Site icon Όλο Υγεία

Τι είναι το αλλεργικό σοκ: Οι συχνότερες αιτίες του και πώς αντιμετωπίζεται

αλλεργικό σοκ

Το αλλεργικό σοκ είναι μια συστηματική βαριά αντίδραση του οργανισμού, όταν έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο, πολλές φορές απειλητική για τον ίδιο τον ασθενή.

Οι συχνότερες αιτίες αλλεργικού σοκ μπορεί να είναι:

Μύθος: όταν ξέρουμε σε ποιες ουσίες είμαστε αλλεργικοί μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Πραγματικότητα: Οι περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων προκαλούνται από λάθος, παράλειψη ή απροσεξία, σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας.

Συμπτώματα αλλεργικού σοκ

Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται εντός 20 έως 30 λεπτών από την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο και ο βαθμός βαρύτητας των συμπτωμάτων ποικίλει.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας, το 10%-20% των περιπτώσεων αναφυλαξίας δεν έχουν κανένα σύμπτωμα από το δέρμα.

Το 80% των περιπτώσεων αναφυλακτικών αντιδράσεων που οφείλονταν σε τροφή και κατέληξαν σε θάνατο, δεν είχαν κανένα σύμπτωμα από το δέρμα.

Η πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται κυρίως από κνησμό στη μύτη, μάτια, πέλματα, παλάμες και γεννητικά όργανα καθώς και με γενικευμένο αίσθημα καύσους.
Ο ασθενής αισθάνεται έντονα, το γενικευμένο αίσθημα φλόγωσης που πολλές φορές συνοδεύεται από γενικευμένο κνιδωτικό εξάνθημα η αγγειοοίδημα, κυρίως στο πρόσωπο και στη στοματική κοιλότητα.

Ενας στους πέντε ασθενείς, θα παρουσιάσει οίδημα στο κατώτερο τμήμα του λάρυγγα.

Η εμφάνιση εισπνευστικού συριγμού, σφίξιμο στο θώρακα, βήχα, παροξυσμό, δύσπνοια, βράγχος φωνής αποτελούν εκδηλώσεις απόφραξης βρόγχων των κατώτερων αεραγωγών.

Μικρό ποσοστό ασθενών θα εμφανίσει συμπτώματα όπως ζάλη, ταχυκαρδία, θαμβή όραση, λιποθυμία.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας, μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα. Τα άτομα που είναι αλλεργικά, παράγουν ειδικές IgE ανοσοσφαιρίνες εναντίον αυτής της ουσίας (φάση ευαισθητοποίησης).

Σε επόμενη έκθεση, η πρωτεΐνη της τροφής συνδέεται σε ειδική θέση με τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης IgE, που βρίσκονται πλέον στην επιφάνεια ειδικών κυττάρων, των σιτευτικών. Αυτή η σύνδεση ενεργοποιεί τα κύτταρα αυτά, που εκκρίνουν αμέσως ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που λέγονται μεσολαβητές (προσχηματισμένοι και νέο- σχηματισμένοι).

Η ισταμίνη και οι μεσολαβητές που απελευθερώνονται, θα προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως οίδημα, κνησμός, εξανθήματα, κοιλιακό άλγος, πτώση αρτηριακής πίεσης κ.ά.

Άμεση αντιμετώπιση – Πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο

Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ η χορήγηση της αδρεναλίνης είναι το σημαντικότερο βήμα και θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως και σωστά!

 

Όλο Υγεία

Exit mobile version