Site icon Όλο Υγεία

Μπόρις Τζόνσον: «Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε από σπάνιο καρκίνο» – Τι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός

Έπασχε από καρκίνο των οστών η Βασίλισσα Ελισάβετ; - Τι αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Source: Wikipedia

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έπασχε από μια μορφή θανατηφόρου καρκίνου που πιθανότατα είναι η αιτία θανάτου της.

Αν και η πληροφορία δεν έχει ποτέ επισήμως επιβεβαιωθεί, ο Τζόνσον στο βιβλίο του, που έγραψε ο ίδιος και θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου – τμήματα του οποίου προδημοσιεύονται στην εφημερίδα Daily Mail, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός με τη μονάρχη, δηλώνοντας ότι γνώριζε την κατάστασή της υγείας της για περισσότερο από ένα χρόνο.

Καρκίνος: Γιατί οι 40άρηδες και 50άρηδες κινδυνεύουν περισσότερο – 6 βήματα για να προστατευθείτε

«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πέσει και να κάνει κάποιο σοβαρό κάταγμα», γράφει. «Έμοιαζε χλωμή και πιο καμπουριασμένη και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανότατα από κάποια θεραπεία ή ενέσεις».

Ωστόσο, παρά την κατάστασή της, ο πρώην πρωθυπουργός θυμήθηκε πόσο κοφτερό ήταν το μυαλό της σε εκείνη την τελευταία συνάντηση.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, με το Μπάκινγχαμ να μην έχει επιβεβαιώσει ποτέ τους ισχυρισμούς του Μπόρις Τζόνσον. Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η προχωρημένη ηλικία της το οποίο αναφέρεται και στο επίσημο πιστοποιητικό θανάτου της.

Ωστόσο, ο θάνατος σε προχωρημένη ηλικία οφείλεται συνήθως σε μια άλλη πάθηση που επιδεινώνεται εξαιτίας του γήρατος, ή επειδή η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Καρκίνος των οστών: Μια σπάνια ασθένεια

Ο καρκίνος των οστών θεωρείται μια σπάνια μορφή καρκίνου που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρκίνων που διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο, με μόνο περίπου 600 περιπτώσεις.

Η ασθένεια αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα μέσα ή κοντά σε ένα οστό αναπτύσσουν αλλαγές στο DNA που τα αναγκάζουν να διαιρούνται γρήγορα και να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.  Ορισμένες φορές η νόσος εντοπίζεται μετά την εμφάνιση όγκου στο οστό, αν και κυρίως γίνεται αντιληπτό μετά από ένα κάταγμα ή πόνο στην περιοχή.

Γιατί ο καρκίνος που εμφάνισε ο Michael Douglas εξελίσσεται σε «επιδημία» – Πώς συνδέεται με το σεξ και πώς θα προστατευθείτε

Η ηλικία θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο ενώ είναι απίστευτα θανατηφόρα. Μόνο περίπου το 5% των ασθενών έχουν προσδόκιμο έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Σύμφωνα με το NHS, ο καρκίνος των οστών μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό του σώματος, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στα μακριά οστά των χεριών και των ποδιών.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στα οστά ακόμη και στον ύπνο, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, πρήξιμο και ερυθρότητα σε ένα οστό, αδύναμα οστά που σπάνε πιο εύκολα και προβλήματα στην κίνηση.

Η θεραπεία, όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι, εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο εντοπίζεται ο καρκίνος καθώς και από τη γενική υγεία του ασθενούς. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού οστού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό, είναι μερικές φορές δυνατή, αν και ο ακρωτηριασμός μπορεί να είναι απαραίτητος. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Κι άλλη αναφορά για την αιτία θανάτου της Ελισάβετ

Η αναφορά του Μπόρις Τζόνσον στην υγεία της Ελισάβετ, δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο προς το τέλος της ζωής της.

Ο Gyles Brandreth, φίλος του πρίγκιπα Φιλίππου και συγγραφέας της βιογραφίας την μονάρχη «Elizabeth: An Intimate Portrait», είχε εκμυστηρευτεί στη Daily Mail ότι η αείμνηστη μονάρχης είχε έναν τύπο καρκίνου του μυελού των οστών.

«Είχα ακούσει ότι η Βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος – καρκίνο του μυελού των οστών – που εξηγούσε την κούρασή της, την απώλεια βάρους και τα «κινητικά προβλήματα» που έλεγαν ότι είχε τον τελευταίο χρόνο της ζωής της» υποστήριξε.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ειδικά στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της πλάτης, και το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια ασθένεια που συχνά επηρεάζει τους ηλικιωμένους.

Διεθνής Ημέρα Μυελώματος: Καταρρίπτοντας τους μύθους και μειώνοντας το στίγμα του πολλαπλού μυελώματος

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος ίασης, αλλά η θεραπεία — συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών — μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια.

Όλο Υγεία

Exit mobile version