Πενηνταδυάχρονη με προχωρημένο καρκίνο του μαστού περιγράφει στο oloygeia.gr την απίστευτη αναμονή για τα αποτελέσματα της βιοψίας από το Νοσοκομείο Μεταξά. Περίμενε 48 ημέρες, αγωνιώντας για την εξάπλωση της ασθένειας. Το νοσοκομείο αρνείτο να της δώσει τα δείγματα για να πάει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται κάθε μέρα. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής και βρίσκονται σε απόγνωση. Καθυστερήσεις που απειλούν τη ζωή τους, εμπαιγμός, ανάλγητη συμπεριφορά. Με αυτές τις φράσεις, γυναίκα 52 ετών που χειρουργήθηκε ως επείγον περιστατικό με προχωρημένο καρκίνο του μαστού (κατηγορίας BIRADS 5), στο Νοσοκομείο Μεταξά περιγράφει, σε μια σοκαριστική εξομολόγηση, στο oloygeia.gr τον γολγοθά της, προκειμένου να λάβει τα αποτελέσματα της βιοψίας για να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Τελικά μετά από 48 μέρες και καθημερινά τηλεφωνήματα στο Νοσοκομείο Μεταξά, έλαβε μόλις χθες τα αποτελέσματα. Και αναρωτιέται: «Αν δεν πίεζα και δεν επικοινωνούσα καθημερινά με το παθολογοανατομικό τμήμα, τι θα γινόταν, πότε θα ξεκινούσα εγώ θεραπεία…»
Όπως εξηγεί, ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμος, καθώς μετά το χειρουργείο πρέπει να γίνει γονιδιακός έλεγχος (χρειάζονται 10 μέρες) και σε δύο μήνες πρέπει να ξεκινήσουν οι θεραπείες. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχεις στα χέρια σου, το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης.
«Εγώ δεν είχα τίποτα», λέει. «Γνώριζα ότι είναι κακοήθεια και ότι το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, ωστόσο για να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο πρέπει να γνωρίζεις το μέγεθος του προβλήματος. Ζεις την κάθε μέρα με αγωνία, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή σου. Ζεις ένα εφιάλτη και απλά περιμένεις…».
Η 52χρονη (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του oloygeia.gr) χειρουργήθηκε στις 7 Ιουνίου και στις 7 Αυγούστου κλείνει δύο μήνες. Αρχικά, από το Νοσοκομείο της είπαν ότι το αποτέλεσμα, θα έβγαινε σε ένα μήνα. Περίμενε, υπομονετικά αλλά ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός ,σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν πέρασε ένας μήνας, άρχισε τα τηλεφωνήματα, προσπαθώντας να βρει μία λύση. Οι μέρες περνούσαν και η αγωνία μεγάλωνε, μαζί και ο θυμός με όσα άκουγε.
Το παθολογοανατομικό τμήμα του Νοσοκομείου Μεταξά, είναι υποστελεχωμένο και ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών την ίδια ώρα, δέχεται μεγάλο όγκο δειγμάτων που πρέπει να ελεγχούν, από τις δομές υγείας των νησιών. Η 52χρονη νιώθει αγανάκτηση: «Δεν ευθύνομαι εγώ για την κατάσταση και την τεράστια καθυστέρηση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μου. Εγώ θέλω να ζήσω», μας λέει.
Ο παραλογισμός
Το επόμενο βήμα της ταλαιπωρίας της ήταν να ζητήσει το δείγμα από το παθολογοανατομικο του Μεταξά και να απευθυνθεί σε ιδιωτικό εργαστήριο. Η απάντηση ήταν ότι δεν επιτρέπεται βάσει πρωτοκόλλου!
«Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. Μα αφού το τμήμα, λόγω έλλειψης προσωπικού καθυστερεί επικίνδυνα, γιατί δεν μου δίνετε τη δυνατότητα να απευθυνθώ σε άλλο εργαστήριο;».
Προσθέτει ωστόσο, ότι η ίδια είχε αυτή την δυνατότητα να πληρώσει, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δυστυχώς δεν την έχουν ζουν με την αγωνία και περιμένουν.
«Κινδυνεύουν άνθρωποι», τονίζει η 52χρονη, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος, που έφερε το θέμα στην επιφάνεια αναρωτιέται:
«Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να κινδυνεύουν οι ασθενείς με καρκίνο». Φυσικά, συνεχίζει «δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι του παθολογοανατομικού του Μεταξά. Φταίνε οι ελλείψεις προσωπικού και η οργάνωση. Λείπουν γιατροί, παρασκευαστές, γραμματείς. Με εντολή της Υγειονομικής Περιφέρειας πολλά νοσοκομεία των νησιών στέλνουν τα δείγματα για ιστολογική εξέταση στο Μεταξά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το μήνα Μάιο το νοσοκομείο έλαβε 1600 δείγματα για ιστολογικό εξέταση. Για να δίδονται σε ασφαλή χρόνο 15 έως 25 ημέρες, θα πρέπει να εξετάζουν 60 με 70 δείγματα την ημέρα. Είναι αδύνατον με αυτή τη στελέχωση», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ασθενείς δεν ευθύνονται για την τραγική αυτή εικόνα. Ζητούν αξιοπρέπεια και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Το oloygeia.gr έχει αναδείξει το θέμα των ελλείψεων προσωπικού και καθυστερήσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου αναφερόμενη στις τραγικές καθυστερήσεις τονίζει τα εξής :
«Βγαίνοντας από το χειρουργείο, τον ασθενή περιμένει άλλη μια μεγάλη αναμονή. Είναι η βιοψία και επειδή είναι υποστελεχωμένα τα παθολογοανατομικά τμήματα χρειάζονται και δύο μήνες για το αποτέλεσμα, που κανονικά θα έπρεπε να βγει σε 15-20 μέρες. Ξέρετε τι είναι να περιμένεις ένα αποτέλεσμα που γνωρίζεις ότι δεν θα είναι καλό για να δεις το μέγεθος του προβλήματος; Ο χρόνος που περιμένει ο ασθενής για να ξεκινήσει θεραπείες είναι πολύ κρίσιμος να ξεκινήσει ο ασθενής θεραπείες για την πρόγνωση της ασθένειας».
Σύλλογοι ασθενών και ΠΟΕΔΗΝ καλούν τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν του μείζονος αυτού προβλήματος της στελέχωσης των τμημάτων. Ζητούν άμεση πρόσληψη προσωπικού και ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων για να είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες τους.