Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος συνήθως δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να μεγαλώσει ή να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, εμφανίζεται συχνότερα σε δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο, όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πίσω μέρος των χεριών, τα αυτιά ή τα χείλη. Σε έναν 62χρονο Αμερικανό εμφανίστηκε κάτω από το μάτι του, με έναν όγκο σαν μπάλα του τένις!
Πώς ο 62χρονος έφτασε να έχει έναν όγκο σαν μπάλα του τένις κάτω από το μάτι του
Τον Μάιο του 2023, ο 62χρονος σήμερα Allen Rapert διαγνώστηκε με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα -έναν τύπο καρκίνου του δέρματος. Ο καρκίνος βρισκόταν ήδη στο τέταρτο στάδιο, με έναν όγκο στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις κάτω από το μάτι του ασθενή να τρώει το οστό του κρανίου του και να μεγαλώνει γρήγορα στον εγκέφαλό του.

Οι γιατροί συνέστησαν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του ιστού στη δεξιά πλευρά του προσώπου του, στη μύτη και στο δεξί μάτι, κάτι που θα τον άφηνε με σημαντική, μόνιμη παραμόρφωση. Επιπλέον, έπρεπε επίσης να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Ακόμη και έτσι, οι γιατροί δεν ήταν βέβαιοι ότι ο καρκίνος θα θεραπευόταν, με μελέτες να υποδεικνύουν ότι μόνο το 6% των ασθενών ζουν πάνω από τέσσερα χρόνια. Φοβούμενος για τη ζωή και την εμφάνισή του, λοιπόν, ο Rapert αποφάσισε -μετά από μια διαδικτυακή αναζήτηση- να παραλείψει τη χειρουργική επέμβαση και να επιλέξει μια πειραματική θεραπεία.

Ποια συμπτώματα προηγήθηκαν της διάγνωσης του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος
Πήγε για πέντε γύρους θεραπείας στο Μεξικό και θεωρήθηκε απαλλαγμένος από τον καρκίνο μόλις επτά μήνες μετά τη διάγνωσή του. «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο επίκεντρο της αλλαγής των θεραπειών για τον καρκίνο. Όταν χτυπάς την πόρτα του θανάτου και ξαφνικά σου λένε ότι γιατρεύτηκες, απλά φαίνεται απίστευτο», δήλωσε ο Rapert στη Daily Mail.
«Η αλλαγή στην κρεατοελιά μου έδειξε το μελάνωμα» – Δείτε τον επικίνδυνο σπίλο στο χέρι της 24χρονης
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα επηρεάζει τα κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος μετά από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα -που εμφανίζεται στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος- και συνήθως επηρεάζει άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός και τα χέρια. Μόλις 5% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται στο στάδιο τέταρτο.

Ο Rapert είχε συμπτώματα καρκίνου για περίπου ένα χρόνο πριν διαγνωστεί, αφού άρχισε να δυσκολεύεται να κλείσει σωστά το δεξί του μάτι και υπέφερε τακτικά από λοιμώξεις. Αλλά μόνο όταν ένα πρωί ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το μάτι είχε θολή όραση πήγε στον γιατρό. Τα συμπτώματά του, μαζί με το εξόγκωμα κάτω από το μάτι του οδήγησαν στην εξέταση, η οποία έδωσε τη διάγνωση.
Ο καρκίνος ήταν περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ όταν πρωτοδιαγνώστηκε, αλλά μετά τη βιοψία του άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, φτάνοντας στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Αφού άκουσε τις αρχικές συστάσεις και θέλησε να πάρει μια δεύτερη γνώμη, ο Rapert αναζήτησε θεραπεία στο Williams Cancer Institute στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιεί μια πειραματική μέθοδο δύο σταδίων για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η πειραματική θεραπεία που απέτρεψε τη μόνιμη παραμόρφωση στο πρόσωπο του 62χρονου
Αν και εδρεύει στις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο διαχειρίζεται τις θεραπείες του στο Μεξικό καθώς χρησιμοποιεί ορισμένα φάρμακα ανοσοθεραπείας που δεν είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Ο Rapert έγινε δεκτός ως ασθενής από το Ινστιτούτο και μεταφέρθηκε στο Cabo τον Ιούνιο του 2023. Έκανε τρεις κύκλους θεραπείας σε διάστημα πέντε εβδομάδων, με τον όγκο του να συρρικνώνεται στο μισό.
Μετά τον πρώτο κύκλο της θεραπείας στο κέντρο, το πρόσωπό του πρήστηκε σημαντικά, κάτι που οι γιατροί θεώρησαν ως σημάδι ότι το σώμα του ανταποκρινόταν στα φάρμακα και πολεμούσε τον καρκίνο. Περίπου ένα μήνα μετά τον τρίτο κύκλο της θεραπείας, ο ασθενής μεταφέρθηκε στην Πόλη του Μεξικού, όπου έκανε δύο ακόμη κύκλους θεραπείας.

Τον Δεκέμβριο του 2023, μόλις επτά μήνες μετά την αρχική του διάγνωση, οι σαρώσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος του είχε εξαφανιστεί εντελώς. Έκτοτε έκανε τέσσερις σαρώσεις το χρόνο για να ελέγξει για καρκίνο και ούτε μία δεν ανίχνευσε καρκινικό κύτταρο.
Ο Δρ. Jason Williams, ο οποίος πρωτοστάτησε στη νέα θεραπεία, δήλωσε στη Daily Mail: «Γνωρίζουμε ότι η έγχυση αυτών των φαρμάκων στους όγκους λειτουργεί πολύ καλά. Αυτή είναι η εμπειρία μου και έτσι τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε μελέτες με ποντίκια. Γιατί, λοιπόν, να μην το δοκιμάσουμε και σε ανθρώπους;».

Στους ανθρώπους, τα φάρμακα ανοσοθεραπείας τείνουν να χορηγούνται στην κυκλοφορία του αίματος και να κυκλοφορούν στο σώμα και όχι απευθείας στον όγκο. Όμως, ο Δρ. Williams αναφέρει ότι η έγχυσή τους στον όγκο θα τα έκανε πιο αποτελεσματικά, επειδή είναι πιο πιθανό να δείξει στο ανοσοποιητικό σύστημα πού βρίσκεται ο καρκίνος.
Το Williams Cancer Institute δήλωσε στη Daily Mail ότι είχε ποσοστό επιτυχίας άνω του 85% στη θεραπεία καρκίνων προχωρημένου σταδίου χρησιμοποιώντας τη μέθοδό του.
Πηγές: Daily Mail, Mayo Clinic, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology