Τα αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου στους νέους έθεσε ως προτεραιότητα η νέα ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου,η οποία διερεύνησε τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου, σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι ο καρκίνος προκαλείται από έναν συνδυασμό κληρονομικών παραγόντων και περιβάλλοντος, ωστόσο, για το 40% όλων των διαγνωσμένων καρκίνων ευθύνονται οι εξής 6 βασικοί παράγοντες.
Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος – Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο
Πρόκειται για:
- Την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
- Τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα)
- Τη μη χρήση προφυλακτικών
- Την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
- Το κάπνισμα
- Την παχυσαρκία
Οι καρκίνοι που εμφανίζονται σε μικρές ηλικίες έχουν αυξηθεί από το 1995, στις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του ορθού, του τραχήλου της μήτρας (που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην μη χρήση προφυλακτικού ), του προστάτη, του μαστού και του ενδομητρίου. Η έκθεση AACR υπολόγισε ότι, μόνο το 2024, πάνω από δύο εκατομμύρια νέοι όλων των ηλικιών θα διαγνωστούν με καρκίνο στις ΗΠΑ.
Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος – Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο
Από αυτούς, περίπου το 4,2% θα είναι σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, που παραδοσιακά θεωρούνται πολύ νέοι για να αναπτύξουν καρκίνο. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν παράγοντες όπως ανθυγιεινή διατροφή, χημικές ουσίες στο περιβάλλον, αντιβιοτικά, αλκοόλ και καθιστική συμπεριφορά.
Η οδηγία της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου αναφέρει, ότι:
- Οι νέοι θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως τζόκινγκ, κολύμπι ή αθλήματα και δύο ημέρες δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως άρση βαρών.
- Να καταναλώνουν κόκκινο κρέας μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Έχουν εντοπιστεί πολύ χαμηλά επίπεδα άσκησης στους νέους ποπυ σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία, που αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο ως ενήλικες.
Οι δίαιτες που βασίζονται στο κόκκινο κρέας, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την έλλειψη φρέσκων προϊόντων, ανησυχούν τους επιστήμονες της AACR που υποστηρίζουν ότι τρόφιμα όπως το χοτ ντογκ, το μπέικον και το σαλάμι δεν θα πρέπει να καταναλώνοπνται σε μια τακτική διατροφή, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ωστόσο, τείνουν να έχουν διατροφή φτωχή σε θρεπτικές ουσίες καθώς το 45% των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι κατανάλωναν γρήγορο φαγητό καθημερινά από το 2013 έως και το 2017 – σε σύγκριση με το 37% των ενηλίκων άνω των 40 ετών.
«Η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, τύπου fast food και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας και τη μείωση των καρκίνων», ανέφερε η έκθεση.
Αλκοόλ, ζάχαρη, αντιβιοτικά ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου
Επίσης, οι επιστήμονες εστιάζουν ιδιαίτερα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους, που αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικά είδη καρκίνου (εγκεφάλου, λαιμού, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και στομάχου) και έχει συνδεθεί με το 5,4% των συνολικών καρκίνων στις ΗΠΑ.
Οι νεαροί ενήλικες που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα αλκοόλ από την εφηβεία, έχουν κατά 1,5% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από τα 50 τους χρόνια. «Δυστυχώς, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου εξακολουθεί να είναι χαμηλή», ανέφερε η έκθεση.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η υπερκατανάλωση ανθρακούχων ποτών – όπως σόδα, χυμοί, στιγμιαίοι καφέδες και ενεργειακά ποτά – που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και έχουν συνδεθεί με καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του διαβήτη.
Έρευνα του Obesity Evidence Hub έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ροφημάτων με ζάχαρη κάθε μέρα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος 1,8 φορές περεισσότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν ροφήματα και τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης.
Το ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που φαίνεται σε σεντόνια και μαξιλάρια κάθε πρωί
Η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνδέεται εξίσου με την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του στομάχου και εντέρου καθώς καταστρέφουν το μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό το βακτηριακό στρώμα βοηθά στην προστασία του εντέρου από λοιμώξεις και ασθένειες και συχνά καταστρέφεται από τη μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα κάτω των 50 ετών που έπαιρναν αντιβιοτικά από τη νεαρή τους ηλικία, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άτομα άνω των 50 ετών είχαν μόνο 1,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός για τον HPV
Εκτός από τα αντιβιοτικά, η έκθεση υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του χαμηλού εμβολιασμού για τον ιό των κονδυλωμάτων, (HPV ) ένα εξαιρετικά μεταδοτικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που συνδέεται με καρκίνους εγκεφάλου, λαιμού, λαιμού, τραχήλου και στόματος.
Υπάρχει μια σειρά από εμβολιασμούς που διατίθενται για τους εφήβους για την πρόληψη του HPV και έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικοί στο να εμποδίσουν τα κορίτσια να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αργότερα στη ζωή τους.
Στις ΗΠΑ ωστόσο, μόνο το 38% των παιδιών είχε λάβει μία ή περισσότερες δόσεις αυτού του εμβολιασμού, σε σύγκριση με το 76% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 84% στην Αυστραλία.
«Δεν πίστευα ότι το κενό στα δόντια μου ήταν κάτι ανησυχητικό – Τελικά, ήταν καρκίνος στο στόμα»
Τέλος, η έκθεση AACR τόνισε τον κίνδυνο έκθεσης σε χημικές ουσίες στο περιβάλλον, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες χημικές ουσίες. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έχει συνδέσει το πόσιμο νερό που περιέχει νιτρικά άλατα, μια χημική ουσία που εντοπίζεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με καρκίνους του παχέος εντέρου.