Μπορεί να σας αρρωστήσει το μαξιλάρι σας; Ο κίνδυνος που κρύβει – Τι λένε οι ειδικοί του Cleveland

Μαξιλάρι και αλλεργίες

Όταν ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι μετά από μια κουραστική μέρα, το τελευταίο πράγμα που ίσως σκέφτεστε είναι αν είναι καθαρό ή όχι. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολήσει.

«Τα μαξιλάρια, τα υφάσματα και οι ταπετσαρίες μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια κάθε λογής», λέει η γιατρός οικογενειακής ιατρικής Amy Zack, MD . «Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα τα ζωύφια, όχι τα βακτήρια ή οι ιοί».

Ωστόσο, προτού αποφασίσετε να πετάξετε όλα τα έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα και να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το νοικοκυριό σας από την αρχή, η Zack λέει ότι υπάρχουν απλούστερες (και φθηνότερες) λύσεις. Δείτε πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια και τα ζωύφια στα διάφορα μέρη του σπιτιού σας.

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι για την υγεία και οι αλλεργίες

Τα μαξιλάρια και οι ταπετσαρίες μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια και αλλεγιογόνα. Ωστόσο, η  ειδικός έχει μερικά καλά νέα: Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κοροναϊό από αυτές τις υφασμάτινες επιφάνειες είναι πολύ χαμηλός. «Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 δεν φαίνεται να επιβιώνει πολύ καιρό σε ρούχα και άλλες επιφάνειες, όπως τα υφάσματα», λέει.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία από τα μαξιλάρια σας προέρχονται από μικροσκοπικά έντομα, όπως ακάρεα σκόνης, κοριούς και ψύλλους.

Μπορούν τα ακάρεα της σκόνης και οι κοριοί να σας αρρωστήσουν;

Τα έντομα και τα ζωύφια μπορούν δυστυχώς να κάνουν περισσότερα από το να σας ανατριχιάσουν. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Δείτε πώς:

  • Ακάρεα σκόνης: Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα προκαλούν συνήθως αλλεργίες και άσθμα. «Είναι πιθανώς ο πιο κοινός τύπος ζωυφίου που μοιάζει με έντομο (στην πραγματικότητα ένας τύπος αρθρόποδου) και θα το βρείτε σε μια επιφάνεια, όπως ο καναπές, το μαξιλάρι ή το κρεβάτι σας», σημειώνει η Ζακ.
  • Κοριοί και ψύλλοι: Τα τσιμπήματα από αυτά τα έντομα μπορούν να αφήσουν φλεγμονή στο δέρμα σας. Το ξύσιμο αυτών των τσιμπημάτων που προκαλούν φαγούρα θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη δευτερογενούς λοίμωξης του δέρματος.

Ποια είναι σημάδια από τα ακάρεα, τα παράσιτα και τα μικρόβια

«Εάν έχετε χρόνιο άσθμα και αλλεργίες, τα ακάρεα της σκόνης είναι πάντα μέρος του προβλήματος», λέει η Δρ Ζακ. «Αν κάποιος έχει συμπτώματα αλλεργίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε μπορεί να του προτείνουμε να πάρει μαξιλαροθήκες που αποτρέπουν την ανάπτυξη ακάρεων».

Τα σημάδια των κοριών και των ψύλλων είναι πιο εμφανή — μπορείτε να τα δείτε με γυμνό μάτι. «Μπορεί επίσης να έχετε τσιμπήματα εντόμων, αφού καθίσετε σε έπιπλα», λέει η Δρ Ζακ. Εάν έχετε γερό στομάχι για αυτό, μια απλή αναζήτηση εικόνων στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο παράσιτο σας ενοχλεί.

Όταν πρόκειται για βακτήρια ή ιούς, είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις τι κρύβεται στα μαξιλάρια σου. Αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι εάν τα μέλη της οικογένειάς σου έχουν την ίδια μόλυνση ή ασθένεια, υπόθεσε ότι οφείλεται σε ιό ή βακτήριο. «Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων των επίπλων», λέει.

«Εάν έχετε χρόνιο άσθμα και αλλεργίες, τα ακάρεα της σκόνης είναι πάντα μέρος του προβλήματος», λέει η Δρ Ζακ.

Πώς να καθαρίζετε τις βρώμικες επιφάνειες στο σπίτι

Ενώ ο καθαρισμός ορισμένων υφασμάτων μπορεί να είναι δύσκολος, η ειδικός λέει ότι τα απλά διαλύματα ξιδιού και ορισμένα καθαριστικά μπορούν να τα απολυμάνουν επαρκώς.

«Η χλωρίνη, γενικά, είναι η καλύτερη για απολύμανση, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για υφασμάτινες επιφάνειες», υποστηρίζει. «Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για να σκουπίσετε την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι ή ελαφριά βούρτσα και μετά αφήστε την να στεγνώσει. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα που καθαρίζει με νερό.»

Η Δρ Ζακ μοιράζεται επίσης τις παρακάτω συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων με μικρόβια, παράσιτα και αλλεργιογόνα:

  • Καθαρίζετε τακτικά και με ηλεκτρική σκούπα όλες τις επιφάνειες .
  • Καλύψτε υφασμάτινες επιφάνειες. «Τα ακάρεα της σκόνης χρειάζονται πρόσβαση στους ανθρώπους για να ζήσουν», λέει η ειδικός. «Αν καλύψετε ένα στρώμα ή ένα μαξιλάρι με κάλυμμα, τα εμποδίζει να ζήσουν σε αυτήν την επιφάνεια και να φτάσουν σε εσάς».
  • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα απαλλαγμένα από ψύλλους.
  • Αποφύγετε μεταχειρισμένα έπιπλα άγνωστης προέλευσης.
  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα και τις μαξιλαροθήκες με ζεστό νερό και με χλωρίνη, αν είναι δυνατόν, κάθε εβδομάδα.
  • Αγοράστε προϊόντα που είναι φτιαγμένα για την πρόληψη αλλεργιών και ακάρεων σκόνης.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top