Site icon Όλο Υγεία

Νέα επαναστατική μέθοδος κατά της παχυσαρκίας – Πώς τα λευκά λιποκύτταρα μετατρέπονται σε μπεζ και καίνε θερμίδες

λιποκύτταρα

Σε μία σημαντική ανακάλυψη κατά της παχυσαρκίας προχώρησαν οι επιστήμονες. Η μέθοδος που ανακαλύφθηκε και μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ λιποκύτταρα, τα οποία είναι ικανά να καίνε θερμίδες, φέρνει επανάσταση στην απώλεια βάρους και δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο που αγωνίζονται να αδυνατίσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες του οργανισμού και χωρίζεται σε 3 είδη λιποκυττάρων με διαφορετικό ρόλο το καθένα!

Απώλεια βάρους: 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να παίρνετε κιλά όταν κάνετε δίαιτα 

Αρχικά, τα λιποκύτταρα χωρίζονται σε λευκά, καφέ και μπεζ. Η διαφοροποίησή τους έγκειται σε 3 βασικά στοιχεία: στη δομή τους, στη θέση τους στο σώμα και στο ρόλο που διαδραματίζουν στη λειτουργία του οργανισμού.

Ο λευκός λιπώδης ιστός αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 3 ειδών. Εντοπίζεται στο δέρμα (υποδόριο λίπος), στην περιοχή γύρω και μέσα στα ζωτικά μας όργανα (σπλαχνικό λίπος), αλλά και στο μυελό των οστών. Ο κύριος ρόλος που τελεί είναι η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά, τόσο τα λιπαρά όσο και οι πρωτεϊνες και οι υδατάνθρακες, όταν προσλαμβάνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται και από αυτή που χρησιμοποιείται, ο οργανισμός τα αποθηκεύει στα λιποκύτταρα με τη μορφή τριγλυκεριδίων για μελλοντική χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρούμε τον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων σε φυσιολογικά επίπεδα για τη διατήρηση του βάρους μας, αλλά ακόμα περισσότερο, για την υγεία μας.

Τα καφέ λιποκύτταρα, σε σχέση με τα λευκά λιποκύτταρα, έχουν διαφορετική δομή με περισσότερα μιτοχόνδρια. Ο βασικός τους ρόλος είναι η παραγωγή θερμότητας. Τα καφέ λιποκύτταρα σε αντίθεση με τα λευκά, δεν αποθηκεύουν την ενέργεια αλλά τη μετατρέπουν στην ουσία σε θερμότητα.

Όσο για τα μπεζ λιποκύτταρα, εντοπίζονται στον ίδιο το λιπώδη ιστό αλλά ο ρόλος τους μοιάζει περισσότερο με αυτόν των καφέ λιποκυττάρων. Μπορούν δηλαδή να παράγουν θερμότητα αυξάνοντας τις καύσεις του οργανισμού.

Τι έδειξε η μελέτη για τα λιποκύτταρα

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, έδειξε ότι τα λευκά λιποκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε μπεζ απλώς περιορίζοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης.

Η έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Μεταβολισμός: 4 πράσινα ροφήματα που τον αυξάνουν και ενισχύουν την απώλεια βάρους 

«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό. Δείξαμε όχι μόνο ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για να μετατρέψουμε αυτά τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ, αλλά και ότι ο πήχης για να γίνει αυτό δεν είναι τόσο υψηλός όσο νομίζαμε» δήλωσε στο Newsweek ο Brian Feldman, καθηγητής παιδιατρικής ενδοκρινολογίας και συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το λευκό λίπος αποθηκεύει ενεργειακά αποθέματα για το σώμα, ενώ τα καφέ λιποκύτταρα καίνε ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας, βοηθώντας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα μπεζ λιποκύτταρα συνδυάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά: καίνε ενέργεια όπως τα καφέ λιποκύτταρα, αλλά είναι διασκορπισμένα μέσα στις αποθήκες λευκού λίπους – σε αντίθεση με τα καφέ λιποκύτταρα, τα οποία σχηματίζουν συστάδες.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες μπορούσαν να μετατρέψουν αυτά τα κύτταρα από λευκά σε μπεζ μόνο καθοδηγώντας τα βλαστικά κύτταρα να ωριμάσουν σε μπεζ λιποκύτταρα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι σπάνια, ο Feldman έθεσε ως στόχο να ανακαλύψει μια μέθοδο για την άμεση μετατροπή των λευκών λιποκυττάρων σε μπεζ με έναν απλό διακόπτη.

«Για τους περισσότερους από εμάς, το λευκό λίπος δεν είναι σπάνιο και είμαστε ευτυχείς να αποχωριστούμε κάποιο από αυτό» δήλωσε.

Στη μελέτη του, εξέτασε τον ρόλο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται KLF-15, η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των λιποκυττάρων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η KLF-15 ήταν πολύ λιγότερη στα λευκά λιποκύτταρα από ό,τι στα καφέ ή μπεζ.

Όταν ο Φέλντμαν εξέθρεψε ποντίκια με λευκά λιποκύτταρα στα οποία έλειπε η KLF-15, τα ποντίκια τα μετέτρεψαν από λευκά σε μπεζ. Αυτό αποκάλυψε ότι όχι μόνο τα λιποκύτταρα μπορούσαν να αλλάξουν από τη μία μορφή στην άλλη, αλλά και ότι ελλείψει της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, το μπεζ φαινόταν να είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση.

Aπώλεια βάρους: 6 συμπληρώματα για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό και να χάσετε λίπος 

Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει τα επίπεδα ενός υποδοχέα που ονομάζεται Adrb1, ο οποίος, όταν ενεργοποιείται, οδηγεί σε απώλεια βάρους στα ποντίκια.

Ωστόσο, οι δοκιμές φαρμάκων που δρουν στον ίδιο υποδοχέα σε ανθρώπους είχαν μέχρι στιγμής απογοητευτικά αποτελέσματα.

Παρά ταύτα, ο Feldman υποστηρίζει ότι ένα διαφορετικό φάρμακο που στοχεύει στον υποδοχέα Adrb1 στους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των φαρμάκων GLP-1, τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα και γίνονται όλο και πιο δύσκολα προσβάσιμα λόγω της ευρείας χρήσης τους.

Σε αντίθεση με τις ενέσεις απώλειας βάρους, οι οποίες συχνά απαριθμούν τη ναυτία ως κύρια παρενέργεια, τα φάρμακα που στοχεύουν στον Adrb1 μπορεί να μην προκαλούν ναυτία, δεδομένου ότι επικεντρώνονται στις αποθέσεις λίπους και όχι στον εγκέφαλο.

«Σίγουρα είμαστε αρκετά κοντά και θα δείτε πως η νέα ανακάλυψη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη θεραπεία της παχυσαρκίας» κατέληξε ο Δρ Feldman.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version