Site icon Όλο Υγεία

Νέα ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για εμβόλιο κατά της ακμής

εμβόλιο ακμής

Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα των θεραπειών κατά της ακμής, μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δημιούργησε ένα εμβόλιο που μειώνει με επιτυχία τη φλεγμονή σε ποντίκια.

Το εμβόλιο εξουδετερώνει μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός ενζύμου που παράγεται από ένα βακτήριο που σχετίζεται με την ακμή, ενώ αφήνει ανέπαφο το υγιές βακτηριακό ένζυμο. Αυτή η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Περίπου το 70 με 80% των ατόμων αναπτύσσουν ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους, πιο συχνά κατά την εφηβεία, με πολλούς παράγοντες -γενετικούς, περιβαλλοντικούς και βακτηριακούς- να ευθύνονται για αυτό. Μέσω αυτής της νέας εργασίας, οι επιστήμονες είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουν στη δραστική μείωση της σοβαρότητας αυτής της κοινής πάθησης με μια πιο ακριβή και λιγότερο «ενοχλητική» θεραπεία από αυτή που είναι διαθέσιμη επί του παρόντος.

«Εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε μια θεραπεία που είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη σε αυτό ακριβώς που γνωρίζουμε ότι προκαλεί το πρόβλημα, αντί να μπλοκάρει απλώς τη φλεγμονή», δήλωσε ο George Y. Liu, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικών Λοιμωδών Ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego.

«Ελπίζουμε ότι κατανοώντας πώς τα βακτήρια προκαλούν ακμή, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα μεμονωμένο ή συνδυαστικό εμβόλιο που θα φροντίζει την πάθηση πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Το βακτηρίδιο που σχετίζεται με την ακμή

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε μια μακροχρόνια ερώτηση σχετικά με έναν τύπο βακτηριδίου που σχετίζεται με την ακμή που ονομάζεται Cutibacterium acnes (C. acnes), το οποίο είναι άφθονο στο δέρμα των ανθρώπων: Αν όλοι έχουμε C. acnes στην επιφάνεια του δέρματός μας, τότε γιατί μόνο μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν την πάθηση;

Στην εργασία τους, οι ερευνητές εντόπισαν δύο παραλλαγές της υαλουρονιδάσης, ενός ενζύμου που παράγεται από το C. acnes. Μια παραλλαγή, που ονομάζεται HylA, γίνεται αυστηρά από το C. acnes που σχετίζεται με την ακμή. Η άλλη παραλλαγή (HylB) παράγεται από το C. acnes που σχετίζεται με υγιές δέρμα.

ακμή
Φωτογραφία: Nature Communications

Εξετάζοντας τις δομικές και γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο μορφών του ενζύμου, η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ το HylA επιδεινώνει την ακμή προκαλώντας φλεγμονή, το HylB στην πραγματικότητα φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να προάγει το υγιές δέρμα. Η εργασία τους αποκάλυψε περαιτέρω ότι τα HylA και HylB προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο αλλά εξελίχθηκαν για να έχουν αποκλίνουσες επιδράσεις.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ερεύνησαν τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι δύο παραλλαγές διασπούν το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα, αποκαλύπτοντας ότι το HylA παράγει μεγαλύτερα θραύσματα υαλουρονικού οξέος -οδηγώντας σε μια πιο ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση- ενώ το HylB παράγει μικρότερα, αντιφλεγμονώδη θραύσματα. Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν την υαλουρονιδάση γενετικά από το C. acnes που σχετίζεται με την υγεία και την ακμή, τα βακτήρια έγιναν εξίσου μη φλεγμονώδη.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Με βάση αυτή τη νέα γνώση, η ομάδα ανέπτυξε στη συνέχεια θεραπευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου και αναστολέων, που στόχευαν το HylA, την παραλλαγή που προκαλεί ακμή, και μείωσαν με επιτυχία τη φλεγμονή. Η μελέτη επισημαίνει την αξία της κατανόησης των γενετικών παραγόντων του C. acnes για την ενημέρωση της ανάπτυξης στοχευμένων θεραπειών ακμής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει μεγάλο αριθμό ασθενών, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα διαθέσιμη συγκεκριμένη θεραπεία αυτού του τύπου ακμής.

Η εργασία βασίζεται σε μια μελέτη του 2019 στην οποία ο Δρ. Liu ηγήθηκε μιας ομάδας που χρησιμοποίησε ένα συνθετικό σμήγμα για να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο ποντικιού που μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ακμή, επιτρέποντάς τους να συγκρίνουν άμεσα τα «καλά» και τα «κακά» στελέχη βακτηρίων.

Καθώς οι ερευνητές προχωρούν στην τελειοποίηση της χρήσης των εκλεκτικών αναστολέων HylA και των εμβολίων για τη θεραπεία της ακμής, ενθαρρύνονται από αυτή την προκαταρκτική επιτυχία και ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή για πολλά άτομα που υποφέρουν από ακμή ή έχουν κίνδυνο να την αναπτύξουν.

«Η προσέγγισή μας κατά της ακμής έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάστασηακμής προσφέροντας πιο στοχευμένες θεραπείες», δήλωσε ο Irshad Hajam, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Liu Lab και ένας από τους κύριους συγγραφείς της εργασίας και κατέληξε:

«Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο σε αυτή τη δουλειά είναι ότι μπορούμε πλέον να έχουμε πιο κατευθυνόμενες και αποτελεσματικές θεραπείες κατά της ακμής διατηρώντας παράλληλα το υγιές μικροβίωμα του δέρματος, και αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version