Το ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, στηρίζει νέους ταλαντούχους επιστήμονες που επικεντρώνονται στην έρευνα για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου.
Την απονομή νέας υποτροφίας, διάρκειας δύο ετών, στη Διδακτορική φοιτήτρια βιοϊατρικής μηχανικής & βιομηχανικής βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Imperial College στο Λονδίνο, κα Ελένη Χατζηλάκου, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά – Έρευνα και Υποτροφίες για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου.
Η κα Χατζηλάκου διεξάγει έρευνα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακού βιοαισθητήρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.
Το Ίδρυμα θα καλύψει πρόσθετα έξοδα της κας Χατζηλάκου σχετικά με αναλώσιμα που χρειάζεται για την έρευνά της και επιπλέον δραστηριότητες προβολής (consumables and outreach activities), καθώς η ίδια έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία από το Πανεπιστήμιό της, που καλύπτει τα δίδακτρα και το μισθό της.
Η κα Χατζηλάκου εξασφάλισε την υποτροφία, αφού ολοκλήρωσε έναν εκτεταμένο κύκλο αξιολόγησης και συνεντεύξεων με μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και των Θεματοφυλάκων του Ιδρύματος, κατά τον οποίο εντυπωσίασε τόσο με την ακαδημαϊκή όσο και με την εξωπανεπιστημιακή της δραστηριότητα.
Το Ίδρυμα στηρίζει ταλαντούχους επιστήμονες
Ο κ. Σπύρος Γιαμάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη νέα υπότροφο και πρέσβειρα του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη μας χαρά να στηρίζουμε ταλαντούχους επιστήμονες, το ερευνητικό έργο των οποίων επικεντρώνεται στην πρόληψη και τη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου. Η Ελένη είναι εξαιρετικό παράδειγμα νέου ανθρώπου με κίνητρο, αποφασιστικότητα και αφοσίωση στην επιστήμη της, καθώς και όραμα για το τι θέλει να προσφέρει με το ερευνητικό της έργο στην ευρύτερη κοινωνία. Είμαστε περήφανοι που τη στηρίζουμε στα όνειρά της και ενθουσιασμένοι για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει, καθώς και για το γεγονός ότι αποτελεί τη νέα πρέσβειρα του Ιδρύματός μας».
Από την πλευρά της, η κα Χατζηλάκου δήλωσε:«Είμαι βαθιά ευγνώμων στο Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά για την υποτροφία που μου απένειμε, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη διδακτορική έρευνα που διεξάγω για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος. Η υποτροφία αυτή μου προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά και με ενδυναμώνει να εμβαθύνω ακόμη περισσότερο στην έρευνά μου. Όπως έχει δείξει η ως τώρα πορεία μου, τα όνειρα διαμορφώνονται και οι στόχοι επιτυγχάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σε μικρά δωμάτια εντατικής μελέτης. Όμως η ελπίδα δημιουργείται όταν Οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, ανοίγουν αυτές τις πόρτες και δίνουν σε αφοσιωμένους νέους επιστήμονες τα μέσα που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του Ιδρύματος για την ευκαιρία που μου δίνουν και για το γεγονός ότι πίστεψαν σε μένα και τους ακαδημαϊκούς μου στόχους».
Πρόκειται για τη δεύτερη προσωπική υποτροφία, από τις τρεις -μέχρι στιγμής- υποτροφίες, που απονέμει το νεοσύστατο μη-κερδοσκοπικό Ίδρυμα, σε διδακτορική φοιτήτρια Ελληνικής καταγωγής. Η πρώτη υπότροφος του Ιδρύματος, κα Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, ολοκληρώνει τις σπουδές της στις βιοϊατρικές και ιατρικές επιστήμες στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, το καλοκαίρι του 2024.
Στόχος του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά είναι να παρέχει οικονομική στήριξη σε τουλάχιστον τρεις διδακτορικούς ερευνητές σε Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα παγκοσμίως, που επικεντρώνονται στην έρευνα για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης. Ο κ. Σπύρος Γιαμάς σύστησε το Ίδρυμα το 2021, στο όνομα της συζύγου του Έλενας, την οποία έχασε μετά από τον τρίχρονο αγώνα της με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Λίγα λόγια για την Ελένη Χατζηλάκου:
Η Ελένη μεγάλωσε στη Δράμα και έχει κάνει τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις διδακτορικές της σπουδές, η Ελένη συμβάλλει στην προώθηση της συμπερίληψης στον τομέα του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική & Μαθηματικά), ως ενεργό μέλος της Εταιρείας Γυναικών Μηχανικών και μέλος της επιτροπής του Οργανισμού Γυναικών στον τομέα STEM στο Imperial College London, λαβαίνοντας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων με βάση το φύλο, στο συγκεκριμένο τομέα.