Αισθάνεστε έναν ήπιο ερεθισμό στο στήθος ή στα γεννητικά όργανα και θεωρείτε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό; Ίσως αξίζει να δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή. Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιοι «αθώοι» ερεθισμοί μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πρώιμο σύμπτωμα μιας ανίατης πάθησης.
«Νιώθω σαν να με καίει αναπτήρας κάθε φορά που κάνω μπάνιο» – Τι συμβαίνει στην 25χρονη
Ο σκληροατροφικός λειχήνας είναι μια πάθηση που προκαλεί κηλιδώδεις, αποχρωματισμένες και λεπτές περιοχές δέρματος, συνήθως στις γεννητικές και πρωκτικές περιοχές, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές ή αυτοάνοσες διαταραχές.
Όποιος έχει τη συγκεκριμένη πάθηση, συνιστάται να ελέγχει τακτικά το σώμα του και να επισκέπτεται γιατρό αν αλλάξουν τα συμπτώματα.
Ξεκινά με ένα μικροσκοπικό εξάνθημα, το οποίο συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί και μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας ελάχιστα γνωστής πάθησης που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ο σκληροατροφικός λειχήνας επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά.
«Ο σκληροατροφικός λειχήνας είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί φαγούρα και λευκές κηλίδες, κυρίως στα γεννητικά όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα», αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS).
Μια μητέρα, η Ellie, παρατήρησε για πρώτη φορά ότι είχε την πάθηση όταν εμφανίστηκε ένα «μικροσκοπικό λευκό εξάνθημα» στο στήθος της. Όταν δεν εξαφανίστηκε για μέρες, επισκέφθηκε γιατρό, ο οποίος την παρέπεμψε αμέσως σε ειδικό.
«Μου είπαν πως στάθηκα τυχερή που ο γιατρός μου ήταν ‘σε εγρήγορση’, καθώς οι περισσότεροι δεν θα το είχαν εντοπίσει, αφού δεν εμφανίζεται συνήθως σε εκείνο το σημείο», ανέφερε η μητέρα δύο παιδιών.
«Όταν είδα τον ειδικό, κατάλαβε αμέσως τι ήταν, και οι περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν πως είχα και σε άλλα σημεία του σώματός μου», συμπλήρωσε.
«Ήταν στο αιδοίο μου, αλλά δεν το είχα αντιληφθεί, καθώς τότε δεν είχα άλλα συμπτώματα. Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί, αλλά μπορώ να τα ελέγχω με κρέμα. Μου έχουν πει να το παρακολουθώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσω λόγω της περιοχής».
Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την πάθηση, αλλά μια θεωρία είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προστατεύει από τις λοιμώξεις, επιτίθεται κατά λάθος και βλάπτει το δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση.
Ωστόσο, δεν προκαλείται από λοίμωξη, ούτε είναι μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, ούτε με το σεξ. Επίσης, δεν προκαλείται από κακή προσωπική υγιεινή, σύμφωνα με το NHS.
Χαμηλό ανοσοποιητικό: Τα 11 συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα
Συμπτώματα του σκληροατροφικού λειχήνα
Ο σκληροατροφικός λειχήνας προκαλεί κηλίδες στο δέρμα. Το NHS αναφέρει ότι είναι συνήθως:
- κηλίδες με φαγούρα
- λευκές κηλίδες
- λείες ή ζαρωμένες κηλίδες
- κηλίδες που τραυματίζονται εύκολα, μπορεί να ματώσουν ή να πονέσουν αν τρίβονται ή ξύνονται
Οι κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε. Ωστόσο, συχνότερα εντοπίζονται:
- στην περιοχή γύρω από το άνοιγμα του κόλπου (αιδοίο) και του πρωκτού
- στην πόσθη και το άκρο του πέους
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη επειδή το αιδοίο μπορεί να συρρικνωθεί ή να σκληρύνει. Στους άντρες, η πόσθη του πέους μπορεί να σκληρύνει, προκαλώντας πόνο κατά τη στύση.
Φαγούρα στο στήθος και στις θηλές: 6 λόγοι που συμβαίνει και πώς να ανακουφιστείτε
Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο;
Η πάθηση μπορεί να είναι επώδυνη και άβολη, αλλά χειρότερο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους, όπως του αιδοίου, του πέους και του πρωκτού. Παρόλο που κανένας από αυτούς τους καρκίνους δεν είναι συχνός, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξαν 1.401 νέα περιστατικά καρκίνου του αιδοίου την περίοδο 2017–2019, καθώς και 761 περιστατικά καρκίνου του πέους και 1.557 καρκίνου του πρωκτού, με ποικίλους παράγοντες αιτίας.
«Η lichen sclerosus (όπως ονομάζεται στα αγγλικά) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο αιδοίο, το πέος ή τον πρωκτό. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τον εαυτό σας και να επισκέπτεστε γιατρό αν ανησυχείτε», τονίζει το NHS.
«Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν: όγκο, αλλαγή στην υφή του δέρματος, όπως πάχυνση, ή έλκος που δεν φεύγει», καταλήγει.