω ακουστικών ερεθισμάτων.

Ο καρδιακός ρυθμός επηρεάζεται από ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι χαλαρωτικές λέξεις που ακούγονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να επιβραδύνουν την καρδιακή δραστηριότητα, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Η μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου, τονίζοντας την αντίδραση της καρδιάς στην επεξεργασία ακουστικών πληροφοριών και τον αντίκτυπό της στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τη μεθοδολογία τους ανοιχτά, ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους τους για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της καρδιάς σε άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η επεξεργασία της συναισθηματικής μνήμης.

Οι ερευνητές εστίασαν στο πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός, όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διαπίστωσαν ότι οι χαλαρωτικές λέξεις επιβράδυναν την καρδιακή δραστηριότητα επιφέροντας βαθύτερο ύπνο και σε σύγκριση με ουδέτερες λέξεις που δεν είχαν τόσο επιβραδυντικό αποτέλεσμα.

Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζεται στο Journal of Sleep Research και ρίχνει νέο φως στις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο Matthieu Koroma μεταδιδακτορικός ερευνητής FNRS, η Christina Schmidt και η Αθηνά Δερμετζή από το Ερευνητικό Κέντρο GIGA Cyclotron στο ULiège συνεργάστηκαν με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Fribourg, που ήταν επικεφαλής μιας προηγούμενης μελέτης που ανάλυσε εγκεφαλικά δεδομένα (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) τα οποία έδειξαν ότι οι χαλαρωτικές λέξεις αύξησαν τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και την ποιότητα του ύπνου, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον ύπνο χρησιμοποιώντας λέξεις με νόημα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι συγγραφείς υπέθεταν ότι ο εγκέφαλος παραμένει σε θέση να ερμηνεύει τις αισθητηριακές πληροφορίες με τρόπο που κάνει το σώμα μας πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ακούμε διάφορες χαλαρωτικές λέξεις. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την καρδιακή δραστηριότητα (με ηλεκτροκαρδιογράφημα) για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση και διαπίστωσαν ότι η καρδιά όντως επιβραδύνει τη δραστηριότητά της μόνο μετά το άκουσμα χαλαρωτικών λέξεων.

Στη συνέχεια, οι δείκτες τόσο της καρδιακής όσο και της εγκεφαλικής δραστηριότητας συγκρίθηκαν για να διαπιστωθεί πόσο συνέβαλαν στη ρύθμιση του ύπνου οι ακουστικές πληροφορίες. Τα ευρήματα προσφέρουν μια νέα προοπτική σχετικά με την κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου των σωματικών μας αντιδράσεων κατά τον ύπνο.

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top