ΟΔΙΠΥ: Με καινοτόμες δράσεις η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Από την εφαρμογή των δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας διαφαίνεται ήδη βελτίωση  80% στην καταγραφή των συμβάντων και 20% σε θέματα ασφάλειας.

 

Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) , ιδρύθηκε το 2020 με κύριο σκοπό τον έλεγχο της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών υγείας στην χώρα και βεβαίως τη βελτίωσή των υποδομών τους. Ήδη ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές  δράσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ, γεγονός που έχει γίνει και θα γίνεται, ακόμα πιο αισθητό στις Υγειονομικές  Μονάδες όσο συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται.

Ενδεικτικά, ο ΟΔΙΠΥ είναι υπεύθυνος για την χαρτογράφηση λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων, την  εφαρμογή δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την υποστήριξη των υγειονομικών μονάδων σε  έκτακτα ζητήματα λοιμώξεων που σχετίζονται με την περίθαλψη, την ανάπτυξη προτύπων ασφάλειας και  την ανάπτυξη κωδικών έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση ασθενών και για την αντιμετώπιση  καταστροφικών γεγονότων.

Η χαρτογράφηση λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων, ένα από τα σημαντικότερα αλλά και  πολυπλοκότερα έργα που έχει αναλάβει ο οργανισμός, έχει πραγματοποιηθεί σε 9 νοσοκομεία ενώ έχει  προγραμματιστεί η επέκταση της δράσης σε ακόμη 10 νοσοκομεία εντός του 2023. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα  σημαντικά δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί ομάδες για την υλοποίηση σχεδίων διορθωτικών δράσεων  αλλά και  οι επιτροπές κλινικής διακυβέρνησης. Έχει βελτιωθεί σημαντικά η προτυποποίηση του φακέλου των ασθενών με το σύνολο των εγγράφων που περιέχουν την εικόνα της πορείας της υγείας  ενός ασθενούς και έχουν δρομολογηθεί προτυποποιημένες διαδικασίες προγραμματισμού και υλοποίησης  των εκπαιδεύσεων για την ασφάλεια ασθενών. Η προτυποποίηση του φακέλου των ασθενών εξασφαλίζει κοινή προσέγγιση στη βασική διαχείριση ασθενών, είτε ο ασθενής νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας είτε σε μικρό νοσοκομείο της επαρχίας.

Κυριότερος στόχος μας κατά την αποτύπωση των κρίσιμων λειτουργιών στις υγειονομικές  μονάδες είναι η ασφάλεια των ασθενών και η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας σύμφωνα πάντα με τα  διεθνή πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία.  

Ένα ακόμα έργο του ΟΔΙΠΥ είναι η εφαρμογή δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το  πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται πιλοτικά σε 11 νοσοκομεία της χώρας με σκοπό την ευρεία εφαρμογή  τους σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και αφορά σε 30 δείκτες ασφάλειας, αποτελεσματικότητας,  ανταποκρισιμότητας και αποδοτικότητας (βασισμένους σε διεθνείς οργανισμούς όπως OECD και WHO).

Από την εφαρμογή των δεικτών διαφαίνεται ήδη βελτίωση της  τάξης του 80% στην καταγραφή των συμβάντων και 20% βελτίωση σε θέματα ασφάλειας όπως ταυτοποίηση  ασθενών, πτώσεις και κατακλίσεις.

Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη των υγειονομικών μονάδων σε έκτακτα ζητήματα λοιμώξεων (πχ  συρροή περιστατικών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια) που σχετίζονται με την περίθαλψη και είναι  μια ανοιχτή διαδικασία που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης και έχει πραγματοποιηθεί σε 5 νοσοκομεία. Η  υποστήριξη από τα κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ μέσω και των σχετικών εκθέσεων αναφοράς προς τα νοσοκομεία  έχει οδηγήσει στην βελτίωση των διαδικασιών και επίλυση των έκτακτων προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, έχουν εκπονηθεί 11 πρότυπα για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων σχετιζόμενων με την  παρεχόμενη φροντίδα υγείας (PCI) και 10 για την Ασφάλεια και τη Διαχείριση των εγκαταστάσεων των  νοσηλευτικών μονάδων (FMS) για τα οποία ήδη ετοιμάζεται το πλαίσιο για την υιοθέτηση και πιλοτική  εφαρμογή τους σε νοσοκομεία. Οι δυο αυτοί άξονες οριοθετούν τις βασικές απαιτήσεις στρατηγικής για την  πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας σε ένα κτιριακό  σύμπλεγμα υποστηρίζοντας έτσι την κύρια λειτουργία της Υγειονομικής Μονάδας.

Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί – και κοινοποιηθεί στα νοσοκομεία – οι κωδικοί έκτακτης ανάγκης για την  διαχείριση ασθενών και για την αντιμετώπιση καταστροφικών γεγονότων. Πραγματοποιήθηκε επιτυχής  άσκηση σε 2 Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΕΣΥ σε επιλεγμένους κωδικούς (αντιμετώπισης ανακοπής/code  blue & αρπαγής νεογνού /code pink). Επιπρόσθετα αυτών και ο ασημί κωδικός (αφορά αγνοούμενο  ασθενή) θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 10 νοσοκομεία εντός του έτους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top