Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας από τις φωτιές – Τι λέει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

πυρκαγιές

Η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας αναφέρει στο oloygeia.gr ότι είναι τεράστιο και επώδυνο το περιβαντολλογικό αποτύπωμα από τις πυρκαγιές. Ποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο.

Στο κλείσιμο του φετινού καλοκαιριού, οι φωτιές και τα πυρήνα μέτωπα αυξήθηκαν αλγοριθμικά σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, καταλείποντας εκτός από ανείπωτο πόνο για την απώλεια των ανθρώπων, των ζώων και των υλικών αγαθών, ένα τεράστιο επώδυνο περιβαντολλογικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί και να καταγραφεί το μέγεθος των επιπτώσεων στο οικοσύστημα ή στον άνθρωπο από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Παράγοντες που διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο ως προς τις επιπτώσεις σχετίζονται με τη συχνότητα επανάληψης του πυρονέφους, την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των πύρινων μετώπων, τονίζει στο oloygeia.gr η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις φωτιές

Ο καπνός της πυρκαγιάς αποτελείται από ένα μείγμα επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως λεπτά σωματίδια (PM2.5), διοξείδιο του αζώτου (NO2), όζον (O3), αρωματικούς υδρογονάνθρακες ή μόλυβδο. Παράλληλα, εκτός από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τοξικούς ρύπους, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται από τους ειδικούς ως η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις φωτιές

Αν και κανείς δεν παραμένει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, ορισμένες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες οι πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και οι ασθενείς με χρόνια μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας.

Ένα από τα κυριότερα συστήματα του οργανισμού που θα πληγεί από τις πυρκαγιές είναι το αναπνευστικό αφού οι πνεύμονες φιλτράρουν τα εκατομμύρια κυβικά ατμοσφαιρικά αέρα καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα, άτομα που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και βρογχικό άσθμα μπορούν να εμφανίσουν παρόξυνση της σταθερής πορείας της νόσου λόγω των αιωρούμενων τοξικών σωματιδίων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και να παραμένουν στην ατμόσφαιρα επί μακρόν.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων όπως δύσπνοιας, συριγμού, σφιξίματος στο στήθος, παραγωγικού βήχα ή βήχας κατά την άθληση κυρίως σε πληγείσες περιοχές, άμεσα θα πρέπει να ληφθεί ιατρική συμβουλή για πιθανή χορήγηση ιατρικής φροντίδας και θεραπείας.

Ισχυρή σύσταση για μέτρα προστασίας

Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, η παραμονή σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους, η διαρκής εφίδρωση του στόματος και της μύτης, η επαρκής ενυδάτωση καθώς και η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ιδιαίτερα στα άτομα που επιχειρούν στο πεδίο ή πολύ κοντά στις περιοχές με επιβαρυμένη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα φέρουν ισχυρή σύσταση και θα πρέπει να ακολουθούνται από τους πολίτες για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top