Site icon Όλο Υγεία

Μυοσκελετικές παθήσεις: Πώς η θάλασσα και το κολύμπι τις βελτιώνει

μυοσκελετικές παθήσεις θάλασσα κολύμπι

Η θάλασσα, δεν προσφέρεται μόνο για ηλιοθεραπεία και μπάνιο, αλλά και για κολύμπι. Εάν έχετε κάποια από τις παρακάτω μυοσκελετικές παθήσεις, ο δρ Γεώργιος Γουδεβένος, Φυσικοθεραπευτής – Ορθοπαθητικός και επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί πώς θα κάνουμε την επαφή μας με το υγρό στοιχείο πιο ευχάριστη, πιο ασφαλή και πιο ωφέλιμη.

Η επαφή με τη θάλασσα είναι το καλύτερο κομμάτι των διακοπών μας και το κολύμπι αποτελεί ιδανική άσκηση για όσους πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις. Ωστόσο η θάλασσα όσο ευεργετική και να είναι μπορεί να κρύβει κινδύνους για τα άτομα αυτά.

«Απαραίτητη προϋπόθεση στις ξέγνοιαστες ώρες στη θάλασσα είνα ο σεβασμός στο σώμα μας και σε αυτή, που ενώ μας προφέρει όλες τις χαρές και τις απολαύσεις, μερικές φορές τιμωρεί σκληρά και χωρίς διακρίσεις»,  λέει ο Γεώργιος Γουδεβένος – Φυσικοθεραπευτής- Ορθοπαθητικός, Dr. Manual Medicine Στοκχόλμης Σουηδίας, University of Medicine Florida & San Diego California U.S.A.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μπάνιου και κολύμβησης;

Μπάνιο είναι το βούτηγμα στη θάλασσα, που διαρκεί για λίγα λεπτά (όσο και το «βάπτισμα»), ίσα ίσα για να δροσιστούμε και τίποτε περισσότερο!

Το κολύμπι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, διότι είναι ένας ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτεί το σώμα μας τα πλεονεκτήματα που παρέχει το νερό, με κινήσεις, ένταση και αντίσταση που γυμνάζουν ιδανικά ολόκληρο το κορμί, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει την ψυχή και το πνεύμα.

Το κολύμπι απαιτεί ορισμένα προσόντα, όπως τεχνική και δύναμη, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει αντοχή, πλαστικότητα και ελαστικότητα.

Επίσης, συμβάλλει στη διάπλαση ενός σώματος ωραίου και γραμμωτού και προσφέρεται σαν μέσο ψυχικής εκτόνωσης, δημιουργώντας μια δυνατή σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ θάλασσας και κολύμβησης, με την πρώτη όμως να έχει το «επάνω χέρι».

Ποιοι μπορούν να κολυμπήσουν;

Η θάλασσα και το κολύμπι συνιστώνται απ’ όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες και ιδιαίτερα απ’ όσους ασχολούνται με μυοσκελετικές παθήσεις.

Η ρεαλιστική επιλογή και η ασφαλής πρόσβαση στο σημείο που έχετε επιλέξει να κολυμπήσετε είναι σημαντικό διότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο και απλό για όλους. Ιδιαίτερα για τα άτομα που υποφέρουν από διάφορες χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγία, οσφυαλγία κ.λπ., και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις διαδικασίες μετάβασης και παραμονής, καθώς και με τον επιθυμητό σκοπό των διακοπών, δηλαδή να τις απολαύσουν, παρ’ όλα τα προβλήματα της υγείας τους.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν όταν κολυμπούν;

Τα άτομα που θα κολυμπήσουν, ανάλογα με την μυοσκελετική τους υγεία, ανήκουν σε τρεις κατηγορίες

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα άτομα με διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις ή ειδικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ειδικού γιατρού και την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή όσον αφορά το πρόγραμμα, το χρόνο και τον τρόπο κολύμβησης (πρόσθιο, ύπτιο, ελεύθερο ή crawl, πεταλούδα) που θα ακολουθήσουν και που τροποποιούνται ανάλογα με την πάθησή τους κι έτσι αποφεύγουν τυχόν προβλήματα ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της βλάβης, το χρονικό διάστημα και το σημείο του σώματος που πάσχει.

Η θάλασσα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για αυτά τα άτομα, λόγω της άνωσης, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να γίνονται εύκολα, ευχάριστα και ωφέλιμα.

Ο γιατρός σας και ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας προτείνουν έναν συνδυασμό των τεσσάρων τρόπων κολύμβησης καθώς και μερικές παραλλαγές, ανάλογα με την πάθησή σας.

Επίσης, μπορούν να σας δοθούν και πολλές ασκήσεις στο νερό, εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες, έτσι ώστε να σας τονώσουν, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα απολύτως υγιή άτομα, τα οποία, όμως, συνήθως είναι αγύμναστα και ξεκινούν απότομα κι έντονα τις δραστηριότητες, προκαλώντας μικροτραυματισμούς ή ατυχήματα (κράμπες, θλάσεις, διαστρέμματα κ.λπ.).

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι αθλητές ή άτομα τα οποία είναι εξοικειωμένα με τη θάλασσα και γι’ αυτούς κολύμβηση σημαίνει άθληση, που απαιτεί δύναμη, αντοχή, ελαστικότητα και άλλα πολλά. Φυσικά ούτε αυτά τα άτομα εξαιρούνται από τραυματισμούς ή κακώσεις, που μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους από τις άλλες κατηγορίες, όπως η μεθοδολογία, η οργάνωση, η προετοιμασία, τα θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων τους.

Πιιο είναι το μυστικό για ασφαλή κολύμβηση;

Υπάρχουν μερικά μυστικά που εξασφαλίζουν σε όλους ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες. Ένα από αυτά είναι η προετοιμασία για το κολύμπι και η εξάσκηση, που πρέπει να γίνονται λίγες μέρες πριν, με κάποιες ασκήσεις στη στεριά, που θα διευκολύνουν την κολύμβηση και ταυτόχρονα θα χαρίσουν ευεξία και αυτοπεποίθηση πριν μπούμε στη θάλασσα.
Έχοντας ως κανόνα την αργή, ρυθμική και προοδευτικά αυξανόμενη προσπάθεια, μη διστάσετε να κάνετε φέτος την αρχή. Ξεκινήστε την προετοιμασία από τη στεριά και να είστε σίγουροι ότι δεν… θα τα «θαλασσώσετε».

Όλο Υγεία

Exit mobile version