Τι σημαίνουν οι οσμές που αναδύονται από το σώμα σας; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να σημαίνουν κάτι για την κατάσταση της υγείας σας; Δείτε πότε είναι φυσιολογικές και πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν 9 διαφορετικές μυρωδιές που αναδύει.
Μήπως διαπιστώσατε ότι τελευταία μυρίζουν έντονα τα ούρα σας ή ότι έχετε δυσάρεστη αναπνοή; Οι οσμές αυτές δεν είναι μόνο ενοχλητικές, αλλά μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
1. Αφαλός που μυρίζει
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 70 τύποι βακτηρίων στον αφαλό σας. Το σαπούνι και το νερό μπορεί να είναι ό,τι καλύτερα για να τον καθαρίσετε και να απαλλαγείτε από αυτά. Αν, ωστόσο, παρά τον καθαρισμό μυρίζει η οσμή μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης. Για παράδειγμα, το piercing στον ομφαλό μπορεί να μυρίζει αν μολυνθεί. Και αν έχετε διαβήτη, είναι πιο εύκολο να κολλήσετε μολύνσεις. Εάν κόψετε ή ξύσετε με κάποιο τρόπο την κοιλιά σας, μπορεί να μολυνθεί και η δυσοσμία είναι ένα σύμπτωμα.
2. Δύσοσμα αυτιά
Το κερί του αυτιού είναι φυσιολογικό. Αλλά αν αρχίσει το αυτί να μυρίζει ή δείτε να βγάζει εκκρίσεις, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας μόλυνσης ή κάποιου ξένου σώματός που έχει κολλήσει μέσα στο αυτί σας. Το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για καθαρισμό.
3. Δυσάρεστη αναπνοή
Το να ξυπνάτε με δύσοσμη αναπνοή είναι φυσιολογικό. Το σώμα σας παράγει πολύ λιγότερο σάλιο, όταν κοιμάστε. Το σάλιο βοηθά να απαλλαγούμε από τα βακτήρια που προκαλούν οσμές, επομένως η αναπνοή σας μπορεί επίσης να μυρίζει άσχημα όταν είστε πεινασμένοι ή αφυδατωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή η μάσηση δίνει σήμα στο σώμα να παράγει σάλιο. Το να μην πίνετε αρκετό νερό επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής σάλιου. Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοσμία.
Κακή αναπνοή: Πότε να ανησυχήσετε
Οι αλλαγές στην αναπνοή σας μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών καταστάσεων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν λοιμώξεις των κόλπων, ουλίτιδα και παλινδρόμηση οξέος. Το σύνδρομο Sjogren, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προσβάλλει τους αδένες που παράγουν δάκρυα και το σάλιο. Η δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί επίσης να είναι απόρροια κάποιων παθήσεων. Για παράδειγμα, η ουλίτιδα μπορεί να αναδίδει ένα μεταλλικό άρωμα, ενώ ο διαβήτης μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να αποκτήσει μια φρουτώδη οσμή.
4. Μυρωδιά κατά την αφόδευση
Τα κόπρανα είναι από τη φύση τους δύσοσμα λόγω βακτηρίων και ενώσεων. Αλλά αν μυρίζουν χειρότερα από το συνηθισμένο και παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στην κοιλιά ή ναυτία, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Ορισμένα βακτήρια, ιοί και παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικά προβλήματα.
Η γιαρδίαση είναι ένας τύπος διάρροιας που προκαλεί ασυνήθιστα κακή οσμή στα κόπρανα. Το παράσιτο giardia, που συνήθως βρίσκεται σε μη επεξεργασμένο νερό και τρόφιμα, είναι εκείνο που την προκαλεί.
5. Μασχάλες που μυρίζουν
Η άσκηση, η δραστηριότητα και η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε εφίδρωση. Ο ίδιος ο ιδρώτας δεν έχει οσμή, αλλά όταν αναμιγνύεται με τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα σας, μπορεί να μυρίζει. Ένα αντιιδρωτικό, που ελέγχει την εφίδρωση, συνήθως διορθώνει το πρόβλημα.
Το ίδιο μπορεί και το αποσμητικό, το οποίο βοηθά στην κάλυψη της οσμής. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα που θα βρείτε στο φαρμακείο χωρίς συνταγή κάνουν και τα δύο. Τα συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά φάρμακα μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.
6. Δύσοσμα ούρα
Τα ούρα αποτελούν ένα μείγμα νερού και υπολειμμάτων από τα νεφρά σας. Τα ούρα που περιέχουν κυρίως νερό έχουν ελάχιστη έως καθόλου μυρωδιά. Αλλά αν μυρίζετε συχνά αμμωνία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Ορισμένες τροφές, όπως τα σπαράγγια, μπορούν να αλλάξουν τη μυρωδιά τους. Το ίδιο και τα συμπληρώματα. Η προσθήκη νερού και άλλων υγρών χωρίς καφεΐνη θα πρέπει να είναι αρκετή για να μην μυρίζουν.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε
Μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείτε στο γιατρό σας εάν υπάρχει μια περίεργη μυρωδιά. Μια ουρολοίμωξη (UTI), κάποια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2 μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες μυρωδιές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταβολικές διαταραχές, τη διαβητική κετοξέωση (επιπλοκή του διαβήτη) και τα συρίγγια της γαστρεντερικής κύστης.
Μια ουρολοίμωξη (UTI), κάποια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2 μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες μυρωδιές.
7. Πέος που μυρίζει
Εάν δεν έχετε κάνει περιτομή, τα νεκρά κύτταρα και τα υγρά του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν στην ακροποσθία σας. Αυτή η συσσώρευση νεκρών κυττάρων εκκρίνει μια δύσοσμη ουσία που μοιάζει με τυρί και ονομάζεται σμέγμα. Το να πλένετε το πέος σας κάθε μέρα μπορεί να εμποδίσει στη συγκέντρωσή του. Οι ουρολοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν οσμή.
8. Δυσοσμία από τα πόδια
Ο πολύς ιδρώτας και η συνήθεια να φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσωδία στα πόδια. Το πλύσιμο τους με αντιβακτηριακό σαπούνι και το πλήρες στέγνωμα μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιἠσετε απορροφητική σκόνη ή ένα αντιιδρωτικό στα πόδια σας. Το μούσκεμα των ποδιών με ξύδι ή άλατα Epsom βοηθά επίσης. Είναι σημαντικό να δώσετε στα παπούτσια σας την ευκαιρία να στεγνώσουν. Ο ψεκασμός τους με απολυμαντικό σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν οσμή.
9. Η οσμή του κόλπου
Ο κόλπος σας έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά. Το σεξ, η περίοδος ή η εφίδρωση μπορεί να την αλλάξουν για λίγο. Το να μην καθαρίζετε καλά ή να αφήνετε ένα ταμπόν για πολύ καιρό μπορεί επίσης να προκαλέσει μυρωδιές.
Κολπικές μυρωδιές: Πότε να καλέσετε το γιατρό σας
Μια μυρωδιά ψαριού ή μια πολύ έντονη μυρωδιά που δεν φεύγει μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή άλλης πάθησης — ειδικά αν συνοδεύεται από κνησμό, κάψιμο ή εκκρίσεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα, που προκαλείται από πάρα πολλά φυσιολογικά βακτήρια, είναι η πιο κοινή αιτία.
Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) τριχομονάδα προκαλεί επίσης οσμή. Άλλα ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, συνήθως δεν έχουν οσμές. Αν και λιγότερο συχνός, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου μπορεί επίσης να αλλάξει τη μυρωδιά του κόλπου σας.