Site icon Όλο Υγεία

Η ηλιοθεραπεία βλάπτει σοβαρά το μικροβίωμα του δέρματος, αποκαλύπτει νέα μελέτη

μικροβίωμα του δέρματος διακοπές

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασαν παραθεριστές που κάνουν ηλιοθεραπεία στις διακοπές και βρήκαν πώς αυτή επιδρά στο μικροβίωμα του δέρματος.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία από βακτήρια, μύκητες και ιούς, μικροοργανισμούς που συνθέτουν το μικροβίωμα του δέρματος. Μεταξύ άλλων, αυτοί οι μικροβιακοί πληθυσμοί, που είναι οργανωμένοι σε σύνθετες δομές, προστατεύουν από παθογόνους παράγοντες. Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματος, φλεγμονή και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Το μικροβίωμα του δέρματος αποτελείται από μικροοργανισμούς που ενισχύουν το ανοσοποιητικό για να αντιμετώπισει τα παθογόνα. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα θωρακίζει την επιδερμίδα ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις, που δέχεται καθημερινά. Σε αυτές είναι οι διακοπές και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

«Η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει σημαντικά την ποικιλομορφία και τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος», δήλωσε η Δρ Abigail Langton, κύρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging.

«Έχουμε αποδείξει ότι το μαύρισμα σχετίζεται με μειωμένα πρωτεοβακτήρια, αμέσως μετά τις διακοπές. Ωστόσο, η μικροχλωρίδα όλων των παραθεριστών επανήλθε λίγες εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να κάνουν ηλιοθεραπεία για αρκετές ώρες.»

Η ηλιοθεραπεία βλάπτει τα βακτήρια του δέρματος

Οι ερευνητές ανέλυσαν το δέρμα των συμμετεχόντων, προτού πάνε διακοπές για μια εβδόμαδα σε ηλιόλουστους προορισμούς. Η μικροχλωρίδα του δέρματος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τρεις βακτηριακές κοινότητες στην επιφάνεια: Actinobacteria, Proteobacteria και Firmicutes. Την πρώτη, την 28η και την 84η ημέρα μετά τις διακοπές, η μικροχλωρίδα του δέρματος των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ξανά.

Επιπλέον, κάθε παραθεριστής μπήκε σε αντίστοιχη ομάδα με βάση την ατομική απόκριση μαυρίσματος. Οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες, οι οποίοι μαύρισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, θεωρήθηκαν «αναζητούντες». Η ομάδα των «μαυρισμένων» αποτελούνταν από επτά άτομα που είχαν ήδη μαύρισμα κατά την αναχώρηση και το διατήρησαν σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτές οι δύο ομάδες ταξινομήθηκαν ως «οι αναζητούν τον ήλιο». Οι υπόλοιποι έξι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν «αποφεύγοντες». Ο τόνος του δέρματός τους ήταν ο ίδιος πριν και μετά τις διακοπές.

«Αυτή η μελέτη διεξήχθη σε πραγματικούς παραθεριστές και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η έκθεση στον ήλιο που προκαλεί μαύρισμα -ακόμη και σε σχετικά σύντομη περίοδο διακοπών- μπορεί να οδηγήσει σε οξεία μείωση των πρωτεοβακτηρίων, η οποία με τη σειρά της μειώνει την ποικιλία των μικροβίων του δέρματος», δήλωσε ο Δρ. Ο Thomas Willmott, ο πρώτος συγγραφέας και ερευνητής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εξήγησε.

Παρά την ταχεία μείωση των πρωτεοβακτηρίων και την αλλαγή στην ποικιλομορφία των μικροβίων του δέρματος, η δομή της βακτηριακής κοινότητας επανήλθε 28 ημέρες μετά την επιστροφή των ατόμων από τις διακοπές. «Αυτό δείχνει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στις διακοπές έχει οξεία επίδραση στη μικροχλωρίδα του δέρματος, αλλά η ανάκτηση είναι σχετικά γρήγορη όταν το άτομο επιστρέψει σε ένα λιγότερο ηλιόλουστο κλίμα», συνέχισε ο Willmott.

Η διαταραχή της μικροχλωρίδας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας

«Τα πρωτεοβακτήρια κυριαρχούν στη μικροχλωρίδα του δέρματος. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξει ταχεία ανάκτηση της μικροχλωρίδας για να αποκατασταθούν οι φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος», επεσήμανε ο Λάνγκτον. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι αυτό που μπορεί να είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχεία μεταβολή της μικροβιακής ποικιλομορφίας, η οποία έχει συνδεθεί με κκάποιες ασθένειες όπως δερματίτιδα, έκζεμα και η ψωρίαση.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν γιατί τα πρωτεοβακτήρια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και πώς αυτή η αλλαγή στην ποικιλομορφία επηρεάζει την υγεία του δέρματος μακροπρόθεσμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version