Ένας 62χρονος άνδρας από τη Βρετανία είδε τον θανατηφόρο όγκο του εγκεφάλου του να συρρικνώνεται στο μισό χάρη σε μια νέα ραδιενεργή θεραπεία, η οποία οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα εξαλείψει την ασθένεια.
Οι γιατροί του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) διεξάγουν κλινική δοκιμή για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος. Περίπου 3.200 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου στους ενήλικες. Σκοτώνει τους περισσότερους ασθενείς μέσα σε 18 μήνες και μόνο το 5 % ζουν για πέντε χρόνια.
Χρήση κινητών τηλεφώνων και καρκίνος του εγκεφάλου-Νεότερα δεδομένα
Στόχος των ερευνητών είναι να θεραπεύσουν την ασθένεια μέσω της έγχυσης χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας απευθείας στον όγκο για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Το σύμπτωμα του 62χρονου που οδήγησε στη διάγνωση του όγκου στον εγκέφαλο
Ο Paul Read, ένας 62χρονος μηχανικός από το Λούτον της Βρετανίας, είναι ο πρώτος ασθενής που συμμετείχε στη δοκιμή και είδε τον όγκο του να συρρικνώνεται στο μισό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένας δεύτερος ασθενής μόλις ξεκίνησε τη θεραπεία.
Για τη διαδικασία, οι χειρουργοί αφαίρεσαν όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο πριν εμφυτεύσουν μια μικρή ιατρική συσκευή που ονομάζεται δεξαμενή Ommaya κάτω από το τριχωτό της κεφαλής, η οποία συνδέεται με τον όγκο μέσω ενός μικρού σωλήνα.
Η ομάδα πυρηνικής ιατρικής στο UCLH στη συνέχεια χορήγησε ένα φάρμακο -το ATT001, έναν αναστολέα PARP– απευθείας στον όγκο, παρέχοντας μικρές ποσότητες ραδιενέργειας.
Το φάρμακο, το οποίο χορηγείται μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, είναι πολύ ισχυρό σε μικρές αποστάσεις, προκαλώντας θανατηφόρα βλάβη στα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα εξοικονομεί υγιή ιστό.
Το λάθος που κάνουμε το πρωί και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου και του λάρυγγα
Ο κ. Read, ο οποίος έχει υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα, παρατήρησε για πρώτη φορά έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο τον περασμένο Δεκέμβριο που επέμενε.
Αφού διαγνώστηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου, ο ασθενής υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, όμως τον Ιούλιο οι γιατροί του είπαν ότι ο όγκος του μεγάλωνε ξανά.
Στη συνέχεια, του προσφέρθηκε μια θέση στη νέα δοκιμή CITADEL-123 στο UCLH, αφού προηγουμένως είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε κλινική έρευνα.
«Δεν έχω τίποτα να χάσω, αλλά πολλά να ελπίζω»
«Το περίμενα να επιστρέψει ο όγκος λόγω της επιθετικής φύσης του. Ξέρω ότι η πρόγνωση δεν είναι καλή και ήμουν ευτυχής που μου δόθηκε η δυνατότητα να εξερευνήσω και κάποια άλλη θεραπεία. Αυτή η δοκιμή ήταν σανίδα σωτηρίας, καθώς η πιθανότητα επιβίωσης σύμφωνα με τα δεδομένα ήταν ένα χρόνο ή και λιγότερο για μένα», αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής και συμπληρώνει:
«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή τη δοκιμή και δεν έχω βιώσει παρενέργειες από τις ενέσεις. Ίσως να είμαι λίγο πιο κουρασμένος, αλλά γενικά, νιώθω πολύ καλά. Δεν με φοβίζει τίποτα από όλα αυτά. Θα είναι υπέροχο αν αυτή η θεραπεία με βοηθήσει, αλλά και αν όχι, μπορεί να ωφελήσει κάποιον άλλο στην πορεία. Εγώ δεν έχω τίποτα να χάσω, αλλά πολλά να ελπίζω».
«Πρέπει να στοχεύσουμε στη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορούμε να το θεραπεύσουμε επειδή αυτή η ασθένεια εμφανίζεται στην ίδια θέση στον εγκέφαλο», σημείωσε ο σύμβουλος ιατρός ογκολόγος του UCLH, Δρ. Paul Mulholland, ο οποίος σχεδίασε τη δοκιμή.
Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου
«Οι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου δεν δίνουν μεταστάσεις στο σώμα και γενικά παραμένουν στην ίδια θέση στον εγκέφαλο. Δεν εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα, επομένως η χρήση μιας στοχευμένης προσέγγισης απευθείας στον όγκο έχει νόημα», κατέληξε.