Site icon Όλο Υγεία

O FDA ενέκρινε την πρώτη εξέταση αίματος για την προεκλαμψία

εξέταση αίματος για προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης, που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο. Ο FDA ενέκρινε την πρώτη εξέταση αίματος για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας.

Ένα ιστορικό άλμα στην ποιότητα της προγεννητικής φροντίδας βρίσκεται στο δρόμο, χάρη στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) που ενέκρινε την πρώτη και μοναδική εξέταση αίματος για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των οργάνων σε έγκυες γυναίκες. Προκαλεί επίσης αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα (λευκωματουρία). Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η προεκλαμψία επηρεάζει περίπου μία στις 25 εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το οίδημα χεριών και προσώπου δεν θεωρείται κριτήριο προεκλαμψίας με βάση τα νέα δεδομένα.

Παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία

Η προεκλαμψία μπορεί να αναπτυχθεί σε υγιείς γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προσδιορίζουν ποια άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία,. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

Η πρώτη εξέταση αίματος

Αναπτύχθηκε από την Thermo Fisher Scientific, το τεστ μετρά τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών, της PGF και της sFlt-1, που σχετίζονται με σοβαρή προεκλαμψία και η επεξεργασία του διαρκεί μόλις  30 λεπτά. Οι βιοδείκτες είναι δείκτες της υγείας του πλακούντα, προβλέποντας με ακρίβεια 94% εάν μια έγκυος θα αναπτύξει σοβαρή προεκλαμψία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το τεστ δεν αφορά όλες τις εγκυμονούσες, αλλά για όσες έχουν ήδη διαγνωστεί ή έχουν σημάδια προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία εμφανίζεται σε ένα φάσμα, από μια πολύ ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης έως θανατηφόρα. Το τεστ θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει σοβαρές μορφές της πάθησης, οι οποίες μπορεί μα εκδηλωθούν ως εκλαμψιία, με σπασμούς των μυών του προσώπου και των χεριών, μέχρι ακαμψία και κυάνωση (τονικός – κλονικός σπασμός), πρόωρο τοκετό και τραυματισμό ή θάνατο τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

«Ο σκοπός είναι να προβλέψουμε ποιος θα έχει σοβαρή προεκλαμψία», λέει ο Anum Minhas, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine, που ειδικεύεται στην καρδιο-μαιευτική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες. «Σε αυτή την περίπτωση, αυτές οι γυναίκες μπορεί να νοσηλευτούν νωρίς για να παρακολουθηθούν ή να χρειαστεί να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους».

Έγκαιρη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση

Με την προεκλαμψία, ο πλακούντας δεν σχηματίζεται σωστά, συνήθως κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Η νόσος διαγιγνώσκεται μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης (το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης). Ο πλακούντας δεν έχει επαρκή παροχή αίματος  και έτσι επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία της μητέρας, προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να εμποδίσει την σοβαρή προεκλαμψία.

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία συνήθως συνιστάται να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG). Συνιστούν στις μητέρες υψηλού κινδύνου να αρχίσουν να την παίρνουν πριν από τις 16 εβδομάδες κύησης και να συνεχίσουν μέχρι τον τοκετό.

Στις ΗΠΑ,το τεστ εγκρίνεται μόνο για γυναίκες που είναι μεταξύ 23 και 34 εβδομάδων εγκυμοσύνης, κάτι που μπορεί να αφήσει έξω ορισμένες περιπτώσεις. Το τεστ χρησιμοποιείται ήδη από το πρώτο τρίμηνο στην Ευρώπη.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάγνωση της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν το πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση της μητέρας και εάν έχει άλλα σημεία ή συμπτώματα που θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής προεκλαμψίας.

Με διαφορετικές πληροφορίες, οι γιατροί μπορούν να λάβουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιες μητέρες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις, ποιες μητέρες μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται στενά, ποιες μπορούν να πάρουν εξιτήριο αλλά ενδεχομένως να έρχονται για πιο συχνές εξετάσει ή να προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version