Πώς γίνονται τα τεστ του στρεπτόκοκκου και τι δεν πρέπει να κάνετε

τεστ του στρεπτόκοκκου

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι τα τεστ του στρεπτόκοκκου πρέπει να διενεργούνται κατόπιν ιατρικών οδηγιών και μόνο από εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

 

«Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης τα τεστ του στρεπτόκοκκου πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας. Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών», υπογραμμίζει ο ΠΙΣ. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει μιλώντας στο oloygeia.gr και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Τα τεστ του στρεπτόκοκκου δεν θα πρέπει να διενεργούνται από μη εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν εμπειρία στα παιδιά.

Θα πρέπει να γίνονται μόνο από γιατρούς και εκπαιδευμένους νοσηλευτές, είχε τονίσει η κ. Παρδάλη. « Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει νόσο και ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι δεν νοσεί κάποιος με ύποπτα συμπτώματα. Μένει μόνο στον παιδίατρο να αξιολογήσει και να συνεκτιμήσει την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του παιδιού και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις».

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, αναφέρει, επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την λοίμωξη.

Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, καταλήγει ο ΠΙΣ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top