Νήπιο πέθανε από παρβοϊό-Πώς μεταδίδεται ο επικίνδυνος ιός και ποια τα συμπτώματα

παρβοϊός

Συναγερμός μετά το θάνατο παιδιού, 3,5 ετών από παρβοϊό στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένα κρούσματα στην Ευρώπη.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά το θάνατο ενός παιδιού ηλικίας 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του παρβοϊού ( Parvovirus B19).

Το περιστατικό συνέβη πριν από δύο μήνες. Το παιδί φιλοξενούνταν σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ενημέρωση του ΕΟΔΥ 11 νήπια στον ίδιο παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη εκ των οποίων το ένα 3,5 ετών πέθανε από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

  •  Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
  •  Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
  •  Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
  •  Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

 Ο ΕΟΔΥ συνέστησε τη διακοπή της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

Στην ανακοίνωσή του, επίσης σημειώνει ότι διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης παρβοϊού (Parvovirus B 19) και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, κάτι που πιθανόν συνέβη στην περίπτωση του παιδιού που πέθανε.

Επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες και μικρά παιδιά. Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από παρβοϊό Β19.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον παρβοϊό, λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια.

 Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% – 40%.

Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ).

Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από παρβοϊό είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

 Συναγερμός στην Ευρώπη για τον επικίνδυνο ιό που προκαλεί την 5η νόσο

Πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί σε παιδιά στη Γαλλία, από τον παρβοϊό Β19, ενώ σύμφωνα με το ECDC, 4 χώρες αναφέρουν αυξημένα κρούσματα.  Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τις μεταδοτικές ασθένειες καταγράφονται αυξημένες λοιμώξεις παρβοϊού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα 4 ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στο ECDC αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναφέρθηκαν στη Γαλλία πέντε θάνατοι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, αριθμός υψηλότερος από τον μέσο αριθμό θανάτων κατά τα προηγούμενα έτη. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν νεογνά.

Τι είναι ο παρβοϊός Β19 και ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Μεταδίδεται με εκκρίσεις του αναπνευστικού και εκδηλώνεται με εξάνθημα που μοιάζει με το εξάνθημα της ερυθράς και αρχίζει από τα μαγούλα(ερυθρές παρειές) με επέκταση σε λαιμό και άκρα.

Σε ασθενείς με κάποια αιματολογικά νοσήματα ή ανοσοανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι υγιείς, συνήθως αναρρώνουν πλήρως.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από παρβοϊό B19.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης:

  •  πλύνετε τα χέρια σας συχνά, με σαπούνι και νερό
  •  καλύπτετε πάντα το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  •  μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια
  •  αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
  •  μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστος.
Όλο Υγεία

Scroll to Top