Η νόσος των λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων βακτηριολογικής προέλευσης. Η μόλυνση προκαλείται διά της αναπνευστικής οδού, από εισπνοή του βακτηρίου.
Επιδημία της νόσου των λεγεωναρίων στην πόλη Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων ενώ άλλοι 76 έχουν μολυνθεί, ανακοίνωσαν οι πολωνικές υγειονομικές αρχές.
«Συνολικά επτά άνθρωποι, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες απεβίωσαν», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής υγειονομικής επιθεώρησης Κριστόφ Σάτσκα στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News.
Οι αποβιώσαντες, ηλικίας από 63 έως 95 ετών, υπέφεραν από χρόνια νοσήματα, κυρίως καρκίνο και καρδιοπάθειες, και το ανοσοποιητικό σύστημά τους ήταν σοβαρά εξασθενημένο, διευκρίνισε ο Σάτσκα.
Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν την πηγή της μόλυνσης. Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων σε δείγματα νερού δεν θα γίνουν γνωστά πριν από την ερχόμενη Δευτέρα. Εν αναμονή, οι αρχές του Ζέσουφ, μιας πόλης περίπου 200.000 κατοίκων, πραγματοποιούν επιπρόσθετες εργασίες απολύμανσης.
Τι είναι η νόσος των λεγεωναρίων
Η λεγιονέλλωση ή νόσος των λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων βακτηριολογικής προέλευσης. Η μόλυνση προκαλείται διά της αναπνευστικής οδού, από εισπνοή του βακτηρίου. Η λεγιονέλλα είναι βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο νερό ή στα κλιματιστικά και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μόλυνση, ο χρόνος επώασης της οποίας είναι δύο με τρεις ημέρες, πήρε το όνομά της από την πρώτη γνωστή επιδημία που καταγράφηκε το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) όπου πραγματοποιείτο διάσκεψη της Αμερικανικής Λεγεώνας, της κυριότερης οργάνωσης βετεράνων της χώρας. Περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες είχαν αρρωστήσει και 34 πέθαναν.
Που αποικίζει η λεγιονέλλα
Η λεγιονέλλα αποτελεί βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, το οποίο βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού.
Αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.
Τα περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας είναι ιδανική θερμοκρασία νερού 20–45οC, σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ. τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Επίσης το παθογόνο ανευρίσκεται στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών, σε ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους, διατάξεις στεγάνωσης, σε θερμαντήρες νερού δεξαμενές ζεστού νερού, στις εναποθέσεις αλάτων, στις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.
Ποιες είναι ο πιθανές πηγές μόλυνσης
- Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντους)
- Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
- Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
- Θερμές ιαματικές πηγές Ιαματικά λουτρά
- Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
- Σιντριβάνια
- Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης
Τρόποι μετάδοσης
Μετάδοση Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντούς).
Χρόνος επώασης
Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)
Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).
Ομάδες υψηλού κινδύνου
- Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα
- οι καπνιστές
- όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή
- όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια
- όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
- άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα