Ο καφές μειώνει την πίεση; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Ο καφές μειώνει την πίεση; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Η κατανάλωση καφέ βοηθά στη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα που πίνουν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που πίνουν ένα φλιτζάνι ή καθόλου. Αυτό ισχύει τόσο για την περιφερική όσο και για την κεντρική αρτηριακή πίεση, δηλαδή αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά.

Αυτό αποδείχθηκε από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η οποία πραγματοποιήθηκε από μελετητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και της Πολυκλινικής Sant’Orsola. Η έρευνα ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των παραμέτρων της αρτηριακής πίεσης, σε ένα δείγμα του ιταλικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Arrigo Cicero, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικών και Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια:

«Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ τακτικά έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τόσο σε περιφερικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, από εκείνους που δεν τον πίνουν.»

«Είναι η πρώτη μελέτη που παρατηρεί αυτή τη συσχέτιση στον ιταλικό πληθυσμό και τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον καρδιαγγειακό κίνδυνο», προσθέτει ο καθηγητής Claudio Borghi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στην Ιταλία και παγκόσμια: εκτιμάται ότι το 2020 και 2021, καταναλώθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι καφέ παγκοσμίως .

Παρά τους φόβους για τις αρνητικές επιπτώσεις καφέ στην υγεία μακροπρόθεσμα, είναι γνωστά και πολλά οφέλη του καφέ για την υγεία: Παρατηρήθηκε χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων νευροεκφυλιστικών και ηπατικών παθήσεων μεταξύ των ανθρώπων που καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές που οφείλονται αυτά τα οφέλη και δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τις επιδράσεις της καφεΐνης.

«Η καφεΐνη είναι μόνο ένα από τα πολλά συστατικά του καφέ και σίγουρα όχι το μόνο με ενεργό ρόλο. Θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, έχουν καταγραφεί ακόμη και σε ανθρώπους που καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ», λέει ο Cicero.

«Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά άλλα βιοδραστικά συστατικά στον καφέ φαίνεται να αντισταθμίζουν αυτή τη δράση, οδηγώντας σε ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης».    

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον καφέ και την αρτηριακή πίεση

Για να διερευνήσουν αυτές τις επιδράσεις, ειδικά όσον αφορά τις τιμές της κεντρικής αρτηριακής πίεσης, οι μελετητές εξέτασαν ένα δείγμα 720 ανδρών και 783 γυναικών από μια υποομάδα της Μελέτης Brisighella, η οποία είναι μια μελέτη παρατήρησης, που συντονίζεται από τον Claudio Borghi, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικών και Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ, καθώς και μια σειρά άλλων κλινικών δεδομένων, μετρήθηκαν ξεχωριστά για κάθε άτομο.

«Τα αποτελέσματα είναι σαφή: η περιφερική αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα άτομα που κατανάλωναν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, από ό,τι σε αυτούς που δεν κατανάλωναν καφέ», εξηγεί ο Cicero.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις επιδράσεις όσον αφορά την κεντρική αρτηριακή πίεση, αυτή που βρίσκεται κοντά στην καρδιά, όπου παρατηρούμε ένα σχεδόν πανομοιότυπο φαινόμενο με εντελώς παρόμοιες τιμές για τους ανθρώπους που καταναλώνουν τακτικά καφέ σε σύγκριση με αυτούς που απέχουν.» 

Πράγματι, τα δεδομένα δείχνουν χαμηλότερες τιμές για όσους πίνουν καφέ τόσο στη συστολική όσο και στην παλμική πίεση, τόσο στην περιφερική κυκλοφορία όσο και στην κεντρική αρτηριακή πίεση. Όλα τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις θετικές επιδράσεις του καφέ στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top