Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι λέει το Cleveland Clinic

σόγια και καρκίνος του μαστού

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σόγια αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο. Αραγε ευσταθεί;

Τα τρόφιμα που περιέχουν σόγια είναι πολύ δημοφιλή τελευταία, καθώς η σόγια είναι μία πολύ καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης . Συνεπώς όλο και περισσότεροι την επιλέγουν και θέλουν να μάθουν αν η σόγια αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο οτι δηλαδή οι τροφές που περιέχουν σόγια όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά προστατεύουν τον οργανισμό και μειώνουν τις πιθανότητες, σύμφωνα με το Mayo clinic.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα έρευνες που θεωρούν τη σόγια μία επικίνδυνη τροφή όσον αφορά τον καρκίνο.

Σόγια και καρκίνος του μαστού

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν μία ουσία, τις ισοφλαβόνες, οι οποίες μοιάζουν πάρα πολύ με τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Λόγω αυτής της ουσίας η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί πως τα προϊόντα σόγιας μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για καρκίνο που σχετίζεται με τα οιστρογόνα, όπως για παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού.

Τα μόρια πρωτεΐνης που βρίσκονται στα κύτταρα του μαστού συνδέονται με τα οιστρογόνα και αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκινικών κυττάρων, λόγω των αυξημένων επιπέδων των οιστρογόνων.

Αν και οι ισοφλαβόνες μοιάζουν πολύ με τα οιστρογόνα, δεν συνδέονται με τα μόρια πρωτεΐνης με τον ίδιο τρόπο που συνδέονται τα οιστρογόνα, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο, αναφέρει ο Dr. Roesch, από το Cleveland clinic.

Πολλές κλινικές μελέτες συνεχώς αναφέρουν πως οι ισοφλαβόνες, δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καθώς δεν υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ της  κατανάλωσης σόγιας και του καρκίνου του μαστού. Με άλλες μελέτες να αναφέρουν πως ίσα ίσα προστατεύουν τον οργανισμό .

Αυξημένη κατανάλωση σόγιας και καρκινικοί δείκτες

Αν και η σόγια σαν πηγή πρωτεΐνης έγινε προσφάτως δημοφιλής στη χώρα μας, σε πολλές χώρες και κυρίως στην Ασία επιλέγεται πολλά χρόνια ως μέρος της διατροφής τους.

Οι καρκινικοί δείκτες στις Ασιατικές χώρες είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με άλλες χώρες, γεγονός που υποδηλώνει πως η διατροφή τους παίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τη νόσο και κυρίως η κατανάλωση της σόγιας.

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας αποτελούν μία ασφαλή τροφή και ιδιαιτέρως θρεπτική . Η σόγια βέβαια είναι μία φυσική πηγή πρωτεΐνης , η οποία θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ως κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα σόγιας;

Κατά γενικό κανόνα, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά, μέσω πηγών τροφίμων παρά μέσω συμπληρωμάτων σόγιας ή εκχυλισμάτων ισοφλαβόνης.

«Οι δόσεις ισοφλαβονών από ένα συμπλήρωμα βιταμινών μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες φορές υψηλότερες από αυτές που θα λαμβάνατε όταν τρώτε τόφου ή πίνετε γάλα σόγιας — και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό πρόβλημα», προειδοποιεί ο Δρ Roesch.

Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής.

 

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top