Αμερικανός νευρολόγος αποκαλύπτει έξι φαινομενικά αθώες συνήθειες που σχετίζονται με εγκεφαλικό, άνοια και καρκίνο. Μήπως κάποια είναι μέρος της δικής σας καθημερινότητας;
Ο Αμερικανός Dr Baibing Chen εξήγησε ότι καθημερινές πρακτικές, όπως η επίσκεψη σε χειροπράκτη, το «κρακ» στον αυχένα και η έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για εγκεφαλική βλάβη. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο νευρολόγος από το Μίσιγκαν συνιστά ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση θερμαντήρων τον χειμώνα, οι οποίοι μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα.
Τα 6 κοινά συμπτώματα στα πόδια που μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών ασθενειών
Επίσης, προτείνει να γίνεται διάταση πριν από τη σωματική άσκηση σε χειμωνιάτικες συνθήκες. Ο ίδιος ανέλυσε τις απόψεις του σε δύο βίντεο στο TikTok, που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3,7 εκατομμύρια προβολές. Ο Dr Chen, γνωστός διαδικτυακά ως Dr Bing, μοιράστηκε τις πρακτικές που αποφεύγει.
Οι 6 κακές συνήθειες που μπορεί να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας
- Απότομες κινήσεις και «κρακ» στον αυχένα
- Ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι
- Ύπνος
- Θερμαντικά σώματα
- Άσκηση χωρίς ζέσταμα
- Εποχική συναισθηματική διαταραχή
@doctor.bing 3 things i would never do as a Neurologist #brain #neurology #brainhealth #doctor #stroke #headache #sleep #medical #nurse ♬ original sound – Dr. Bing, MD MPH
1. Απότομες κινήσεις και «κρακ» στον αυχένα
Πρώτη στη λίστα του Dr Bing είναι οι «απότομες κινήσεις στον αυχένα», που γίνονται κυρίως από χειροπράκτες συμπεριλαμβανομένου και του «κρακ» του αυχένα. Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή δύναμης στις αρθρώσεις του αυχένα για να βελτιωθεί η ευθυγράμμιση και να μειωθεί ο πόνος.
Αν και ένας στους δέκα Αμερικανούς επισκέπτεται χειροπράκτη κάθε χρόνο, η ασφάλεια αυτών των πρακτικών έχει συζητηθεί εκτενώς. Ο Dr Bing δήλωσε: «Οι έντονες ρυθμίσεις στον αυχένα ενέχουν έναν σπάνιο αλλά σοβαρό κίνδυνο, που είναι ο τραυματισμός της σπονδυλοβασικής αρτηρίας».
Αυτό συμβαίνει όταν ραγίζει μια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Αν η αρτηρία υποστεί ρήξη, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει και να σχηματίσει θρόμβους που μπλοκάρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Dr Bing είπε: «Ο κίνδυνος είναι μικρός για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν έχετε ήδη αδύναμα τοιχώματα στα αγγεία ή μια ρήξη που δεν γνωρίζατε, η πιθανότητα εγκεφαλικού αυξάνεται σημαντικά μετά από τέτοιο χειρισμό». Επίσης, τόνισε ότι ένα εγκεφαλικό στο στέλεχος του εγκεφάλου «μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις πιο τρομακτικές καταστάσεις που έχω δει ποτέ, το σύνδρομο εγκλεισμού».
Αυτή η εξαιρετικά σπάνια πάθηση προκαλεί σχεδόν πλήρη παράλυση του σώματος. Οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν, αλλά παραμένουν πλήρως συνειδητοί για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχουν αναφερθεί μόνο ελάχιστες περιπτώσεις. Ο Dr Bing είπε: «Για τον πόνο στον αυχένα, προτιμώ ασφαλέστερες επιλογές, όπως διατάσεις, ήπιες ασκήσεις ή φυσιοθεραπεία».
2. Ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν αγνοεί ποτέ έναν πονοκέφαλο που «είναι διαφορετικός» από τους συνηθισμένους. Για όσους υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες, μπορεί να είναι εύκολο να αγνοήσουν έναν πονοκέφαλο. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται νέα συμπτώματα ή αλλάζει το μοτίβο τους, «αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό, όπως αιμορραγία, όγκο ή ανεύρυσμα», δήλωσε ο Dr Bing.
Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Harvard, ορισμένα συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή περιλαμβάνουν ξαφνικό και έντονο πόνο, αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη νοητική λειτουργία, πόνο που επιδεινώνεται με τον βήχα ή την κίνηση, καθώς και πονοκεφάλους συνοδευόμενους από πόνο στον αυχένα ή πυρετό.
3. Ύπνος
Ο Dr Bing δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του επαρκούς ύπνου. Είπε: «Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας». Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα εγκεφαλικά κύτταρα και οι συνδέσεις τους συρρικνώνονται, δημιουργώντας περισσότερο χώρο μεταξύ τους.
Αυτό επιτρέπει την απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχηματίζει πλάκες και διαταράσσει την επικοινωνία των κυττάρων, οδηγώντας στην καταστροφή τους και στην άνοια. Ο Dr Bing συνιστά τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και το ιδανικό είναι να φτάνετε τις οκτώ ώρες.
@doctor.bing♬ original sound – Dr. Bing, MD MPH
4. Θερμαντικά σώματα
Ειδικά για τον χειμώνα, προτείνει να αποφεύγονται τα θερμαντικά σώματα. Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ανέφερε ότι «μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα» λόγω της πιθανότητας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.
Οι ηλεκτρικοί θερμαντήρες δεν παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι θερμαντήρες αερίου μπορούν να το απελευθερώσουν σε χώρους με κακό εξαερισμό, όπου τα καύσιμα δεν καίγονται πλήρως. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, καθώς στερεί από τον εγκέφαλο το οξυγόνο, οδηγώντας στον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων.
5. Άσκηση χωρίς ζέσταμα
Αν πρόκειται να βγείτε για να καθαρίσετε χιόνι, βεβαιωθείτε ότι κάνετε διατάσεις πρώτα. Ο Dr Bing δήλωσε: «Ο κρύος καιρός μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, κάνοντάς σας να νομίζετε ότι δεν καταβάλλετε τόση προσπάθεια, επειδή δεν αισθάνεστε ζέστη ή δεν ιδρώνετε τόσο πολύ. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί το καθάρισμα του χιονιού είναι συχνά πιο απαιτητικό απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι».
Τόνισε ότι η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι. Πρόσθεσε: «Πάντα συνιστώ να κάνετε διατάσεις για τουλάχιστον πέντε έως δέκα λεπτά πριν από οποιαδήποτε χειμερινή δραστηριότητα, όπως το καθάρισμα χιονιού, και να κάνετε συχνά διαλείμματα».
6. Εποχική συναισθηματική διαταραχή
Ο Dr Bing προειδοποίησε επίσης να μην αγνοούνται τα σημάδια της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, μιας μορφής κατάθλιψης που προκαλείται από την έλλειψη ηλιακού φωτός και τις μικρότερες ημέρες του χειμώνα. Ανέφερε: «Δεν πρόκειται απλώς για μια κακή διάθεση. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γνωστικές και συναισθηματικές αλλαγές, όπως μειωμένη συγκέντρωση, κόπωση και έλλειψη κινήτρων».
Κατάθλιψη του χειμώνα: 5 πράγματα μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με ειδικούς
Επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλά επίπεδα φωτός διαταράσσουν την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση, και μελατονίνης, που ρυθμίζει τον ύπνο. Συνιστά 20 με 30 λεπτά φωτοθεραπείας το πρωί για την αύξηση της σεροτονίνης και τη μείωση της μελατονίνης, καθώς και τακτική άσκηση, επαρκή ύπνο και έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας.
Πηγές: Daily Mail Online, NIH