Γιατί μυρίζουν τα πόδια; Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία, σύμφωνα με ειδικό

μυρίζουν τα πόδια σας;

Βγάζετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας μετά από μια κουραστική μέρα, ενθουσιασμένοι που θα απλώσετε τα κουρασμένα σας πόδια. Μέχρι που σας χτυπά μια έντονα δυσάρεστη μυρωδιά που συνήθως έρχεται από τα πόδια σας.

Κανείς δεν θέλει να μιλάει για τα δύσοσμα πόδια, αλλά ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να ντρέπεστε. Εκτός από τις μασχάλες, τα πόδια σας είναι ένα ακόμη πιθανό σημείο που μπορεί να έχει έντονη οσμή.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον ιδρώτα και την κακοσμία της μασχάλης – Τα λάθη στη χρήση αποσμητικού

Κακοσμία: Γιατί μυρίζουν τα πόδια μου;

Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως είναι κλεισμένα σε κάλτσες και παπούτσια, τα οποία παγιδεύουν την υγρασία και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων, εξηγεί η Emily Wood, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγος στο Westlake Dermatology στο Όστιν του Τέξας.

Η υγρασία (δηλαδή ο ιδρώτας) προέρχεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και έχουμε περίπου 250.000 από αυτούς σε κάθε πόδι, σύμφωνα με το Royal College of Podiatry.

Τι μπορεί να κάνει τα πόδια σας να μυρίζουν περισσότερο;

Συγκεντρώσαμε τους λόγους που μπορεί να υποφέρετε από δύσοσμα πόδια:

  1. Κακή υγιεινή
  2. Υπεριδρωσία
  3. Μυκητιασικές λοιμώξεις
  4. Βακτηριακές λοιμώξεις

Μυρωδιά σώματος: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σας και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

1. Κακή υγιεινή

Όλος αυτός ο ιδρώτας που παράγουν τα πόδια σας; Αναμειγνύεται με τα βακτήρια στο δέρμα σας, τις κάλτσες και τα παπούτσια σας, δημιουργώντας δυσοσμία, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Αν δεν κάνετε τα παρακάτω επιβαρύνετε την κατάσταση:

  • Συχνό μπάνιο
  • Σχολαστικό πλύσιμο των ποδιών σας
  • Αλλάζετε ή πλένετε τακτικά τις κάλτσες σας
  • Καθαρίζετε τα παπούτσια που έχουν συσσωρεύσει πολύ ιδρώτα

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά.

«Συνιστώ πλύσιμο με σαπούνι και νερό καθημερινά ή πιο συχνά αν ιδρώνετε πολύ», συμβουλεύει η Dr. Wood.

Ένα αντιβακτηριακό σαπούνι θα βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν οσμή. Αν η οσμή είναι έντονη, μπορείτε επίσης να μουλιάσετε τα πόδια σας σε μπάνιο με άλατα Epsom (προσθέστε 1/2 φλιτζάνι αλάτι) για 10 έως 20 λεπτά για να καταπολεμήσετε τα πιο επίμονα βακτήρια.

2. Υπεριδρωσία

Αν τα πόδια σας ή άλλα μέρη του σώματός σας (όπως οι παλάμες, οι μασχάλες ή το πρόσωπο) ιδρώνουν υπερβολικά ακόμα κι όταν δεν ζεσταίνεστε ή δεν ασκείστε, μπορεί να έχετε υπεριδρωσία, μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στα νευρικά σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες ή σε υποκείμενες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης ή προβλήματα με τον θυρεοειδή, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Καθαρίζετε τακτικά τα πόδια σας με αντιβακτηριακό σαπούνι και φοράτε κάλτσες που απορροφούν την υγρασία. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα αποσμητικό ρολ-ον στα πόδια σας μετά το μπάνιο. Αν η εφίδρωση είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα συνταγογραφούμενο αντιιδρωτικό.

Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό: Ποια είναι η διαφορά;

3. Μυκητιασικές λοιμώξεις

Η Tinea pedis (γνωστή και ως πόδι του αθλητή) είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα των ποδιών, ιδιαίτερα το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα. Χαρακτηρίζεται από υγρό και απολεπισμένο δέρμα, κιτρινωπό ή πρασινωπό αποχρωματισμό, επώδυνες ρωγμές και δυσάρεστη μυρωδιά.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε λοίμωξη. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση με κρέμες, αλοιφές, τζελ, σπρέι ή πούδρες που περιέχουν φάρμακα.

4. Βακτηριακές λοιμώξεις

Η δυσάρεστη μυρωδιά σε συνδυασμό με φαγούρα, μικρές κοιλότητες στο δέρμα ή λευκές κηλίδες μπορεί να είναι σημάδια βακτηριακής λοίμωξης που ονομάζεται pitted keratolysis. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που ιδρώνουν πολύ ή φορούν στενά παπούτσια.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικές κρέμες όπως το Cleocin (κλινδαμυκίνη) σε συνδυασμό με αντισηπτικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά

Λύσεις για καθαρά πόδια χωρίς οσμές

  • Κάλτσες που απορροφούν υγρασία
  • Αντιβακτηριακό σαπούνι
  • Άλατα Epsom
  • Σπρέι απολύμανσης παπουτσιών
  • Αντιμυκητιασική πούδρα
  • Αντιιδρωτική λοσιόν

Τα συμπτώματα στα πόδια που μπορεί να είναι σημάδια διαβήτη και καρδιακής πάθησης

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν η δυσοσμία επιμένει παρά τις σπιτικές θεραπείες ή συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα ή πύον, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις και εξατομικευμένη θεραπεία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Αιτίες δυσοσμίας ποδιών: Κακή υγιεινή, υπεριδρωσία, μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν σε δύσοσμα πόδια.
  • Αντιμετώπιση: Σχολαστικός καθαρισμός με αντιβακτηριακό σαπούνι, χρήση αποσμητικών και κάλτσες που απορροφούν την υγρασία, καθώς και θεραπείες με άλατα Epsom ή αντιμυκητιασικές κρέμες.
  • Ιατρική παρέμβαση: Αν η δυσοσμία συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα ή πύον, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.
  • Προληπτικά μέτρα: Καθαρισμός παπουτσιών, χρήση απολυμαντικών σπρέι, και επιλογή προϊόντων που μειώνουν την υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων.
Scroll to Top