Site icon Όλο Υγεία

Οι 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρήσετε τη μνήμη σας κοφτερή που προτείνουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ

μνήμη

Ο τρόπος που ζείτε, τι τρώτε και πίνετε και πώς συμπεριφέρεστε στο σώμα σας επηρεάζουν τη μνήμη σας καθώς και τη σωματική υγεία και ευεξία σας. Δείτε τι μπορείτε να αλλάξετε για να έχετε γερή μνήμη.

Δείτε πέντε κινήσεις που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα σας υγιές. Τις προτείνουν οι επιστήμονες και έχουν αποτέλεσμα.

Οι 5 σίγουροι τρόποι για να διατηρήσετε τη μνήμη σας

  1. Διαχειριστείτε το άγχος σας
  2. Κοιμηθείτε καλά
  3. Εάν καπνίζετε, κόψτε το
  4. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο
  5. Προστατέψτε τον εγκέφαλό σας από τραυματισμούς

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Η συνεχείς καθημερινές πιέσεις, όπως η πίεση για να είστε συνεπείς σε μια προθεσμία, μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή και να επηρεάσουν την ικανότητά σας να ανακαλείτε στη μνήμη σας τις καταγεγραμμένες πληροφορίες που βρίσκονται στο μυαλό σας. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μια συνεχής αίσθηση ακραίου άγχους – που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης. Εάν δεν έχετε μια στρατηγική για τη διαχείριση του άγχους σας, η προστασία της μνήμης σας είναι ένας λόγος για να την αποκτήσετε. Οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, η γιόγκα και μια «συνειδητή» προσέγγιση της ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοιμηθείτε καλά

Τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα τείνουν να ξεχνούν πιο εύκολα σε σχέση με όσους κοιμούνται ήσυχα. Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για την εμπέδωση των αναμνήσεων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος έλλειψης ύπνου είναι η αϋπνία, δηλαδή, η δυσκολία στην έλευση ή τη διατήρηση του ύπνου. Δυστυχώς, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αϋπνίας μπορούν να βλάψουν τη μνήμη και τη γενική λειτουργία του εγκεφάλου. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να προσπαθήσετε πρώτα να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας και έπειτα να στραφείτε στη φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν αυτά τα βήματα δεν βοηθήσουν. Εάν χρειάζεστε βοηθήματα ύπνου, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δόση για το συντομότερο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να επαναφέρετε τον ύπνο σας σε καλό δρόμο.

Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε πρώτα να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας και έπειτα να στραφείτε στη φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν αυτά τα βήματα δεν βοηθήσουν.

Εάν καπνίζετε, κόψτε το

Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, σίγουρα, αλλά αν χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο, να ξέρετε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο βαθμό απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και άλλα προβλήματα μνήμης σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι άνθρωποι που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα στη μέση ηλικία έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε μεγάλη ηλικία σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ωστόσο, όσοι σταματούν το κάπνισμα στη μέση ηλικία και όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο την ημέρα έχουν παρόμοιο κίνδυνο άνοιας με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης και άνοια. Τα άτομα με αλκοολισμό δυσκολεύονται να εκτελέσουν εργασίες βραχυπρόθεσμης μνήμης, όπως η απομνημόνευση λιστών. Ένας άλλος τύπος απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ είναι το σύνδρομο Korsakoff. Σε αυτή την πάθηση, η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 σε συνδυασμό με τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και δραματική αμνησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η απώλεια μνήμης συνήθως είναι μόνιμη, αλλά αν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιστραφεί σε κάποιο βαθμό.

Προστατέψτε τον εγκέφαλό σας από τραυματισμούς

Το τραύμα στο κεφάλι είναι μια κύρια αιτία απώλειας μνήμης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Χρησιμοποιείτε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής ταχύτητας και αθλημάτων επαφής. Φοράτε ζώνες ασφαλείας όταν οδηγείτε μηχανοκίνητα οχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα είναι μακράν η πιο κοινή αιτία εγκεφαλικού τραυματισμού και η χρήση ζωνών ασφαλείας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι. Φοράτε κράνος όταν κάνετε ποδήλατο, μοτοσικλέτα, πατινάζ και σκι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version