Θα νοσήσουμε από γρίπη τον Ιούνιο; Τι λένε οι επιστήμονες

γρίπη

Η πανδημία του κορωνιού έχει απορρυθμίσει την εποχικότητα της γρίπης .Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η κυκλοφορία του ιού συνεχίζεται παραδόξως  και αυτήν την περίοδο.

 

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 5-11 Ιουνίου, η θετικότητα του ιού της γρίπης, παρουσιάζει  αύξηση. Ευτυχώς δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του ιού στο Νότιο ημισφαίριο για να εξάγουν συμπεράσματα. Η Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το καλοκαίρι στην Ευρώπη και αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο βιώνει για άλλη μια χρονιά πρώιμο έντονο κύμα γρίπης. Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας δήλωσαν ότι αρχές Μαΐου τα κρούσματα με γρίπη άρχισαν να αυξάνονται απότομα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός των περιστατικών στα παιδιά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι ενδεικτική για το τι θα συμβεί στο βόρειο ημισφαίριο φθινόπωρο-χειμώνα.

Πως θα επηρεάσει την Ελλάδα η έξαρση της γρίπης στην Αυστραλία

Πέρυσι η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα κατεγράφησαν κρούσματα γρίπης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ασυνήθιστο, για την προ covid εποχή, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εξαιτίας του έντονου συγχρωτισμού.

Η πρώιμη εμφάνιση της γρίπης εξηγούν οι επιστήμονες οφείλεται στην χαμηλή ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσαν οι χώρες για την μείωση της διασπορά της covid-19.
Είναι αρχές καλοκαιριού και όμως τους επιστήμονες στο βόρειο ημισφαίριο απασχολεί η γρίπη και η πορεία της στην Αυστραλία. Παρακολουθούν στενά την εξέλιξή της σημειώνοντας ότι κάθε εποχή γρίπης είναι διαφορετική, αφού ο ιός εξελίσσεται συνεχώς. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζει να καταγράφει κρούσματα γρίπης, αν και η περίοδος επιτήρησης έχει ολοκληρωθεί και αποστέλλει τα στοιχεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται τον Μάιο. Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την πορεία της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο και παράλληλα συλλέγει στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές των κρατών , ώστε να εκτιμήσει πόσο επικίνδυνη θα είναι η γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Πως μεταδίδεται

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνει επίσης τη μετάδοση της γρίπης.

Για πόσες μέρες ένα άτομο μεταδίδει την γρίπη

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Μέτρα προφύλαξης

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, παιδιά) που θα πρέπει να τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας. Δηλαδή τήρηση των κανόνων υγιεινής και κυρίως

  • συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό,
  • κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος με μαντήλι ή το μανίκι.
Όλο Υγεία

Scroll to Top